Riktig mat & hälsa

Raw saffran- och citronfudge till glöggen i helgen

Saffran-och citronfudge i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänkte göra lite egen glögg, men har inte hunnit med i dessa bråda dagar! Idag har vi genrep för Stjärnjul, och i morgon ger vi två konserter!
Ja jag ska inte sätta någon vinglögg, utan en lite nyttigare alkoholfri, så att både jag och min dotter kan smaka den på söndag vid vår mysstund och adventsfika.Däremot hann jag med att fixa till supergoda saffransfudge med citron häromdagen. Tog fram dem ur frysen i morse för att fota och smaka. De blev supergoda! Riktigt juliga i smaken! De kommer absolut att finnas med bland mitt julgodis i år.

Raw Saffran-och citronfudge ca 12 bitar
8 dadlar, färska urkärnade, eko
2 dl naturella cashewnötter,eko blötlagda minst 6 timmar
1 krm vaniljpulver, eko
0,5 g saffran
1/2 krm salt
1/2 dl kokosolja, eko
1 ekologisk citron, skal av

Gör så här:
Häll vattnet av cashewnötterna och skölj i nytt vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa nötterna till ett fint nötmjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en jämn smet. Klä in en lagom form med bakplåtspapper och häll ner fudgesmeten. Ställ kallt, gärna i frysen. När det stelnat, ta fram och skär upp i bitar.

Trevlig helg! Mia

 


2 comments on “Raw saffran- och citronfudge till glöggen i helgen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]