Riktig mat & hälsa

Vegansk kola gjord på kokosolja och kokosgrädde

Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Vad glad man blir när solen lyser, även om stunden i dag på morgonen var kort.
De få moln på himlen som jag såg i morse, har nu blivit fler och har skapat ett grått täcke  över Nynäshamn och det blev mörkt igen.  Men man får vara glad åt det lilla! 🙂 Det gjorde min dag!

Igår testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Jag med min mjölkmage behöver utforska nya recept utan grädde och smör. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola! Den slog nästan den lakritskola med chokladöverdrag jag hade förra året på bloggen, om man nu kan slå den! För den lakritskolan gjorde verkligen succe här i bloggen! Jag vet att flera av mina vänner ska göra den i år igen. Recept på lakritskola/ 
Vill du hellre göra lakritskola, fast med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med 3 msk kakao och 1 matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan! 🙂

Kola på ett smörpapper och inslagna kolor i smörpapper med snöre runt på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

// Mia

 


22 comments on “Vegansk kola gjord på kokosolja och kokosgrädde

    • Anonym on

      jag tror att det var din teknik som var dålig och inte receptet! mina blev perfekta och inte ens med kokosgrädde-fläckar som på bilden. smakar som vilken kola som helst gjord på grädde osv, jättegod verkligen!!!! ett tips är väl att låta smeten bubbla på spisen ett ganska bra tag 🙂 kram

      Svara
  1. Jerry on

    Jag gjorde denna men bytte ut kokosgrädden mot oatly iMat och smaksatt med saffran. Den behövde inte koka vidare länge för att bli riktigt seg och smakar fantastiskt.

    Svara
  2. Anonym on

    Tog bara 1/2 dl kokosfett och resterande del mjölkfritt margarin eftersom det var det som jag hade hemma. Även kokos grädde då såklart. Rålakritspulvret blandade jag i när kolan nästan var klar. Strödde över lite flingsalt med limesmak när jag hällt ut kolan på plåten. Blev kanongott!

    Svara
  3. Åsa Rosell on

    Jättegod kola … fick den inte tillräckligt fast när jag gjorde den (hade testat kulprov och tyckte det var bra) … upptäckte det när den svalnat och jag skulle skära upp den i bitar. Slängde ner alla bitarna i en kastrull igen och smälte ner alltihop igen … kokosoljan separerades men jag fick ihop det med elvispen … puttrade under omrörning i 15-20 minuter till.
    Jag är så glad … nu kan vårt barnbarn som inte tål mjölk få pepparkakskola till jul. Tack så mycket och GOD JUL önskar Åsa

    Svara
  4. Agnetha on

    Hej
    Jag undrar om man kan göra kolagrädde av denna kolan.
    Jag vill göra kolasås & blanda det med vispad soyagrädde.
    Och sen senare vid Lucia göra kolasås med pepparkaka smak.
    Mvh Agnetha

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]