Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Fettsyror, mineraler och ändrad kost botade min astma

När jag var liten hade jag barnastma!
Det blev många gånger med ilfart och blåljus till sjukhuset, och jag låg även kvar på sjukhuset i perioder alldeles ensam, liten som jag var. På den tiden fick inte föräldrar vara kvar med sina sjuka små.
Snacka om trauma för ett litet barn. Först sjuk och sen inte få ha sina föräldrar hos sig. Kanske det är därför som jag inte minns min astma även om jag hade den upp till 8 års ålder. För sen försvann den faktiskt! Och när jag var tonåring hade jag inga besvär alls! Tills jag kom i trettioårsåldern.

Plötsligt en jul fick jag en allergichock efter att ha ätit julbord, och fick åka akut till sjukhus med andningssvårigheter, svullet ansikte och hals.
Jag fick adrenalinsprutor och kortison för att häva allergin. Och jag vet än idag inte vad som utlöste den. Granen, maten eller en cocktail av allt kanske. Men det var då, efter denna händelse som jag kände av att jag blev andfådd ibland trots att jag inte ansträngt mig. Dock förstod jag inte att jag hade astma förrän till sommaren året därpå. Jag hade råkat ut för en riktigt besvärlig förkylning och en kväll när jag skulle läsa en bok för mina döttrar, fick jag inte fram orden. Det var jätte besvärligt och tungt att prata och jag var andfådd som om jag just sprungit flera kilometer. Jag skyllde på förkylningen och väntade ända till nästa dag med att kontakta läkare. Men då var jag riktigt dålig och riktigt rädd. Man konstaterade infektionsastma. Efter det fick jag besvär både vid förkylning, av pollen på våren och av kyla!  Jag inhalerade både pulmicort och bricanyl allt oftare.

Efter ett antal år, när jag utbildade mig till hälsorådgivare, började jag förstås att äta fiskolja för leder och inflammationer i muskler.
Jag märkte redan då att andningsvägarna faktiskt blev lite bättre. När man står i butik får man lära sig mycket, både av det man läser, av kollegor men även av kunder.
En gammal farbror köpte en dag fettsyror från grönläppad mussla av mig. Han berättade att han var svårt astmatiker och att detta preparat verkligen hade hjälpt honom till ett drägligare liv. Astman hade blivit mycket bättre sedan han börjat äta dem.
Naturligtvis nappade jag på det och efter en tid med grönläppad mussla och ett dagligt intag av magnesium, vilket också är viktigt, blev inte mina astmaanfall lika kraftiga vid förkylning längre.
Men astman fanns trots det kvar. 
Sedan flera år tillbaka besvärades jag även ofta och mycket av nässelutslag på armarna och halsen. Ett återkommande problem som nästan blev kroniskt till slut. Jag höll på att bli tokig av dessa kliande, brännande utslag. Ibland fick jag sitta med is i en handduk och kyla ner dem på nätterna.

Men en helomvändning kom när jag pågrund av misstänkt candida och min IBS-mage tog bort både laktos, socker och gluten i min kost.
Inte för att prover visade på att jag var intollerant, för det är jag inte enligt dem, utan för att få min mage i balans och svälta min candidasvamp som ju livnär sig på socker. Jag började också att äta mer basisk kost, mycket för candidan men också för att må bättre rent fysiskt. Läs mer här om basiskfoda/ Dessutom sjunger jag mycket och utövar andningsövningar.

Idag är mina kroniska nässelutslag borta och min astma är borta!
Jag har varit dunderförkyld flera gånger och jag har mött våren under flera år samt promenerat i  minusgrader utan att känna av något av det! Lycka! (peppar, peppar) Och egentligen var det inte
astman jag ville bota, utan min mage! Där ser man vad allt hänger ihop i kroppen och att det man äter har en jätte stor betydelse för sjukdomar.

Vad är det då jag äter, undviker att äta och tänker på som astmatiker:

1. jag äter inte gluten, vilket stör tarmen.

Många astmatiker är dessutom glutenintolleranta. Men även om proverna inte visade på intollerans har jag lyssnat till min mage!Det är jätteviktigt att magen fungerar och att man har en bra matsmältning. Man kan också tillsätta matsmältningsenzymer eftersom att en krånglande mage ofta råder brist på det. Och eftersom att tjocktarm och luftvägar är relaterade med varandra kan det faktiskt finnas ett samband mellan dålig matsmältning och astma. Dessutom har astmatiker ofta problem med magsyran och kan hämma produktionen av enzymet pepsin vilket har för avsikt att bryta ner och spjälka proteiner, samt viktiga det viktiga proteinet intrincik factor, vilket produceras i magsäcken och som är bundet till  B12 och som tas upp  i tunntarmen. Utan Intrincik faktor går B12 vitaminet genom tarmen utan att tas upp av kroppen. Det kan bidra till B12-brist. Vi besvär som exempel magkatarr och andra magsjukdomar kan göra att magsäcken slutar att producera intrincik faktor.

