Annons
Annons

Hemgjord ekologisk nyponsoppa med mandel&kokosgrädde

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
8 oktober, 2014
Nyponsoppa med kokosgrädde och nötter i ett glas med
hemmagjord nyponsoppa i ensvartvitrandig skål dekorerad med kokosnötsgrädde och en kvist med nypon
Foto: Mia Hagenmalm

Jag och min dotter älskar nyponsoppa med grädde!
Helst ska den vara kall, men jag kan lika gärna dricka den varm. Och så ska den vara hemmagjord, ekologisk och förstås utan vanligt vitt socker. Jag vill att min dotter ska ha något nyttigt att äta till mellis när hon kommer hem från skolan, och nyponsoppa är ju väldigt nyttigt, rätt tillagat. Inte den man kan köpa i pulverform eller på tetra.
Nypon är ju väldigt rik på C-vitaminer, faktiskt innehåller bäret mer C-vitamin än andra bär.
Dessutom är den rik på magnesium som är bra för dina muskler. Nypon är även cancerhämmande, kolesterolsänkande och blodtryckssänkande.
Den här nyponsoppan sötade jag med kokossocker. Kokossocker har ett ganska lågt GI och innehåller bra med antioxidanter. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Och för att göra den ännu lite nyttigare tog jag kokosgrädde istället för vanlig grädde.

Annons

1 Liter hemmagjord Nyponsoppa med mandel&kokosgrädde
1 liter vatten
1 dl nyponpulver, ekologiskt
1/2 dl kokossocker
(någon matsked potatismjöl eller arrowrot att reda med, om man vill)

Gör så här:
Rör ner nyponpulvret i 1 liter kallt vatten och vispa ordentligt så att det inte är klumpar i. Värm soppan till kokopunkten och vispa ner kokossockret i soppan. Låt koka några minuter. Om du vill reda soppan, vispa ut någon matsked potatismjöl eller arrowrot med kallt vatten och häll i en tunn stråle ner i den varma vätskan. Låt få ett snabbt uppkok under kraftig vispning. Ta av och låt bli kall. Servera med kokosgrädde och mandlar som du rostar lätt i en het, torr stekpanna.

Tips:Kokosgrädde:
Det finns en krämigare variant kokosgrädde på tetra att köpa i matbutikerna. Jag brukar sätta in kokosmjölk/grädde i kylen. Då särar den sig, och kokosvattnet hamnar överst och grädden underst så jag ställer förpackningen uppochner så att när jag öppnar den, är grädden överst.

Annons
Annons