Riktig mat & hälsa

Naturskyddsföreningens tester på oekologiska äpplen visar rester av cancerframkallande bekämpningsmedel

Naturskyddsföreningens och Livsmedelsverkets tester av svenska oekologiska äpplen visade sig innehålla 41 olika bekämpningsmedelsrester i hela 86 av de testade äpplena.
De svenska oekologiska äpplena innehöll rester av två olika ämnen som ingår i ett bekämpninsmedel mot svamp. Detta leder till risker för omgivande natur. De importerade oekologiska äpplena från bland annat Tyskland och Italien innehöll rester av ett bekämpningsmedel som är giftigt för vattenlevande djur och misstänks kunna störa människans hormonsystem.

I hela 15% av de importerade äpplena hittade man också i Svergie förbjudna ämnen som folpet och kaptan, vilka båda är cancerframkallande.
Det är inte akut farligt att äta frukt med bekämpningsmedel. Men även om de cancerframkallnde resterna är under gränsvärde och lagliga, så ska man inte utsätta sig för det, då effekter kan uppstå även vid låga halter och skadan märks långt senare.
Man hade tagit stickprov på 170 stycken, från svenska butiker

I de ekologiska äpplena hittade man genom prover, inga som helst rester av bekämpningsmedel.

Naturskyddsföreningen har sammanställt fyra råd till dig som vill äta miljösmarta äpplen:

1. Byt till EKO
Vill du att färre gifter ska spridas i naturen, och vill ha färre bekämpningmedelsrester i din mat så byt till eko, oavsett vilket land de kommer ifrån. Idag är det svårt att hitta ekologiska svenska äpplen, men en efterfrågan på ekologiska svenska äpplen leder troligtvis till fler ekologiska
äppelodlingar även i Sverige. Producenter vill ge konsumenter det de vill ha, så visa att efterfrågan finns!

2. Ta hand om äpplen i din närhet!
Det odlas massor av äpplen i svenska trädgårdar, och tyvärr är det inte så mycket som tas omhand, och istället ruttnar bort. Man har därför startat fruktföreningar, där människor som inte hinner äta sin frukt kommer i kontakt med människor som vill äta äpplen. Så gå med i en fruktförmedling.

3. Välj svenskt!
Finns det inte ekologiska äpplen i butiken, välj svenska eftersom att några av de mest problematiska ämnena är förbjudna i Sverige. Det är inte heller tillåtet att bespruta skördade äpplen i Svergie.

4. Fortsätt njuta av mycket frukt
Att äta mer frukt och grönsaker är bra för både vår hälsa, miljö och klimat. Är dina frukt och grönsaker dessutom ekologiska har du gjort en dubbel insats för miljön och dig själv.

Fakta: Naturskyddsföreningen

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]