2. Socker är en stor bov i mångt och mycket när det gäller sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare.
Jag har slutat med socker, och även raffinerade livsmedel med snabba kolhydrater. Socker har även betydelse för astma då det är slembildande. Socker ökar även inflammationer i kroppen.

3. Mjölkprodukter undviker jag då det är slembildande.
Men laktos påverkar även min mage negativt så av den orsaken har jag nästan helt slutat med mjölkprodukter.

4. Jag har ökat intaget av Magnesium och vitaminer och mineraler som selen.
Flera studier har visat att ett ökat intag av magnesium minskar kramper i alla muskler men även andningsvägarnas och får musklerna att slappna av.

5. Jag äter Omega-3 och fettsyror från Grönläppad Mussla! 
Grönläppad mussla innehåller DHA och EPA och andra långkedjiga fettsyror. Den har liksom andra fiskoljor en inflammationshämmande effekt. Även gurkmeja har en inflammationshämmande effekt.

6. D-vitamin är ett vitamin som är sammankopplat med andningsvägarna. Därför kan en försämrad astma under vintern och våren bero på  D-vitaminbrist. Jag själv äter 2000IE x 2 per dag! Andra vitaminer som är bra vid astma, men även för ditt immunförsvar är C-vitamin, B6 B12, selen och jod, då de motverkar histaminreaktionen och hindrar astamanfall.

7. Jag äter bara ekologiskt!
Jag äter inte besprutad föda därför att kemikalier och gifter stör immunförsvaret, inre organ och är upphov till både cancer och andra sjukdomar.

8. Histaminrika livsmedel är jag försiktig med! 
Histaminrika livsmedel  som jordgubbar, ananas, rött vin, öl och vissa ostar intar jag med försiktighet, då histamin kan utlösa astmaanfall. Ibland kan jag reagera kraftigt mot ett glas vin. Jag blir blossande röd i ansiktet och på halsen och får hjärtklappning. Andra gånger kan jag börja nysa!

9.  Andningsövningar är jätte bra att utöva vid astma. Jag är sångerska och sjunger och andas mycket!
Läs mer hur DU kan  gå tillväga här:-andningsovningar/

10. När jag ätit saker under en längre tid, som jag inte tål, kan jag få astmaliknande symtom. 
Till exempel  tillsatser i maten som glutamat, olika E-ämnen, kemikalier, gluten, laktos och andra allergener. Detta gör att kroppen blir stressad och börjar utsöndra stresshormonet kortisol som i sin tur kan ge uttröttade binjurar, påverka sköldkörteln och ge astma. Och faktiskt alla sjudomar påverkas negativt av stress och sömnbrist.

Mia


13 comments on “Fettsyror, mineraler och ändrad kost botade min astma

 1. Margareta Eriksson on

  Hej Mia,
  jätteintressant! Jag själv har också haft barnastma som gick bort i 10-årsåldern. Nu är jag 58 och jag har fått astma igen (troligen efter en förkylning i lungorna för ca 2 månader sedan). Har också insett att fettsyror är jättebra för mig och astman, lite lättare att andas. Nu är min fråga (som jag hoppas du svarar på) är vilka mängder du tar de olika fettsyrorna och av vilket märke (tycker själv att det är olika kvalite på hälsokost´s varor.) Själv äter jag membrasin (havtornsolja 4 på morgonen o 4 på kvällen) och lyprinol (grönläppad mussla) 4 st mitt på dagen. Förutom det äter jag magnesium, d-vitamin, msm och 1 tsk ks. Jättetacksam för svar!

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag har ätit Lyprinol i massor av år och tar 2 st kapslar per dag. Dessutom äter jag 1 kapsel Omega -3 Pikasol/ dag. För torra slemhinnor tar jag som du Membran 2 kapslar /dag. Jag äter även Bio Lifes magnesium -magnesiumcitrat till kvällen 2 kapslar=400 mg. D-vitamin kör jag Holistic 2000IE på sommaren och 4000IE på vintern. Jag äter just nu Multi Green från Bio Life vilket är kapslar innehållande korngräs, broccoli, vetegräs, spirulina, spenat och en massa andra nyttigheter från alger och grönsaker. Dessa kapslar är väldigt rika på vitaminer och mineraler Mår jättebra på dem.
   Hoppas du är nöjd med mitt svar.
   Varma hälsningar / Mia

