Riktig mat & hälsa

GMO! Ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder

Det har varit ganska tyst sista tiden om GMO, så jag vill återuppta det ämnet.
För jag har just läst Genmanipulation av Bertil Wosk!
Jag vill att människor ska veta vad GMO är, för inte många vet det.
Gmo, eller genmanipulerade organismer betyder att man gör ett ingrepp i arvsmassan, för att förändra en egenskap i en organism för att ge upphov till en önskad egenskap.

När man förädlar eller avlar något finns det naturliga gränser för hur man kan förädla eller avla växter och djur.
Naturen själv sätter gränser för vad som är möjligt eller inte möjligt och det finns vissa kontrollmekanismer som ser till att djur inte kan se ut hur som helst.

Men med genmanipulation- GMO tar man ingen hänsyn till att dessa mekanismer.
Med GMO kan man spränga dessa gränser, och man kan korsa organismer på ett icke naturligt sätt. Som ett exempel har ett forskarlag i Schweiz  genom att manipulera kontrollgenen för ögon kunnat skapa en fluga som har 14 ögon, bland annat ögon på vingar och ben. Låter lite sjukt och scary tycker jag. För kan man skapa flygande ögon, vad kan man inte skapa då.

De multinationella företagen inom kemi och läkemedelsindustrin är de som dominerar forkning inom gentekniken.
Och bland de sex främsta finns Monsanto, Du Pont, Sandoz och Giba-Geigy. Monsanto har bland annat utvecklat PCB, Agent Orange vilket är ett avlövningsmedel som användes i Vietnamnkriget för att göra vegetationen glesare och på så sätt komma åt gerillaförband. Man har också tagit fram DDT, ett väldigt giftigt insektsgift, Dioxin, Roundup som är ett totalbekämpningsmedel med akut giftighet och Aspartam. Det är också så att mangenom GMO utvecklar resistens mot växtgifter som man själv producerar.

Gmo sker främst inom jordbruksområdet.
Man har haft som mål att förlänga produkens livslängd i butiken, underlätta transporter och göra förädlingen mer lönsam.

Idag är sojabönan det viktigaste basmedelt i världen.
Tillsammans med med en hel del bekämpningsmedel odlas det konventionellt. Roundup som är ett av världens mest sålda ogräsmedel står för den tredje största förgiftningsorsaken i USA och görmarken steril, förgiftar vattnet,och dödar livet i havet. Roundup är framtaget av Monsanto, samma företag som lyckats ta fram genmanipulerade sojabönan RoundupReady, vilket har ett passande namn eftersom att bönan är resisstent mot företagets eget bekämpningsmedel Roundup! Ja det går att tjäna mycket pengar på att sälja sojabönor som är resistent mot bekämpningsmedel, men framförallt kan man sälja mer bekämpningsmedel. Företaget Monsanto har patent på sojabönan, men också på själva genen som kan säljas och manipuleras in i vilken organism som helst.
Soja är vanlig att ingå i halv- och helfabrikat som till exempel pasta, bakverk, köttproduktioner, glass och barnmat.

Den första långtidsstudien på GMO-mat visar att råttor  som fötts upp med tre olika typer av genmanipulerad majs i 90 dagar fick allvarliga skador på flera organ, men särskilt på lever och njurar.
Hela 80 % fick bröstcancer och 70% av honorna och 50% av hanarna dog i förtid. Råttorna fick bland annat GMO-majs tillverkade av Monsanto, en majs som odlas i USA och är föda till både människor och djur. Majsen finns i frukostflingor, tortillas och majssnacks.

Vad kan då GMO-genmanipulerad ha för hälsoaspekter på oss människor.
Risken är överhängande att vi skapar nya sjukdomar och rena epidemier genom genmanipulation.Militären i USA forskade på biologisk krigsföring med specifika egenskaper att sättas in mot speciella folkslag eller nationer.

En flertal experter anser att AIDS är resultatet av denna militära forskning, där ett genmanipulerat virus HIV spreds via experiment med HIV-infekterat vaccin mot hepatit.

Aminosyran L-tryptofan, ett kosttillskott som används av miljoner människor världen över, bland annat mot sömnlöshet, skapade sjukdomar när det Japanska företaget Showa Denko förändrade tillverkningsprocessen så att en bakterie genmanipulerats för att tillverka L-tryptofan. Men den genmanipulerade bakterien tillverkade förutom L-tryptofan även mycket giftiga ämnen och detta ledde till att preparatet gav upphov till en epidemi av sjukdomen EMS där 37 människor avled och  1 500 människor drabbades av permanenta skador och ett okänt antal drabbades av andra skador.

Det förekommer också att genetiskt material från nötter och skaldjur introduceras i andra livsmedel. Många människor är allergiska mot just nötter och skaldjur. Och eftersom att man INTE behöver ange om en produkt är genmanipulerad kan man vänta allvarliga problem för allergiker.

De risker man tar med genmanipulation är bland annat rubbning av ekosystemet.
Nya sjukdomar som sprids över artgränserna.
Allergiframkallande ämnen i livsmedel, ökad användning av växtgifter. Risken är också att genmanipulerande organismer överför sin främmande gen till andra arter via korsbefruktning. det innebär att vi snart får växter och ogräs som också är resistenta mot bekämpningsmedel. Då kräver industrin nya bekämpningsmedel och mer genmanipulation för att rädda situationen. Dessa problem har dessutom redan dyjkt upp.

Sjukdomar bland grödor får större möjlighet att spridas när de till exempel innehåller gener som gör att de tål frost.
När en bakterie vid namn Klebsiella Plantieola genmanipulerades för att omvandla växtrester till etanol som bränsle inom jordbruket, blev följden attekologin i jorden förändrades och växterna dog av alkoholförgiftning eller andra sjukdomar. Den genmanipulerde växten slog ut nödvändiga, för växterna microorganismer.

10 skäl att undvka GMO
GMO är skadligt
GMO smittar för all framtid
GMO skadar miljön
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel
GMO ger farliga bieffekter
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt
Oberoende forkning och rapportering  attackeras och förtrycks
Omsorg om kommande generationer

Sammanfattningen av det hela!
Genmanipulation är ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder. När de skadliga effekterna upptäcks är det redan försent att rätta till problemen.

Källa: Genmanipulation av Bertil Wosk. Ladda ner hela foldern hos www.holistic.se

Mia

 

 

 


3 comments on “GMO! Ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]