Riktig mat & hälsa

Gör din egen pepparkakskrydda, och kryddornas hälsoeffekter!

Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk

Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar alltid blanda min egen pepparkakskrydda till jul!  Det blir så lätt och enkelt att ha det klart när man ska baka eller göra ett recept med färdig  pepparkakskrydda. Och jag vill ha ekologiska kryddor, och jag har inte hittat någon ekologisk färdigblandad pepparkakskrydda ännu. Det går åt en hel del nu kan jag lova. Både i bak och i mat och dryck! Och så är ju julens kryddor faktiskt nyttiga på många sätt!

Kanel är ju egentligen en riktig hälsokrydda med många positiva egenskaper för hälsa!
Kanel är blodsockerreglerande och kan därmed minska ditt sötsug. Den är även bra för blodcirkulationen, högt blodtryck och verkar inflammationshämmande. Kryddan är också bra för matsmältningen samt är bakterie- och svampdödande.
Men man ska aldrig överkonsumera kanel!
Kanel innehåller ett ämne, kumarin, som i stora mängder kan skada levern.
( Men du riskerar inte att överkonsumera om du använder kanel som en krydda i maten)

Kardemumma och ingefära  har liknande egenskaper, och de tillhör samma familj.
Kardemumma ger stöd till immunförsvaret och är bakteriedödande.
Alltså bra att ta till när man har en förkylning på gång. Den ökar också blodcirkulationen och har en kramlösande verkan och kan lindra vid magont som kolik och mensvärk.
Ingefära är en exceptionellt nyttig krydda som innehåller mest antioxidanter per gram.
Ingefära har antiinflammatioriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk men även mot huvudvärk!
Örten kan också verka febernedsättande och lindra förkylningar och kan stimulera andningen och blodcirkulationen positivt. Den är också super att ta vid tillfälligt illamående, och det finns att ta i tablettform mot åksjuka. Den har också en renande effekt på njurar och stimulerar matsmältningen.

Kryddnejlika är anticeptisk, kan sänka blodsockret och kan läka munsår och lindra tandvärk. Man ska dock vara lite försiktig med nejlika då kryddan kan utlösa kontaktallergi.

Pepparkakskrydda ( ca 0,75 dl)
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk mortlad kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Blanda kryddorna ordentligt med en gaffel! Klart! 

Ha det gott! Mia


2 comments on “Gör din egen pepparkakskrydda, och kryddornas hälsoeffekter!

  1. alfie on

    Så prova att göra Jul köttbullar med dessa kryddor..mumma..Kardemumma byts till stjärnanis..Garanterade köttbullar som smakar Jul.

    //Affe i Thailand

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]