Riktig mat & hälsa

Svd:s Artikel: Bredsida mot ekologisk odling!

En artikel publicerad i Svd Nyheter i dagarna säger att fyra forskare med anknytning till SLU och författare av boken: Den ekologiska drömmen, (Fri Tanke 2014) berättar att en hundra procentig ekologisk odling skulle vara en katastrof för den framtida livsmedelsförsäljningen och att det skulle innebära en större belastning av miljön till en hög kostnad.
Artikeln fortsätter: Många tror idag att ekologisk odling är bra för miljön och att det också ger säkra och nyttigare livsmedel. Försäljningen ökade med 30% de första halvåret 2014, och staten stöder ekoodling med mångmiljonbelopp.

Man säger också att alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga och att konsumenterna får vare sig bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köpre ekologisk odlad mat.

Fem punkter man går ut med:
*De omfattande stöden för ekologisk odling- ca 500miljoner per år, skulle göra större samhällsnytta om de användes i vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning.
*Ekologiska livsmedel är inte giftfria
*Ekomaten är inte heller nyttigare än konventionell mat
*Ökad ekologisk odling försämrar allvarligt livsmedelsförsäljningen både globalt och i Sverige
*Ekoodling ger inte lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvattnet.*ekoodling är INTE klimatsmart

Men Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl köper inte dessa slutsatser.

-Det grundläggande problemet är att forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer att lösa problemet som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon.

Enligt Johanna Sandhl bygger många länders jordbruk på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel, och det anser Johanna Sandahl, måste bort!

Hon säger också att dagens konsumtions- och produktionsmönster måste förändras i grunden och säger även att 30 procent av livsmedel som produceras idag försvinner i svinn.
Och vi använder idag 70 procenta av den svenska  åkermarken, globalt 50 procent  till foder till djuren vilket gör att vi måste minska konsumtionen av kött.

Naturskyddsföreningens mål är att alla odlingar i Sverige ska ställas om till ekologiskt.
-Den biologiska mångfalden runt och i ett ekologiskt fält är större säger hon och hänvisar till flera studier.

Helena Johansson, förbundsodförande på Lantbrukarnas riksförbund(LRF) tycker att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

-Man kan konstatera att när det gäller klimat , mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar med både konventionell och ekologisk odling, säger hon.

Läs SvD:s artikel här.

Ja själv behöver jag inte berätta vad jag tycker i saken. Ingenting kan rubba min inställning till besprutad och genmanipulerad mat! Om det tycker jag inte! Ekologisk mat kan ju inte vara lika giftig som besprutad. Det säger sig själv. Vem försöker man lura där. Men allt handlar om pengar!

Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]