Riktig mat & hälsa

Är det farligt att äta glutenfritt?…

Om man inte är glutenintollerant?
För några veckor sedan var det mycket snack i tidningar och på nyheter om gluten och den nya modetrenden att äta glutenfritt! 

Experter och dietister uttalade sig i media och VARNADE om att det kunde vara “farligt” för den som INTE är glutenallergiker att sluta äta gluten! Men snälla söta! Vad är det som är farligt! Jo för att om man inte äter gluten kan man inte testa sig för om man har celiaki-glutenintollerans. Men faktum är att man i Sverige endast testar för EN av många glutenpeptider. I exempelvis England och i USA testar man för fler peptider och den forskingen har tydligen inte nått Svergie ännu som det ser ut.
Jag har tagit prover men visar ingen intollerans.
Ändå får jag ont i magen, blir uppblåst och ser ut som jag är gravid i femte månaden och springer på toa tio gånger om dagen när jag äter gluten. Så på eget bevåg har jag tagit bort det ur kosten. Och som en trevlig följd av det, blev jag även av med astma och kroniska nässelutslag. Läs hur, här:/ 
Och! Gluten innehåller ju faktiskt ingen som helst näring.
Dessutom kan vi inte bryta ner gluten ordentligt i tarmen och kroppen har alltså ingen användning för det. Snarare vill jag påstå att exempelvis vete har skapat ett beroende hos människor eftersom att det i kroppen omvandlas till kolhydrater vilket är socker! Det är faktiskt sämre att äta vete än vanligt socker. Och socker är hälsofarligt eftersom att det skapar sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar, inflammationer i kroppen, gikt. candida och cancer.
Glöm inte heller att vete är bra på att dra åt sig tungmetaller från jorden. 
Enligt testfaktas labtester innehåller det så höga halter av tungmetallen kadmium att det är riktigt hälsofarligt av bara den anledningen. Ett barn på ca 10 kilo ska absolut inte äta mer än 50 gram vete per dag. Efter en  längre tids exponering av kadmium kan man få njurskador, benskörhet, fraturer och livmoderscancer. Så vad är då farligt med att låta bli att äta gluten undrar jag?!

Mia

 

 


2 comments on “Är det farligt att äta glutenfritt?…

  1. Mia Tjärnlund on

    Å herregud vad märklig debatten är ibland. Och vissa uttalanden som en del ‘experter’ gör.
    Apropå att testa för peptider från gluten så kan man testa privat via Neurozym (www.neurozym.com) i Norge. De testar fyra eller fem peptider från gluten och fem kaseiner från urinprov. Som ett tips om någon är intresserad.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Åh så bra!
      Tack Mia! Du har tipsat mig om detta förut men jag hittade inte inlägget idag.
      Ja det blir ganska så tokigt ibland. Och så tror folk plötsligt att det är farligt att utesluta gluten om man inte är intollerant.
      Kram/ Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]