Riktig mat & hälsa

Små omeletter med ost och grapefrukt till frukost

Små omeletter fyllda med ost, tomat och ruccola på en bädd av ruccolasallad på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Visst är det trist att äta samma gamla frukost alla dagar i veckan
Jag äter nästan alltid någon form av ägg, gärna som en omelett eftersom att jag håller mig mätt fram till lunch av en proteinrik frukost! Men faktum är att man ju faktiskt äter med ögat också, så jag tycker att det blir mycket roligare om man varierar den där omeletten i form och innnehåll.

Omelett med grönsaker i närbild

Foto: Mia Hagenmalm

Jag hittade ekologisk grapefrukt i grönsaksdisken härom dagen och det är något jag verkligen kan frossa i den här tiden på året!

Grapefruktklyftor i en glassskål

Foto: Mia Hagenmalm

Grapefrukt skördas i Florida mellan november och april och just grape från Florida smakar extra gott, inte så beskt och är mycket saftig. Det beror på att den odlas i sandjord. Grapefrukt är smockfull av bra vitaminer och kalium! Du får till exempel i dig dagsbehovet av C-vitamin i en halv grapefrukt och grape är även rik på fibrer som ger dig en längre mättnadskänsla. 
Det är riktigt bra att äta grape som ett mellanmål eller som en energikick efter träning. Frukten är också super för ditt immunförsvar och har en positiv inverkan på  huden och skelettet. Dessutom är grapefrukt väldigt basisk och jättebra för syra/basbalansen i kroppen, och bra att kontra med när man äter till exempel ägg som är försurande för kroppen.
Grapefrukt ska man med fördel förvara i kylskåpet då den håller sig mycket bättre där.

Plättomeletter
1 portion
Sätt ugnen på 175 grader.
2 ägg, EKO
2-3 coctalitomater, EKO
en nypa ruccolasallad, EKO
3-4 msk riven ost
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Vispa  äggen med osten till en smet. Skölj grönsakerna och skär i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna i smeten. Krydda! Häll upp i fyra stycken muffinsformar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills äggsmeten stannat. Har du plättjärn kan du steka omeletterna istället.
Servera med grön sallad och grapefruktklyftor.

Ha en bra dag//

Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]