Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Fräsch grön-och rödkålsallad med apelsindressing och valnötter

Mia Hagenmalm på Stjärnjul 2014

Foto: Evelyn Hagenmalm

Så var Stjärnjulskonserterna över, och som alltid när det är över,  känner jag en slags saknad och en stor tomhet i bröstet. Fem konserter har vi gett, men det går så fort! Underbart är kort heter det, och där får jag verkligen hålla med! Lyckan är ändå att vi har fått gett vårt hjärta till en publik på över 8000 människor detta år! Verkligen häftigt!
Det jag menar med att ge mitt hjärta, är att jag alltid sjunger från hjärtat! Och det är det vi i vår kör ALLTID förmedlar! Det berör!

Jag känner inte bara saknad, jag är otroligt trött också, trots att jag sovit bra efter i lördags.
Jag är helt tom på energi. Försöker boosta med energirik frukost och mat och är säkert mycket piggare i morgon. Hoppas jag. Har även konstaterat att jag, efter USA-resan och Stjärnjul gått ner i vikt över 5 kilo. Det gillar jag  inte! Jag har en benägenhet att gå ner i vikt när jag stressar, trots att jag äter bra. Jag har alltid haft svårt att hålla vikten, och när jag var yngre var jag smal som en nötskrika.  Och det är oerhört jättesvårt att gå upp i vikt när man har en hög förbränning. Jag minns att jag desperat mosade banan och åt tillsammans med vispgrädde varje kväll för att gå upp något kilo. Tyvärr funkade det inte! 🙂
Nu ska jag ägna julen till att försöka få tillbaka åtminstonde två av mina förlorade kilon.

Grö-och rödkålssallad i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Idag, så här inför jul, vill jag bjuda er, mina läsare på ett jättefint recept av en grön-och rödkålssallad som jag brukar göra! 🙂 Igår var jag så himla sugen på denna sallad, att jag bara måste göra den en gång innan jul! Den är verkligen supergod på julbordet! Fräsch, rakt igenom ekologisk och verkligen nyttig med sina fina ingredienser!

Grön-och rödkålssallad med apelsindressing och valnötter
2-3 portioner
1 grabbnäve grönkålssallad
ca 75 g rödkål
2 msk valnötter, grovt hackade
1/2 dl torkade tranbär
1 apelsin
Dressing:
3/4 dl rapsolja
1 msk nötolja(valfritt, jag tog sesamolja)
2 msk citronsaft, färskpressad
2 msk apelsinsaft, färskpressad
2 msk vitvinsvinäger
1 krm kryddnejlika
örtsalt, vitpeppar

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
Repa och hacka grönkålen och hyvla rödkålen, förslagsvis med osthyvel för tunna strimlor.
Skala och skär apelsinen i mindre bitar och blanda ner i kålen. Grovhacka vanötterna. Häll dressingen över salladen, tillsätt tranbär och blanda väl.
Toppa med valnötter. Låt gärna stå i kylen en stund så att smakerna verkligen får blanda sig! Supergott!

Ha det fint!

// Mia

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)