Riktig mat & hälsa

Kale- grönkålssoppa

Grönkålssoppa toppad med halloumi och soltorkade tomater i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar grönkål i sallad som den är, och i smoothie.
Det har dock varit svårt att hitta ekologisk grönkål ett tag, och då får det vara för min del. Men nu blommar butikerna ut med massor av ekologisk grönkål så här till jul. Ett tips är att köpa på sig nu och frysa in. För hur som helst är det ju en säsongsbetonad grönsak. Och en väldigt nyttig grönsak.
Min dotter är dock inte alls förtjust i grönkål. Men jag har hittat ett sätt att få i henne denna nyttiga grönsak.  Hon gillar inte  broccoli heller, men när man gör soppa på den så äter hon massor. Så någon dag i veckan den senste tiden har jag gjort soppa på även grönkål, och det har verkligen gått hem. Det som blev över från vår middag igår, åt hon till frukost i morse.

Men så blir denna grönkålssoppa otroligt god också!

Förr använde jag endast grönkål som dekoration till julskinkan, men nu för tiden, till jul, får den ingå  i soppa, som pastasås, i sallad och i pesto hemma hos mig. Vet du om att grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen. Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt  C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller  mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och  broccoli  är  två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet  Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det  vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan  skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök. 
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så ät på!!

Kale-Grönkålssoppa med halluomi
2-3 portioner
400 g grönkål
1 liten gul lök
2 msk rapsolja eller smör
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde, jag tog havregrädde
3 svartpepparkorn
Herbamare örtsalt
2 soltorkade tomater, blötlagda ca 10 minuter

1 paket halloumi

Gör så här:
Hacka löken fint och skölj och skär grönkålen i strimlor. Värm upp en gryta och fräs kål och lök så att den mjuknar. Den får inte ta färg!
Häll på övriga ingredienser och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta åt sidan och mixa soppan med stavmixer. Känns soppan för tunn kan du reda den lite. Jag använde 2 msk glutenfri mjölmix att reda med.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Skär halloumi i mindre bitar och stek i olja tills den fått färg. Servera osten och tomaterna till soppan.

// Mia


One comment on “Kale- grönkålssoppa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]