Riktig mat & hälsa

Fräsch grön-och rödkålsallad med apelsindressing och valnötter

Mia Hagenmalm på Stjärnjul 2014

Foto: Evelyn Hagenmalm

Så var Stjärnjulskonserterna över, och som alltid när det är över,  känner jag en slags saknad och en stor tomhet i bröstet. Fem konserter har vi gett, men det går så fort! Underbart är kort heter det, och där får jag verkligen hålla med! Lyckan är ändå att vi har fått gett vårt hjärta till en publik på över 8000 människor detta år! Verkligen häftigt!
Det jag menar med att ge mitt hjärta, är att jag alltid sjunger från hjärtat! Och det är det vi i vår kör ALLTID förmedlar! Det berör!

Jag känner inte bara saknad, jag är otroligt trött också, trots att jag sovit bra efter i lördags.
Jag är helt tom på energi. Försöker boosta med energirik frukost och mat och är säkert mycket piggare i morgon. Hoppas jag. Har även konstaterat att jag, efter USA-resan och Stjärnjul gått ner i vikt över 5 kilo. Det gillar jag  inte! Jag har en benägenhet att gå ner i vikt när jag stressar, trots att jag äter bra. Jag har alltid haft svårt att hålla vikten, och när jag var yngre var jag smal som en nötskrika.  Och det är oerhört jättesvårt att gå upp i vikt när man har en hög förbränning. Jag minns att jag desperat mosade banan och åt tillsammans med vispgrädde varje kväll för att gå upp något kilo. Tyvärr funkade det inte! 🙂
Nu ska jag ägna julen till att försöka få tillbaka åtminstonde två av mina förlorade kilon.

Grö-och rödkålssallad i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Idag, så här inför jul, vill jag bjuda er, mina läsare på ett jättefint recept av en grön-och rödkålssallad som jag brukar göra! 🙂 Igår var jag så himla sugen på denna sallad, att jag bara måste göra den en gång innan jul! Den är verkligen supergod på julbordet! Fräsch, rakt igenom ekologisk och verkligen nyttig med sina fina ingredienser!

Grön-och rödkålssallad med apelsindressing och valnötter
2-3 portioner
1 grabbnäve grönkålssallad
ca 75 g rödkål
2 msk valnötter, grovt hackade
1/2 dl torkade tranbär
1 apelsin
Dressing:
3/4 dl rapsolja
1 msk nötolja(valfritt, jag tog sesamolja)
2 msk citronsaft, färskpressad
2 msk apelsinsaft, färskpressad
2 msk vitvinsvinäger
1 krm kryddnejlika
örtsalt, vitpeppar

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
Repa och hacka grönkålen och hyvla rödkålen, förslagsvis med osthyvel för tunna strimlor.
Skala och skär apelsinen i mindre bitar och blanda ner i kålen. Grovhacka vanötterna. Häll dressingen över salladen, tillsätt tranbär och blanda väl.
Toppa med valnötter. Låt gärna stå i kylen en stund så att smakerna verkligen får blanda sig! Supergott!

Ha det fint!

// Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]