Riktig mat & hälsa

Hemmagjort kokossmör och nyinköpt grönsaksspiral

I Stockholm har man fått snö i natt, men här i Nynäshamn lyser den med sin frånvaro.
Och fy så mörkt det är. Här regnar det idag och julstämmningen har svårt att infinna sig. Och trots att jag äter D-vitamin varje dag känner jag mig trött! Det som piggar upp och ändå ger en viss julstämning är att jag på väg till jobbet kan blunda för detta snöfria landskap när jag  kikar på alla butikers julskyltningar eller går förbi blomsterkillarna på torget och insuper doften av alla granar som är till försäljning.
Jul, jul-strålande jul! Infinn dig!

I förrgår köpte jag en efterlängtad julklapp till mig själv! En grönsaksspiral.

Grönsaksspiral på ett bord

Foto: Mia hagenmalm


Nu kan jag göra fin "pasta" av grönsaker, när jag gör mat. 🙂 Dessutom köpte jag en receptbok med rawfood. Nu återstår bara en köksassistent och en råsaftcentrifug! Dyra grejer! Men bra att ha när man lagar mat, bakar och vill göra egen juice!!

Igår hade jag tänkt göra kola och testa ett nytt recept. Men efter att ha varit på julklappsjakt och även  i mataffären två gånger samma kväll, och när jag skulle sätta igång upptäckte att det fattades ingredienser ändå, gav jag upp. Notera till mig själv: Skriv en nota nästa gång! 🙂 Kolan får därför vänta till en annan dag.

Däremot gjorde jag hemgjort kokossmör. Alltså smör av kokosflingor!

Kokossmör i en glasburk på en vit duk med röda ränder

Foto: Mia Hagenmalm

Kokossmöret kommer att ingå i ett recept som kommer på bloggen strax.

Kokossmör är alltså smör av kokosflingor, inte olja eller kokosfett.
Man kan ha det i rawfood, bakning eller exempelvis som smaksättare i smoothie.  Jag mixade ca 200 gram kokosflingor och jag fick 1 1/2 dl kokossmör. Dessutom rostade jag flingorna lite lätt i en torr het stekpanna innan jag mixade. Mums!

Kokossmör ca 1 1/2 dl
200 g kokosflingor

Gör så här:
Mixa flingorna i ca 10 minuter eller tills du får ett lent smör. Om du vill kan du rosta flingorna innan. Det höjer smaken med flera snäpp! Så gott!
Man kan även blanda i exempelvis cacaonibs för annorlunda smak.Häll upp i ren glsaburk och tillförslut med lock. Smöret håller ca 1-2 veckor i rumstemeratur. Ställer du det kallt, stelnar det och blir svårhanterligt.

// Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]