Annons
Annons

Mota sockersug med grönsaker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
10 februari, 2015

Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så jag vill tipsa om att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Annons

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Mia

Annons
Annons