Riktig mat & hälsa

Gör din egen pepparkakskrydda, och kryddornas hälsoeffekter!

Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk

Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar alltid blanda min egen pepparkakskrydda till jul!  Det blir så lätt och enkelt att ha det klart när man ska baka eller göra ett recept med färdig  pepparkakskrydda. Och jag vill ha ekologiska kryddor, och jag har inte hittat någon ekologisk färdigblandad pepparkakskrydda ännu. Det går åt en hel del nu kan jag lova. Både i bak och i mat och dryck! Och så är ju julens kryddor faktiskt nyttiga på många sätt!

Kanel är ju egentligen en riktig hälsokrydda med många positiva egenskaper för hälsa!
Kanel är blodsockerreglerande och kan därmed minska ditt sötsug. Den är även bra för blodcirkulationen, högt blodtryck och verkar inflammationshämmande. Kryddan är också bra för matsmältningen samt är bakterie- och svampdödande.
Men man ska aldrig överkonsumera kanel!
Kanel innehåller ett ämne, kumarin, som i stora mängder kan skada levern.
( Men du riskerar inte att överkonsumera om du använder kanel som en krydda i maten)

Kardemumma och ingefära  har liknande egenskaper, och de tillhör samma familj.
Kardemumma ger stöd till immunförsvaret och är bakteriedödande.
Alltså bra att ta till när man har en förkylning på gång. Den ökar också blodcirkulationen och har en kramlösande verkan och kan lindra vid magont som kolik och mensvärk.
Ingefära är en exceptionellt nyttig krydda som innehåller mest antioxidanter per gram.
Ingefära har antiinflammatioriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk men även mot huvudvärk!
Örten kan också verka febernedsättande och lindra förkylningar och kan stimulera andningen och blodcirkulationen positivt. Den är också super att ta vid tillfälligt illamående, och det finns att ta i tablettform mot åksjuka. Den har också en renande effekt på njurar och stimulerar matsmältningen.

Kryddnejlika är anticeptisk, kan sänka blodsockret och kan läka munsår och lindra tandvärk. Man ska dock vara lite försiktig med nejlika då kryddan kan utlösa kontaktallergi.

Pepparkakskrydda ( ca 0,75 dl)
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk mortlad kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Blanda kryddorna ordentligt med en gaffel! Klart! 

Ha det gott! Mia


One comment on “Gör din egen pepparkakskrydda, och kryddornas hälsoeffekter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]