Riktig mat & hälsa

Tips inför Hälsoutmaningen! Så håller du sockersuget borta!

Idag börjar ju hälsoutmaningen här på Kurera.se!
Du samlar poäng genom att undvika vissa saker som socker, kaffe, nikotin, alkohol eller så samlar du poäng genom att exempelvis  tränar eller gå en promenad!

Gå in på hälsoutmaningen här på sidan och kolla! Det är verkligen jättepeppande! 🙂 Jag är på!! 🙂

Eftersom att socker finns på poänglistan, och att jag vet att det är svårt att låta bli för många, tänkte jag  ge tips och information om socker. Socker är ju ett förgrymmat elände! Och jag är själv sockerberoende, även om jag idag inte brukar något socker! Som man säger: En gång beroende- alltid beroende. Att "smaka" en bit godis kan orsaka att jag blir sugen nästa dag igen!

Vet du att vi i Sverige äter 40-50 kilo socker person/år? Socker tillför inte kroppen några som helst näringsämnen. Bara tomma kalorier.Och det är inte bara på grund av karies som för mycket socker är farligt för oss människor. Det skadar även vår hälsa! Socker är den stora boven när det gäller övervikt och fetma och är en  bidragande orsak till hjärt-och kärlsjukdomar, gikt och diabetes.
Det är inte bara sockret som du ser utan det finns också socker i mycket av det vi äter i dag. Det dolda sockret menar jag! Det som finns dolt i färdigmat och halvfabrikat, påläggskorven, skinkan, kaviar och även i kyckling. Så för att bli av med  sötsuget är det bästa att laga sin mat från grunden och kolla alla förpackningar noga.

Jag tänker på att äta regelbundet, motionera och sova mina 8 timmar varje natt.
1.Att äta på regelbundna tider är jätteviktigt för att hålla en jämn blodsockernivå.

Jag äter en ordentlig och bra  frukost, mellanmål- lunch-mellanmål-middag plus ett litet kvällsmål och jag ser till att ha med proteiner i varje mål mat så att jag håller mig mättare längre. Frukosten är jätteviktig för resten av dagen. Jag har gärna med ett ägg eller två.
Mellanmål kan vara en handfull nötter eller exempelvis några matskedar keso med bär. Faktum är att man kan hålla sockersuget borta genom att äta regelbundet och på regelbundna tider. Jag undviker all färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater som vit pasta, ris och bröd. Kolla här hur-mycket-socker-innehaller-en-traditionell-svensk-frukost/ kan innehålla.
Och här har du lista/ på vad som är bra och inte bra att äta när man ska låta bli socker.

2.Motion är jättebra för att öka dopaminet i hjärnan.
Dopamin som är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker. Dopamin ger dig meningsfullhet och vällust som när du gör något du tycker om. Men du kan byta ut det mot motion som att jogga, gymma eller något annat kul som du gillar. Men det måste alltså vara en motion som du gillar att utöva. Tycker du att det är supertrist att springa eller simma, låt bli! Dopamin utsöndras BARA när du gör något du tycker om!

Du ökar även seroteninet i hjärnan med motion. Serotinin är en signalsubstans som bidrar till att man känner sig glad och lycklig. Har du brist på serotinin kan du känna dig nedstämd, låg och deppig. Äter man då socker tolkar din  hjärna att du för stunden mår bättre. Alltså en belöning!
Men efter en tids träning kan man alltså ersätta sötsuget mot en trevligare och mer hälsosam träning och motion.

3. Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
Fler tips och råd  kommer!
Mia

 

 


2 comments on “Tips inför Hälsoutmaningen! Så håller du sockersuget borta!

  1. Christoffer Hagenmalm on

    Även är det viktigt att få i sig kalium genom gröna blad. Detta dödar sötsuget. Speciellt fram mot kvällen.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]