Riktig mat & hälsa

Potatis med pesto, choritzo och grillad endivesallad

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter ytterst sällan korv, men om jag gör det någon gång så ska det vara en korv med hög kötthalt. En korv med lägre kötthalt innehåller en massa tillsatsämnen och mjöl som inte jag vill ha. Inte särskilt nyttigt!

Till denna goda och mycket fräscha medelhavsinspererade potatis med pesto grillade jag endivesallad på grillpanna och smaksatte med olja, citron, vitlök och balsamico. Detta skulle kunna ha varit ett gott tillbehör till grillat i sommar. Om du äter och hellre vill ha pasta kan du byta ut potatisen mot det.
I pesto brukar man ha pinjenötter, men efter att en gång ha fått så kallad pinjemun, smakar det mig inte längre, så jag bytte ut dem mot mandel vilket funkade utmärkt.

Potatis med pesto, Choritzo och grillad endivesallad
2 portioner
6 medelstora potatisar, skalade och i klyftor, EKO
Olivolja, Eko
Herbamare örtkrydda,
svartpeppar
6 ekologiska coctailtomater, halverade

Pesto:
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Endivesallad på grillpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Grillad endivesallad
1 Endivesallad, EKO
1/2 dl olivolja, EKO
1/2 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk vitlöksklyfta, krossad
Balsamico, EKO

Grillad endeivesallad i citrondressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

3 st choritzokorv i slantar, EKO

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor. Smörj en plåt med olivolja. Lägg i potatis och ringla över med mer olivolja. Salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. När ca 8-10 minuter återstår, ta ut och lägg på tomaterna och ställ in i ugnen igen.

Pesto:
Jag rostade mandeln i en torr het stekpanna innan jag la dem i mixern. Mixa mandel snabbt tillsammans med ruccola. Rör försiktigt ner parmesan och krossad vitlök. Tillsätt sedan olivolja, lite i taget. Det får gärna vara grövre bitar av mandeln, alltså inte helt slätt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan och låt smakerna sätta sig.

Endivesallad
Skär salladen mitt i tu och grilla i grillpanna på båda sidor tills den är genomstekt. Häll olivolja, pressad citron, vitlök och balsamico på ett fat. Lägg på den färdiga endivesalladen och riktigt mosa in den smaksatt oljan i den.

Skär korven i slantar och stek den i stekpanna.
När potatisen är färdig, blanda ner peston och rör om ordentligt. Tillsätt den stekta korven. Severa med endivesallad eventuellt ett gott bröd om du äter det och ett glas citronvatten.

// Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]