Riktig mat & hälsa

Hemmagjort kokossmör och nyinköpt grönsaksspiral

I Stockholm har man fått snö i natt, men här i Nynäshamn lyser den med sin frånvaro.
Och fy så mörkt det är. Här regnar det idag och julstämmningen har svårt att infinna sig. Och trots att jag äter D-vitamin varje dag känner jag mig trött! Det som piggar upp och ändå ger en viss julstämning är att jag på väg till jobbet kan blunda för detta snöfria landskap när jag  kikar på alla butikers julskyltningar eller går förbi blomsterkillarna på torget och insuper doften av alla granar som är till försäljning.
Jul, jul-strålande jul! Infinn dig!

I förrgår köpte jag en efterlängtad julklapp till mig själv! En grönsaksspiral.

Grönsaksspiral på ett bord

Foto: Mia hagenmalm


Nu kan jag göra fin “pasta” av grönsaker, när jag gör mat. 🙂 Dessutom köpte jag en receptbok med rawfood. Nu återstår bara en köksassistent och en råsaftcentrifug! Dyra grejer! Men bra att ha när man lagar mat, bakar och vill göra egen juice!!

Igår hade jag tänkt göra kola och testa ett nytt recept. Men efter att ha varit på julklappsjakt och även  i mataffären två gånger samma kväll, och när jag skulle sätta igång upptäckte att det fattades ingredienser ändå, gav jag upp. Notera till mig själv: Skriv en nota nästa gång! 🙂 Kolan får därför vänta till en annan dag.

Däremot gjorde jag hemgjort kokossmör. Alltså smör av kokosflingor!

Kokossmör i en glasburk på en vit duk med röda ränder

Foto: Mia Hagenmalm

Kokossmöret kommer att ingå i ett recept som kommer på bloggen strax.

Kokossmör är alltså smör av kokosflingor, inte olja eller kokosfett.
Man kan ha det i rawfood, bakning eller exempelvis som smaksättare i smoothie.  Jag mixade ca 200 gram kokosflingor och jag fick 1 1/2 dl kokossmör. Dessutom rostade jag flingorna lite lätt i en torr het stekpanna innan jag mixade. Mums!

Kokossmör ca 1 1/2 dl
200 g kokosflingor

Gör så här:
Mixa flingorna i ca 10 minuter eller tills du får ett lent smör. Om du vill kan du rosta flingorna innan. Det höjer smaken med flera snäpp! Så gott!
Man kan även blanda i exempelvis cacaonibs för annorlunda smak.Häll upp i ren glsaburk och tillförslut med lock. Smöret håller ca 1-2 veckor i rumstemeratur. Ställer du det kallt, stelnar det och blir svårhanterligt.

// Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]