Riktig mat & hälsa

Raw kärleksmums med choklad och kokos

Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

När jag var yngre och barnen var små hade jag ett fasligt bestyr med julen och allting som skulle göras INNAN jul!
Det skulle storstädas,mattor skulle tvättas. gardiner skulle byta, och det  trots att man ju faktiskt stökade till en hel del  när sen julmaten skulle lagas.Det blir ju  matos och kladd i köket.  Det hade varit bättre med en storstädning EFTER jul! Sen var det förberedelser runt julmaten med alla inläggningar och alla kakor som skulle bakas. Det var smördegskakor med russin eller korinter, chokladsnittar, kolakakor, pepparkakor, drömmar, havrekakor och så var det kärleksmums som jag gjorde i långpanna. Detta gick förstås i arv av min mor, jag gjorde precis likadant som hon: Förberedde en hel månad innan jul. Sen åt man julmat i tre veckor och slutade inte förrän julskinkan nästan gick ut ur kylen av sig själv. Snacka om matfrossa!

Jag är inte egentligen så mycket för kaffebröd, men sen jag testat rawfood har det blivit att jag “bakar” mer ofta.
Rawfood är roligt, enkelt och det är  faktiskt nyttigt och man kan äta med gott samvete. Som dessa goda raw kärleksmums med raw kakao som är sötade med dadlar. Och helt igenom har jag använt ekologiska ingredienser! Och det bästa är att det går så fort. Dessa kakor slänger du ihop på under tio minuter. 

Kärleksmums ca 12st
2 dl mandelmjöl
18-20 daldar1 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
1 krm salt
3 msk kokosolja
1/4-1/2 dl vatten

Kokosflingor

Gör så här:
mina kokoflingor var ganska stora, så jag tog ca 1 dl och körde sönder i mixern. Ställ åt sida. Mixa daddlar tillsammans med mandelmjölet till en grynig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till du har en fast, men lite kladdig smet. Blir den för torr, ha i mer vatten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form. Strö över kokos. Ställ i frysen en halv timme. Ta ut och skär kakan i fyrkantiga bitar. Förvara i frysen och ta fram en kvart innan servering.

Ha det gott i höstrusket!

// Mia


4 comments on “Raw kärleksmums med choklad och kokos

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]