Riktig mat & hälsa

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse

Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.

Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju alla hjärtans dag så idag lägger jag ut ett recept på goda choklad-och lakritsbakelser med krämig, god hallonmousse! Ha en jätte trevlig helg!

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse
4 stora eller 6-7 små
1 dl chiafrön
1,5 dl solrosfrön (blötlagda minst 5 timmar)
1, 5 dl mandlar ( blötlagda minst 5 timmar)
5 torkade aprikoser (blötlagda minst 5 timmar)
1 msk kokosolja
3 msk raw kakopulver
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
1,5 tsk lakritspulver

Hallonmousse
2 avocado
1 dl cashewnötter (blötlagda 4 timmar)
2 msk kokosolja
2 dl hallon

Gör så här:
Häll av vattnet av frön och nötter och kör dem till ett fint mjöl. Skär aprikoser i mindre bitar och blanda ner dem och övriga ingredienser till botten i mixern.
Kör tills du har en bra konsistens att forma. Blir det för torrt kan du ta någon matsked kokosolja eller vatten.
Antingen kavlar du ut degen mellan två bakplåtspapper och trycker ut hjärtan med exempelvis pepparkaksformar, eller så trycker du ut dem i  formar. Kakan ska vara minst 2 cm cm hög.
Skåla dem lite, så blir det bättre plats för moussen. 

Diska ur mixern, slå av vattnet av nötterna och mixa alla ingredienser till en slät härlig mousse. Spritsa över hallonmoussen
över kakorna. Ställ i frysen några timmar. Ta ut och pudra eventuellt över sukrin melis 10 minuter innan servering.

Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]