Annons
Annons

Tillsatser i mat kan göra oss sjuka och feta

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 februari, 2015

Miljontals människor lider av kroniska inflammationer i tarmen!
Sjukdomar som Crohns sjudom och utcerös kolit har sedan mitten av 1900-talet, ökat avsevärt. Även metabolt syndrom som orsakas av fetma och förhöjda blodsockernivåer har ökat.

En dramatisk ökning av dessa sjudomar visar att det är en påverkan från miljön, eftersom att våra gener är desamma sedan tidigare, säger Benoit Chassing vid Georgia State University i USA.

Efter ett fleratal djurförsök har man påvisat att emulgeringsmedel i maten kan orsaka inflammationer i tarmen.
Emulgeringsmedel finns i all halvfabrikat och färdigmat samt i många andra livsmedel för att ge maten rätt konsistens.

Annons

Forskingen visar att bakteriefloran i tarmen ändras på grund av emulgeringsmedel och skapar därför inflammationer.

Man matade alltså olika sorters möss med två vanliga konsewstensgivare. De möss som hade modifierat immunförsvar drabbades av kronisk tarminflammation. Djur som hade ett normalt immunförsvar fick en mildare inflammation i kombination med metaboltiskt syndrom därför att de åt betydligt mer, fick förhöjda blodsockernivåer och blev feta. Däremot blev sterila möss utan några bakterier alls opåverkade.

Bakeriernas sammanssättning i djurens tarmar förändrades och bakterierna kunde tränga djupare in i tarmens slemmhinna och på så sätt orsaka inflammationer.

Detta är inte första gången som tillsatser visar att det kan påverka vår hälsa negativt. Tidigare har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel har samma effekt. Bakteriefloran i tarmen ändras och blodsockret höjs.

Forskarna tror att livsmedelstillsatser kan ha en avgörande roll i den så kallde fetmaepidemin.

Jag skrev om tillsatser i maten för några år sedan, och hur det kan påverka oss negativt och i synnerhet barnen är mer utsatta. Du kan läsa mer om det här:här/ och här/

Fakta: svt Nyheter

Annons
Annons