Riktig mat & hälsa

Svd:s Artikel: Bredsida mot ekologisk odling!

En artikel publicerad i Svd Nyheter i dagarna säger att fyra forskare med anknytning till SLU och författare av boken: Den ekologiska drömmen, (Fri Tanke 2014) berättar att en hundra procentig ekologisk odling skulle vara en katastrof för den framtida livsmedelsförsäljningen och att det skulle innebära en större belastning av miljön till en hög kostnad.
Artikeln fortsätter: Många tror idag att ekologisk odling är bra för miljön och att det också ger säkra och nyttigare livsmedel. Försäljningen ökade med 30% de första halvåret 2014, och staten stöder ekoodling med mångmiljonbelopp.

Man säger också att alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga och att konsumenterna får vare sig bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köpre ekologisk odlad mat.

Fem punkter man går ut med:
*De omfattande stöden för ekologisk odling- ca 500miljoner per år, skulle göra större samhällsnytta om de användes i vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning.
*Ekologiska livsmedel är inte giftfria
*Ekomaten är inte heller nyttigare än konventionell mat
*Ökad ekologisk odling försämrar allvarligt livsmedelsförsäljningen både globalt och i Sverige
*Ekoodling ger inte lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvattnet.*ekoodling är INTE klimatsmart

Men Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl köper inte dessa slutsatser.

-Det grundläggande problemet är att forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer att lösa problemet som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon.

Enligt Johanna Sandhl bygger många länders jordbruk på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel, och det anser Johanna Sandahl, måste bort!

Hon säger också att dagens konsumtions- och produktionsmönster måste förändras i grunden och säger även att 30 procent av livsmedel som produceras idag försvinner i svinn.
Och vi använder idag 70 procenta av den svenska  åkermarken, globalt 50 procent  till foder till djuren vilket gör att vi måste minska konsumtionen av kött.

Naturskyddsföreningens mål är att alla odlingar i Sverige ska ställas om till ekologiskt.
-Den biologiska mångfalden runt och i ett ekologiskt fält är större säger hon och hänvisar till flera studier.

Helena Johansson, förbundsodförande på Lantbrukarnas riksförbund(LRF) tycker att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

-Man kan konstatera att när det gäller klimat , mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar med både konventionell och ekologisk odling, säger hon.

Läs SvD:s artikel här.

Ja själv behöver jag inte berätta vad jag tycker i saken. Ingenting kan rubba min inställning till besprutad och genmanipulerad mat! Om det tycker jag inte! Ekologisk mat kan ju inte vara lika giftig som besprutad. Det säger sig själv. Vem försöker man lura där. Men allt handlar om pengar!

Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]