Riktig mat & hälsa

Grillad torsk med örter och ugnsrostade grönsaker med saffransdressing

Grillad torskbit med ugnsrostade grönsaker på en blå Mateustallrik

Foto: MIa Hagenmalm

Jag gillar fisk, och det gör som tur är min dotter också. 
När jag inhandlar fisk är jag väldigt noga att gå efter WWF:s fiskguide för att vara på den säkra sidan när det gäller miljöval. WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven.  Miljömärken

Dessutom kollar jag även att den står på GRÖNA LISTAN av fisk som man kan äta med gott samvete!Min torsk kunde jag alltså njuta av!Lista för ätbara fiskar

Alla ingredienserna i rätten är ekologiska!!!

Grillad Torsk med örter
ingredienser:

2 portioner
400g torsk
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
1/2 dl färska örter som oregano, persilja och timjan
herbamare örtsalt

Ugnsrostade grönsaker med saffransdressing
Ingredienser
1 röd paprika
1 stor morot
1 röd lök
1 zucchini
rapsolja till formen

Saffrandressing:
1 dl olivolja
1 tsk herbamare örtsalt
1/2 paket saffran

Gör så här:
Salta fisken med örtsalt och låt ligga i kylskåp och dra till sig, så att den håller sig fast när du sen ska grilla den. Blanda ingredienserna till örtdressingen och klappa in den ordentligt på torskfileerna. Låt gärna ligga och dra en stund.

Skala morot, zucchini och rödlök och skär sedan alla grönsaker i bitar.
Lägg i en smord ugnsfast form och sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter eller tills grönsakerna verkar färdiga. Blanda samman ingredienserna till saffransdressingen och slå över grönsakerna precis när de kommer ut från ugnen. Blnda om väl. Låt stå en stund och dra till sig av de goda smakerna av dressingen. Grilla fisken ca 3-4 minuter sida. Du ser att den är klar när den är vit rakt igenom.

Servera fisken med ugnsrostade grönsaker och en citronbit.

Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]