Riktig mat & hälsa

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar

Spenat-och jordärtskocksoppa toppad med chamoinjoner i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Soppa tycker jag är utmärkt att ta till när man inte har lust eller tid att stå vid spisen. Det är enkelt, gott! Häromdagen gjorde jag soppa på jordärtskocka och spenat.

Jordärtskockor på en blöt diskbänk

Foto: Mia Hagenmalm

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. :-) Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och  bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

För att balansera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar
2 portioner
500 g ekologiska jordärtskockor
200 g färsk spenat
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
200 g kokosmjölk
2 dl havregrädde

2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem).
Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå på grädden och lägg ner spenaten och koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med citron och agavesirap samt eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan.
Fräs några små champinjonhattar i smör eller kokosolja. Toppa soppan med dem.

Ha det gott!// Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]