Riktig mat & hälsa

Kryddiga köttbullar med morotssallad

Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter

Foto: Mia Hagenmalm

Nu står krokusarna i full blom i gräsmattorna och idag såg jag tussilago i ett dike!
Otur att jag inte hade kameran med mig!
Det är vååååår! Jag har lust att göra som Ronja Rövardotter och gå ut i skogen och skrika-vråla det stora vårskriket! :-)Wow! Vilka vårkänslor jag får! Lycklig!!!!

Kryddiga köttbullar är smarrigt tycker jag.
 Mina köttbullar får alltid en ny smak varje gång jag gör dem. Igår blev det köttbullar med smak av spiskummin, gurkmeja, vitlök och oregano.  Till det gjorde jag en god morotssallad, men behöver man mer kolhydrater går det bra att lägga till exempelvis pasta eller potatis.
Insperation till morotssalladen hittade jag i MedMera-bladet, men har modifierat  receptet till ingredienser jag hade hemma.

Alla ingredienser i maten är ekologiska. Tänk på att russin liksom vindruvor är rena giftet för att det är så besprutat. Därför är det jätteviktigt att de är eko.

Kryddiga köttbullar med morotssallad.
2 portioner:
250 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 msk oregano
0,5 tsk chiliflakes
1-2 msk valfri mjölk, grädde

4 st  halvstora morötter
0,5 dl mandel
0,5 dl russin
1 tsk kumminfrön
1 apelsin
3 msk olivolja
örtsalt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till köttbullarna. Gör ganska stora runda bullar och stek i smör och rapsolja på medelsvag värme runt om tills de är genomstekta.
Morotssallad:
Skala morötter och riv dem grovt. Hacka mandel grovt. Hetta upp en stekpanna och rosta spiskummin och mandel snabbt. Rör om så att det inte bränns. Filea halva apelsinen och skär i mindre bitar. Blanda saften från den andra apelsinhalvan med olivolja. Smaka av med örtssalt och svartpeppar Lägg alla ingredienser i en skål, häll över dressingen och blanda om ordentligt. Låt gärna stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Ha det bra!

Mia


One comment on “Kryddiga köttbullar med morotssallad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]