Annons
Annons

Min jakt på bra mat i USA!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 november, 2014
Ett skepp i hamnen i Baltimore USA

Under min vistelse i USA blev det nästan endast restaurangmat att leva på. Mina frukostar som bestod av omeletter gjorde jag dock själv på hotellrummet.

Äggkartong med ägg och en skål med en gaffel
Foto: Mia Hagenmalm

 

Ett skepp i hamnen i Baltimore USA
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Eftersom att Baltimore ligger vid kusten, har man mycket seafood, och krabba är något av deras specialiteter. jag jublade över deras utsökta rätter med krabba, som crabcakes, musslor och räkor vilka var underbart goda.

Tallrik med räkor och citron
Foto: Mia Hagenmalm

Men att äta seafood varje mål i en veckas tid, blir i längden väldigt dyrt! Dessutom vet man ju faktiskt inte hur rätterna är tillagade när man äter på restaurang. Det kändes dock lite nyttigare än annan mat, och att hitta en matbutik med råvaror var i det närmaste omöjligt. En dag gick jag på stan i 3 timmar och det endast för att hitta bra mat, grönsaker och frukt! Men med tanke på att Baltimore är nummer tre av världens farligaste städer, ville jag inte förvirra in mig på några skumma gator, utan höll mig i utkanten av staden. Jag hittade inte en enda butik förutom Seven Eleven. Och där var utbudet inte särskilt stort, eller inte i min smak i allafall. Den dagen blev jag helt utan lunch, och när jag mötte upp mina vänner för att äta middag var klockan över åtta på kvällen. Mina vänner tycker nog att jag är lite knäpp, men jag hittade ju ingenting som jag ville äta. Däremot fann jag ett utmärkt lunchställe med gluten- och GMO-fri mat i hamnen efter några dagar i Baltimore. Där kunde jag åtminstonde äta ganska bra lunchmat till ett billigare pris. Och så blev jag glad när jag fann ekologiska popcorn poppade med kokosolja, organiska chokladbollar sötade med dadlar och organiska karameller utan socker på Marshall, en allti-allo-butik som egentligen sålde kläder! Men svårt är det när man inte har tillgång till spis. Annars kan jag förstå att någonstans i Baltimore, måste det finnas livsmedelsbutiker! 🙂

Men det är som sagt väldigt svårt att hitta något ätbart i detta land, för den som vill äta nyttigt.
I New York fanns det massor av bra ställen, men i Baltimore var det som sagt svårt. Det finns massor av restauranger med snabbmat, men väldigt, väldigt dåligt med bra eller ekologisk mat. Vi hade också ofta ett hektiskt schema på vår agenda, där något snabbt att stoppa i magen var ett måste. Så nu när jag kommit hem, har jag verkligen frossat i ekologiskt grönt och frukt och syrade grönsaker, liksom en utsvulten hund. För man blir ju faktiskt utan näring sådana här gånger.

Att äta nyttigt, att undvika vissa saker, har ingenting med att göra att jag ”BARA” har bestämt mig för att det ska vara så.

Eller kanske ändå på något sätt, men jag äter bara sånt som jag mår bra av. Att äta en hamburgare eller en macka på subway är något som jag mår dåligt av. Min mage slår bakut, och jag blir trött och energilös. Så vill inte jag må. Inte ens vid tillfälle. Så varför ska jag utsätta kroppen för det. Men i USA var jag tvungen att vid tillfälle köpa en hamburgare, där jag förstås petade bort brödet.
Eftersom att jag äter en bra kost dagligen i vanliga fall, märker jag markant den stora skillnaden i min kropp när jag slarvar. Mina rumskompisar hade faktiskt förståelse för det. Tror Jag! 🙂
Ett tillägg i det hela är att jag heller inte vill köpa frukt och grönt som inte är ekologiska. Det bär så emot. Så ni förstår hur jobbigt jag hade det med maten i USA där det mesta bygger på snabbmat.

// Mia

Annons
Annons