Annons
Annons

Fettsyror, mineraler och ändrad kost botade min astma

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
5 februari, 2015

När jag var liten hade jag barnastma!
Det blev många gånger med ilfart och blåljus till sjukhuset, och jag låg även kvar på sjukhuset i perioder alldeles ensam, liten som jag var. På den tiden fick inte föräldrar vara kvar med sina sjuka små.
Snacka om trauma för ett litet barn. Först sjuk och sen inte få ha sina föräldrar hos sig. Kanske det är därför som jag inte minns min astma även om jag hade den upp till 8 års ålder. För sen försvann den faktiskt! Och när jag var tonåring hade jag inga besvär alls! Tills jag kom i trettioårsåldern.

Plötsligt en jul fick jag en allergichock efter att ha ätit julbord, och fick åka akut till sjukhus med andningssvårigheter, svullet ansikte och hals.
Jag fick adrenalinsprutor och kortison för att häva allergin. Och jag vet än idag inte vad som utlöste den. Granen, maten eller en cocktail av allt kanske. Men det var då, efter denna händelse som jag kände av att jag blev andfådd ibland trots att jag inte ansträngt mig. Dock förstod jag inte att jag hade astma förrän till sommaren året därpå. Jag hade råkat ut för en riktigt besvärlig förkylning och en kväll när jag skulle läsa en bok för mina döttrar, fick jag inte fram orden. Det var jätte besvärligt och tungt att prata och jag var andfådd som om jag just sprungit flera kilometer. Jag skyllde på förkylningen och väntade ända till nästa dag med att kontakta läkare. Men då var jag riktigt dålig och riktigt rädd. Man konstaterade infektionsastma. Efter det fick jag besvär både vid förkylning, av pollen på våren och av kyla! Jag inhalerade både pulmicort och bricanyl allt oftare.

Annons

Efter ett antal år, när jag utbildade mig till hälsorådgivare, började jag förstås att äta fiskolja för leder och inflammationer i muskler.
Jag märkte redan då att andningsvägarna faktiskt blev lite bättre. När man står i butik får man lära sig mycket, både av det man läser, av kollegor men även av kunder.
En gammal farbror köpte en dag fettsyror från grönläppad mussla av mig. Han berättade att han var svårt astmatiker och att detta preparat verkligen hade hjälpt honom till ett drägligare liv. Astman hade blivit mycket bättre sedan han börjat äta dem.
Naturligtvis nappade jag på det och efter en tid med grönläppad mussla och ett dagligt intag av magnesium, vilket också är viktigt, blev inte mina astmaanfall lika kraftiga vid förkylning längre.
Men astman fanns trots det kvar.
Sedan flera år tillbaka besvärades jag även ofta och mycket av nässelutslag på armarna och halsen. Ett återkommande problem som nästan blev kroniskt till slut. Jag höll på att bli tokig av dessa kliande, brännande utslag. Ibland fick jag sitta med is i en handduk och kyla ner dem på nätterna.

Men en helomvändning kom när jag pågrund av misstänkt candida och min IBS-mage tog bort både laktos, socker och gluten i min kost.
Inte för att prover visade på att jag var intollerant, för det är jag inte enligt dem, utan för att få min mage i balans och svälta min candidasvamp som ju livnär sig på socker. Jag började också att äta mer basisk kost, mycket för candidan men också för att må bättre rent fysiskt. Läs mer här om basiskfoda/ Dessutom sjunger jag mycket och utövar andningsövningar.

Idag är mina kroniska nässelutslag borta och min astma är borta!
Jag har varit dunderförkyld flera gånger och jag har mött våren under flera år samt promenerat i minusgrader utan att känna av något av det! Lycka! (peppar, peppar) Och egentligen var det inte
astman jag ville bota, utan min mage! Där ser man vad allt hänger ihop i kroppen och att det man äter har en jätte stor betydelse för sjukdomar.

Vad är det då jag äter, undviker att äta och tänker på som astmatiker:

1. jag äter inte gluten, vilket stör tarmen.

Många astmatiker är dessutom glutenintolleranta. Men även om proverna inte visade på intollerans har jag lyssnat till min mage!Det är jätteviktigt att magen fungerar och att man har en bra matsmältning. Man kan också tillsätta matsmältningsenzymer eftersom att en krånglande mage ofta råder brist på det. Och eftersom att tjocktarm och luftvägar är relaterade med varandra kan det faktiskt finnas ett samband mellan dålig matsmältning och astma. Dessutom har astmatiker ofta problem med magsyran och kan hämma produktionen av enzymet pepsin vilket har för avsikt att bryta ner och spjälka proteiner, samt viktiga det viktiga proteinet intrincik factor, vilket produceras i magsäcken och som är bundet till B12 och som tas upp i tunntarmen. Utan Intrincik faktor går B12 vitaminet genom tarmen utan att tas upp av kroppen. Det kan bidra till B12-brist. Vi besvär som exempel magkatarr och andra magsjukdomar kan göra att magsäcken slutar att producera intrincik faktor.

2. Socker är en stor bov i mångt och mycket när det gäller sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare.
Jag har slutat med socker, och även raffinerade livsmedel med snabba kolhydrater. Socker har även betydelse för astma då det är slembildande. Socker ökar även inflammationer i kroppen.

3. Mjölkprodukter undviker jag då det är slembildande.
Men laktos påverkar även min mage negativt så av den orsaken har jag nästan helt slutat med mjölkprodukter.

4. Jag har ökat intaget av Magnesium och vitaminer och mineraler som selen.
Flera studier har visat att ett ökat intag av magnesium minskar kramper i alla muskler men även andningsvägarnas och får musklerna att slappna av.

5. Jag äter Omega-3 och fettsyror från Grönläppad Mussla!
Grönläppad mussla innehåller DHA och EPA och andra långkedjiga fettsyror. Den har liksom andra fiskoljor en inflammationshämmande effekt. Även gurkmeja har en inflammationshämmande effekt.

6. D-vitamin är ett vitamin som är sammankopplat med andningsvägarna. Därför kan en försämrad astma under vintern och våren bero på D-vitaminbrist. Jag själv äter 2000IE x 2 per dag! Andra vitaminer som är bra vid astma, men även för ditt immunförsvar är C-vitamin, B6 B12, selen och jod, då de motverkar histaminreaktionen och hindrar astamanfall.

7. Jag äter bara ekologiskt!
Jag äter inte besprutad föda därför att kemikalier och gifter stör immunförsvaret, inre organ och är upphov till både cancer och andra sjukdomar.

8. Histaminrika livsmedel är jag försiktig med!
Histaminrika livsmedel som jordgubbar, ananas, rött vin, öl och vissa ostar intar jag med försiktighet, då histamin kan utlösa astmaanfall. Ibland kan jag reagera kraftigt mot ett glas vin. Jag blir blossande röd i ansiktet och på halsen och får hjärtklappning. Andra gånger kan jag börja nysa!

9. Andningsövningar är jätte bra att utöva vid astma. Jag är sångerska och sjunger och andas mycket!
Läs mer hur DU kan gå tillväga här:-andningsovningar/

10. När jag ätit saker under en längre tid, som jag inte tål, kan jag få astmaliknande symtom.
Till exempel tillsatser i maten som glutamat, olika E-ämnen, kemikalier, gluten, laktos och andra allergener. Detta gör att kroppen blir stressad och börjar utsöndra stresshormonet kortisol som i sin tur kan ge uttröttade binjurar, påverka sköldkörteln och ge astma. Och faktiskt alla sjudomar påverkas negativt av stress och sömnbrist.

Mia

Annons
Annons