Riktig mat & hälsa

Nyttigare Vegetariska kåldolmar med sojafärs och kokosgräddsky

 

Vegetariska kåldolmar på ett vitt fat med morötter

Foto: Mia Hagenmalm

Ibland kan jag fastna i köket och i matlagning en halv dag! Dels tycker jag att det är så himla roligt att laga mat, dels är det spännande med lite nya rätter.
Jag älskar vanlig husmanskost, om man kan göra den lite nyttigare. Och eftersom att det är mer klimat-och miljösmart med vegetariskt i våra kök, har jag börjat äta mer av både vegetariskt och rawfood.
Detta recept på supergoda vegetariska kåldolmar kommer ursprungligen från en ekologisk och vegetarisk restaurang i Malmö som heter Restaurang
Kao s! Men receptet hittade jag på Kung Markattas sida. Det lät så spännande att jag bara måste göra dem. Det tog lite tid, och det var många moment, men jag lovar att det verkligen var värt det! Kåldolmarna blev makalöst goda! Ett tips är att koka vitkålen dagen innan, och låta stå i kokspadet över natten. Och eftersom att det är ganska många moment gjorde jag en stor sats och det som blev över, frös jag in i portionsformar
OBS! Tänk på att alltid köpa ekologiska sojabitar och allt som har med soja att göra, för att undgå att det är genmanipulerat.

Vegetariska kåldolmar med sojafärs
ca 20 st
1 stort vitkålshuvud, ekologiskt
0,5 msk himalayasalt per liter vatten

Fyllning:
200 g sojafärs, eko
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong, eko
1/2 dl kryddpeppar + 1 msk
2 tsk vitvinsvinäger +1 tsk
1 msk agavesirap + 1,5 tsk
2 krm svartpeppar
1,5 msdk sojasås
neutral ekologisk olja till formen
4 dl tärnad gul lök, eko
3 dl tärnad rotselleri, eko
3 dl tärnad morot, eko
1/2 dl potatismjöl

Gräddsky
800 g ekologisk kokosmjölk på tetra
1 msk fänkålsfrö, eko
1 tsk agavesirap, eko

1 fänkålshuvud, eko
3 små morötter, eko

Gör så här:
Koka upp rikligt med saltat vatten. Skär ur stammen på kålhuvudet, ca 3 cm in,  och lägg i hela vitkålshuvudet i det kokande vattnet. Kålen ska vara helt täckt av vatten Låt koka under lock ca 45-60 minuter tills de yttre bladen på kålhuvudet börjar mjukna och  lossna lätt. Dra av från plattan och låt kålen ligga kvar i sitt kokspad och svalna.

Fyllning:
Koka upp sojafärsen med vatten, buljong, kryddpeppar, vinäger, svartpeppar och agave. Låt koka ca 25 minuter. Slå av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.
Tärna morötter, selleri och lök.
Bryn löken försiktigt  i olja tills den mjuknat utan att ta färg. Blanda löken med sojafärsen +1/, sojasås, 1 msk kryddpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk agave. Blanda väl och häll över i en oljad form och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ta ut formen och häll på de tärnade rotfrukterna utan att röra om. Strila över lite olja.  Ställ åter in i ugnen och rosta grönsakerna i ca 20-25 minuter eller tills de är mjuka.

Ta ut formen, rör omkring med rotfrukterna och smaka av med mer krydda, vitvinsvinäger och agave om det behövs. Sikta ner potatismjölet över sojafärsen och blanda så att fyllningen håller ihop.

Koka upp kokosmjölken i en gryta och lägg ner fänkålsfrön. Koka ca 10 minuter.
Slanta morötter och strimla fänkålshuvudet på längden. Lägg i  och sprid ut rotfrukterna i en oljad ugnsfast form.
Lossa bladen försiktigt ifrån kålhuvudet och rulla in sojafärsen i kålen.
Lägg dolmarna på morots-och fänkålsbädden.
Slå över kokosmjölken och eventuellt , ringla över agavesirap och sätt in kåldolmarna i ugnen ca 10-15 minuter. Servera med sallad och pressad potatis.

Ha det bra// Mia

 

 


One comment on “Nyttigare Vegetariska kåldolmar med sojafärs och kokosgräddsky

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]