Vad glad man blir när solen lyser, även om stunden i dag på morgonen var kort.
De få moln på himlen som jag såg i morse, har nu blivit fler och har skapat ett grått täcke över Nynäshamn och det blev mörkt igen. Men man får vara glad åt det lilla! 🙂 Det gjorde min dag!
Igår testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Jag med min mjölkmage behöver utforska nya recept utan grädde och smör. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola! Den slog nästan den lakritskola med chokladöverdrag jag hade förra året på bloggen, om man nu kan slå den! För den lakritskolan gjorde verkligen succe här i bloggen! Jag vet att flera av mina vänner ska göra den i år igen. Recept på lakritskola/
Vill du hellre göra lakritskola, fast med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med 3 msk kakao och 1 matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan! 🙂
Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko
Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.
// Mia
Vegansk laktritskola, kan nog inte bli bättre! Tack för tipset!
sämsta receptet. smeten skar sig och all olja flöt upp mot ytan. soporna blev det!
Hej!
Vilken otur för dig att det blev så illa att det skar sig.
Mina kolor skar sig inte och de blev gudomligt goda. 🙂
Kommer att göra dem till jul igen!
Med vänlig hälsning Mia
jag tror att det var din teknik som var dålig och inte receptet! mina blev perfekta och inte ens med kokosgrädde-fläckar som på bilden. smakar som vilken kola som helst gjord på grädde osv, jättegod verkligen!!!! ett tips är väl att låta smeten bubbla på spisen ett ganska bra tag 🙂 kram
Jag gjorde denna men bytte ut kokosgrädden mot oatly iMat och smaksatt med saffran. Den behövde inte koka vidare länge för att bli riktigt seg och smakar fantastiskt.
Hej!
Vad roligt att höra!Det måste testas!
Mvh Mia
såååå underbar! den skar sig verkligen inte. du har räddat mig som älskar kola men inte mjölkprodukter!
Hej Cecilia!
Härligt att det gick bra med kolan och kul att du gillade den.?
Mvh Mia
Hmmm låter fantastiskt med lakritskola men ser inte att det ingår lakritspulver i receptet ?? Kanske bara att byta ut vaniljpulvret??
Hej!
I texten innan receptet har jag skrivit hur du gör den veganska kolan med lakrits. Har även lagt in en länk till ett annat recept på lakritskola.😊
Hälsningar Mia
Tack för tipset! Det här måste jag verkligen prova.
Den separerade för oss också och smakade bränt. Får slänga den.
Hej John!
Så tråkigt!
Eftersom att den smakade bränt kanske ni kokade på för hög värme?
Hälsningar Mia
Tog bara 1/2 dl kokosfett och resterande del mjölkfritt margarin eftersom det var det som jag hade hemma. Även kokos grädde då såklart. Rålakritspulvret blandade jag i när kolan nästan var klar. Strödde över lite flingsalt med limesmak när jag hällt ut kolan på plåten. Blev kanongott!
Mums! Det lät supergott!
Ska nog göra en omgång kola i helgen! 😊
Hälsningar Mia
Jättegod kola … fick den inte tillräckligt fast när jag gjorde den (hade testat kulprov och tyckte det var bra) … upptäckte det när den svalnat och jag skulle skära upp den i bitar. Slängde ner alla bitarna i en kastrull igen och smälte ner alltihop igen … kokosoljan separerades men jag fick ihop det med elvispen … puttrade under omrörning i 15-20 minuter till.
Jag är så glad … nu kan vårt barnbarn som inte tål mjölk få pepparkakskola till jul. Tack så mycket och GOD JUL önskar Åsa
Vad roligt att det gick bra! 😊
Önskar dig en God Jul!
Mia
Hej
Jag undrar om man kan göra kolagrädde av denna kolan.
Jag vill göra kolasås & blanda det med vispad soyagrädde.
Och sen senare vid Lucia göra kolasås med pepparkaka smak.
Mvh Agnetha
Hej Agneta!
Jag har gjort kolasås till en vinbärspaj på samma sätt som till kolan. Koka den mindre tid bara.
Hälsningar Mia
Tack för ett snabbt svar.
Hur mycket är “en mindre tid”?
Mvh Agnetha
Hej igen!
Jag tänkte nog inte på hur länge jag kokade. Men när man ser att den börjar tjockna efterkanske ca 10-15 minuter är det dags att ta av kastrullen från plattan.😊
Tack vännen för den hjälpen till en nybörjare!🌼
Har precis börjat baka vegansk pga mat allergi.
Så nu har jag hittat ett fantastiskt recept på en kladdkaka.
Nästa projekt är att göra en vegansk prinsesstårta.
Har en idé, men det blir en projekt längre fram.
Mvh Agnetha
Det låter spännande. 🙂 Det är kul att experimentera!
Lycka till! 🙂