Annons
Annons

Potatis med pesto, choritzo och grillad endivesallad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 februari, 2015
Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter ytterst sällan korv, men om jag gör det någon gång så ska det vara en korv med hög kötthalt. En korv med lägre kötthalt innehåller en massa tillsatsämnen och mjöl som inte jag vill ha. Inte särskilt nyttigt!

Till denna goda och mycket fräscha medelhavsinspererade potatis med pesto grillade jag endivesallad på grillpanna och smaksatte med olja, citron, vitlök och balsamico. Detta skulle kunna ha varit ett gott tillbehör till grillat i sommar. Om du äter och hellre vill ha pasta kan du byta ut potatisen mot det.
I pesto brukar man ha pinjenötter, men efter att en gång ha fått så kallad pinjemun, smakar det mig inte längre, så jag bytte ut dem mot mandel vilket funkade utmärkt.

Annons

Potatis med pesto, Choritzo och grillad endivesallad
2 portioner
6 medelstora potatisar, skalade och i klyftor, EKO
Olivolja, Eko
Herbamare örtkrydda,
svartpeppar
6 ekologiska coctailtomater, halverade

Pesto:
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Endivesallad på grillpanna
Foto: Mia Hagenmalm

Grillad endivesallad
1 Endivesallad, EKO
1/2 dl olivolja, EKO
1/2 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk vitlöksklyfta, krossad
Balsamico, EKO

Grillad endeivesallad i citrondressing på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

3 st choritzokorv i slantar, EKO

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor. Smörj en plåt med olivolja. Lägg i potatis och ringla över med mer olivolja. Salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. När ca 8-10 minuter återstår, ta ut och lägg på tomaterna och ställ in i ugnen igen.

Pesto:
Jag rostade mandeln i en torr het stekpanna innan jag la dem i mixern. Mixa mandel snabbt tillsammans med ruccola. Rör försiktigt ner parmesan och krossad vitlök. Tillsätt sedan olivolja, lite i taget. Det får gärna vara grövre bitar av mandeln, alltså inte helt slätt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan och låt smakerna sätta sig.

Endivesallad
Skär salladen mitt i tu och grilla i grillpanna på båda sidor tills den är genomstekt. Häll olivolja, pressad citron, vitlök och balsamico på ett fat. Lägg på den färdiga endivesalladen och riktigt mosa in den smaksatt oljan i den.

Skär korven i slantar och stek den i stekpanna.
När potatisen är färdig, blanda ner peston och rör om ordentligt. Tillsätt den stekta korven. Severa med endivesallad eventuellt ett gott bröd om du äter det och ett glas citronvatten.

// Mia

 

 

Annons
Annons