Annons
Annons

Ta bort lössen naturligt! Avlusningsdagar i helgen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
5 februari, 2015

Nu i helgen, den 6-8 februari är det avlusningsdagar runt om i landet!
Man ska alltså kamma igenom alla i familjens hår jättenoga och kolla så att barnen eller man själv inte går omkring med dess små kliande kryp i huvudet!

Kamma du också!

Det är väldigt bra att man infört dessa avlusningdagar, för Nu går det löss vill jag lova! I flera orter förekommer en lusepedimi utan dess like. Och dessa små kryp är dessutom resistenta mot många avlusningsmedel på apoteken.

Annons

Själv vill jag inte rekommendera dessa giftiga medel. Jag skulle inte vilja ha dem i huvudet och inte mina barn heller.

Huvudlöss har ökat under 1900-talet och framför allt barn i 3-12 år drabbas.
Oftast bryter en epedimi ut vid terminstarterna på skolor och förskolor.
Löss smittar med närkontakt av till exempel hår mot hår, genom hårborstar, kammar, mössor och kan sprida sig till hela familjen.
Löss håller sig nära hårbotten och kan vare sig hoppa eller flyga.
Jag brukar tvätta håret med tea tree-shampoo när lössen härjar och blanda ut några droppar tea tree samt lavendelolja och dra genom håret på mig och min dotter. Lössen gillar inte lukten och vill inte komma dit.

Om man nu fått löss, hur får man bort dem
Kväv de små krypen!
Nu finns det visst medel på apoteket som innehåller olja och siliconer. Jag vet dock inte vad för mer ämnen dessa produkter innehåller, men det kväver lössen och de kan inte bli resistenta mot kvävning.! Om du undrar om man kan lägga skallen under vatten en halvtimme istället så funkar det tyvärr inte. Löss kan stänga av sina andningsvägar mot vatten i timmar utan att dö. Därför ska man alltid sätta lusmedel i ett torrt hår, annars håller lusen andan under behandlingen och klarar sig.

Vårdguiden rekomenderar olja i första hand eftersom att lössen blivit resistenta mot andra medel!
Vill man ta bort dem naturligt kan man använda ekologisk olivolja blandat med Neemolja. Ta två delar olivolja och en del Neemolja, häll i några droppar tea tree och lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst 8 timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt shampoo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, ifall det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg!

Kamma! Varje dag kammar man håret noga med luskam.
Inte bara kamma igenom, utan en grundlig kamning, bena för bena. Skölj under vatten efter varje kamtag. Kamma håret minst trettio minuter varje kväll. Tvätta borstar under ljummet vatten efter användandet och lägg gärnna in dem i en plastpåse i frysen. Det dödar eventuella löss, dock inte ägg, så var noga när du gör rent. Tvätta sängkläder och handdukar i 60 grader efter avlusningen! Och glöm inte mössorna!
När mina barn fick löss en gång, städade jag som en galning! Slängde ut alla täcken, madrasser och kuddar och dammsög sängar och golv plus dammade och våttorkade. Man säger att det är en överdrift, men skulle vi få löss igen tror jag att jag skulle göra så iallafall! 🙂 Det kliar ju redan när jag skriver om dem.!

Den bästa luskammen är Nit-free, en kam som förutom att kamma ur lössen även tar bort äggen från hårstrået. Kammen har långa kamtänder och bättre räckvidd. Vid varje kamtag tar den bort fler löss och ägg än en vanlig luskam. Med en vanlig luskam kan det vara svårt att få bort äggen eftersom att de är fästa vid hårstråna med ett limliknande sekret. Det unika med Nit-Free är att den har microkanaler som gör att äggen skärs loss från hårstrået och skadar dem. Det är även tätt mellan kamtänderna så att de minsta lössen och ägg följer med. Nit-free är lite dyrare, men den håller i evighet. Den är tillverkad i rostfri stål och kokabar!

Mia

Annons
Annons