Riktig mat & hälsa

Risprodukter innehåller arsenik

SVT-nyheter har låtit testat sex stycken risprodukter och funnit att de alla  innehåller varierande halter av det giftiga grundämnet arsenik. Även det ekologiska jasminriset och riskakor från Änglamark.

Detta skriver Mathias Asplund på aftonbladet idag

ww.aftonbladet.se

Arsenik i ris är en hälsorisk och cancerframkallande varnar nu Livsmedelsverket, men bedömmer inte att detta är en akut situation. Dock varnar man för att inte konsumera mycket av risprodukter.

Arsenik och andra tungmetaller förekommer naturligt i mark och berggrund, därför går det inte att ha en noll tollerans mot arsenik.
Detta beror på arsenikhalten i marken riset odlas på, men också på vilket sorts ris det är.
Ris är dessutom mycket bra på att ta upp arsenik men som också tillkommer av miljögifter. Livsmedelverket kommer nu att gå ut med varningar om att inte ge barn under sex år risdrycker och att inte konsumera risprodukter alltför ofta.

Företagen för risprodukter har definitivt ett ansvar och måste försöka anpassa sig till de nya riskbedömningarna.
Idag finns ingen lagstadgad gräns för hur mycket arsenik en matvara får innehålla, men från och med 1:a januari 2016 kommer en ny lagstiftning som EU nyligen röstat igenom just för ris., säger Salomon Sand på Livsmedelsverket.

Uncle Bens Jasminris:
7,06 microgram arsenik/portion
Änglamarks Jasminris:
4,82 microgram arsenik/portion
Änglamarks Ekologiska Riskakor:
4,00 microgram arsenik/portion
Rice Krispies:
2,18 microgram arsenik/ portion
Kellogs Copo Pops:
1,8 microgram arsenik/ portion
Hipp, ekologiska riskakor för baby från 8 månader:
0,8 microgram arsenik/ portion

Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]