   Svara
 2. Margareta Eriksson on

  Hej igen,
  tänkte bara höra din uppfattning om honung – jag äter inget socker i övrigt men en hel del honung då jag känner att det hjälper min astma. Är honung ok att äta just med tanke på astma?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Honung kan ju ge astma och allergier och jag har fått rådet att undvika det. Men jag har prövat mig fram och aldrig märkt någon reaktion. Nu äter jag inte honung varje dag men har det ibland som sötning i mat och bakverk istället för socker. Däremot på vintern tar jag en tesked manuka- honung / dag för att stärka immunförsvaret. Jag har inte reagerat på det. Dessutom är honung otroligt nyttigt så känner du att du inte får astma kan du visst äta det.
   Läs gärna mer om honungens bra egenskaper på kurera.se
   Trevlig helg! Mia

   Svara
 3. Margareta Eriksson on

  Hej igen,
  tack för ditt svar! En sista fråga – jag äter ju betydligt mer av havtornsolja, lyprinol än vad som står på innehållsförteckning och mer än vad du äter av dom – har prövat att gå ner i mängd men får ingen effekt då. Vet du om det kan vara farligt att ta större doser?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det är inte farligt att äta fettsyror. Dock brukar jag i egenskap som hälsorådgivare tala om att om man äter andra mediciner rådfråga sin läkare.
   Äter man blodförtunnande medel ska man vara försiktig med fettsyror eftersom att även fettsyror har en blodförtunnande effekt.
   Sen beror det på hur länge du ätit exempelvis membrasin. Men får du ingen effekt om du minskar doseringen behöver ju kroppen fettsyrorna. Biverkningar av dessa kan vara lös mage och exempelvis “fiskrapningar”. Ta gärna tillsammans med måltid för att undvika magproblem.
   Fettsyror från ex Omgega-3 är inflammationshämmande,kan vara blodtryckssänkande och är bra för hjärta, kärl och hjärna.
   Mvh Mia

   Svara
 4. Björn on

  Bra tips och råd, tack. Bra att du tar upp glutamater, min astmasköterska hade aldrig hört talas om det, men jag får svårt att andas av dessa. Men mitt stora problem är parfym! Detta är verkligen ett samhällsproblem och det gör mitt liv begränsat. Nu ska jag prova alla tips från dig och hoppas på att det hjälper!

  Svara
 5. Marie on

  Hej!
  Har funderat på att testa grönläppad mussla mot min astma, men hittar ingen utan socker. Vilken använder du?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Marie!
   jag har genom åren ätit Lyprinol vilket har hjälpt jättebra. Lyprinol innehåller sötnings- och konsistensmedlet sorbitol vilket är en sockeralkohol som finns i vissa bär och frukter. Jag har IBS och sorbitol påverkar min mage väldigt negativt, så nu äter jag endast ren Omega-3 då jag inte funnit någon produkt med grönläppad mussla utan sötningsmedel i någon form. Sorbitol höjer dock inte blodsockret nämvärt men som sagt kan det reta tarmen.
   Jag tycker att jag klarar mig med Omega-3 efter att jag gjort en kostförändring som utesluter socker och snabba kolhydrater då socker skapar inflammationer i kroppen och astma är just en inflammation.
   Tips:Gurkmeja hjälper också till att hålla borta inflammationer. Den gurkmeja jag fått bäst effekt med är Curamin.
   Hälsningar Mia

   Svara
 6. Ninos on

  Hej Mia,

  Jag såg att du slutat att ta lyprinol, och nu mera bara tar omega 3. Jag undrar om du fortsatt tar av det du skrivit om i en annan kommentar? Dvs

  Multi green
  D-vitamin
  Bio lifes magnesium
  Och vilken omega 3 pikasol är det du tar? Jag hittar mängder med olika🙈.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag varierar ganska mycket och testar olika märken.
   Jag har ätit både Picasol högkoncentrerad fiskolja och Bio Lifes magnesium.
   Men idag äter jag Eskimo-3 och Bio Marin Plus vilket båda är Omega-3.
   Den magnesium jag tar just nu är Smooth Mag Complex i pulverform ( Magnesium från Bisglycinat och citrat från Terranova). Den tar jag på morgonen för jag blir så pigg av den. Till kvällen blir det istället Greath Earths Supermagnesium som innehåller magnesiumoxid. Magnesiumoxid är muskelavslappnande och jag sover så gott på den.
   D-vitaminer äter jag året runt och gör många gröna drinkar av exempelvis vetegräs och grönkål, spirulina och clorella och äter inte gluten.
   (kan tillägga att jag inte tror att Bio Lifes produkter finns att köpa längre).

   Hälsningar Mia

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)