Annons
Annons

Craving efter rödbetor och vad det kan bero på!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
16 april, 2015
Rödbetssmoothie i ett glas
Rödbetssmoothie i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Visst har vi alla råkat ut för att bli supersugen-få craving- på något speciellt som man känner att man bara måste ha!
För något år sedan frossade jag en tid i tomater och nu är jag tokgalen i rödbetor. Gärna rårivna med lite olivolja och citron på.
Oftast är det en brist man har i kroppen som orsakar detta sug! Man får vara glad att det är nyttiga saker som man är sugen på, så det inte är chips, socker eller fet mat.
Här läste jag en superbra artikel av Ellinor Andersson i hennes blogg om Cravings/sugl

Annons

När min mormor var gravid, tog hon en sked och skrapade murbruk/putsen från husväggen som hon sedan åt. Hon bara MÅSTE ha det! På Gotland där hon bodde är murbruk väldigt kalkrik då man använder kalk från kalkbrotten, så naturligtvis hade hon kalciumbrist.

Mitt craving efter rödbetor kan bero på att den innehåller en hel rad bra ämnen för kroppen. Bland annat järn och folat-folsyra. Jag vet att jag har järnbrist just nu. Jag har huvudvärk ofta, är extremt trött och mina naglar har blivit tunna, platta och skedformade. Ett tydligt bevis på järnbrist! Man kan även få saltsug när man har järnbrist! Men man måste kolla upp det med prov!

Rödbetor är även rik på fibrer vilket är bra för att rensa tarmen vilket hindra gifter att fastna i tarmen. Den renar även blodet och stimulerar bildningen av röda blodkroppar. Rödbeta ökar även blodets syreupptag vilket gör dig mer uthållig vid fysiks träning. Så att dricka rödbetsjuice någon vecka före en fysisk prestation är att rekomendera. Den är även rik på C-vitamin, kalium, natrium och magnesium.

Man har också kommit fram till att rödbetor är superbra för högt blodtryck. 1 deciliter rödbetssaft om dagen kan hålla blodtrycket på en jämnare nivå. Nu forskar man även på om rödbetor har effekt på hjärtflimmer då det visat sig att den verkar bra för hjärta och kärl.

Rödbetor är även leveravgiftande och faktiskt bra att äta ofta för att avgifta levern!

För att kroppen ska fungera normalt har vår lever som är kroppens reningsverk, funktionen att eliminera gifter som vi får i oss, och det är superviktigt att levern fungrera normalt, då gifter i kroppen skapar sjudomar och även viktökning på grund av att gifter och tungmetaller lagras i fettvävnaden.

Rödbetor innehåller också bra med antioxidanter vilket förhindra bildningen av fria radikaler och verkar därför förebyggande av cancer.

Mitt sug efter rödbetor stillade jag med en rödbetssmoothie i morse! Otroligt nyttigt och supergott!

Rödbetssmoothie
1 apelsin, eko
1 liten banan, eko
1 bit riven ingefära, eko
1 liten rödbeta, eko

Skala alla ingredienser! Riv ingefäran och skiva bananen samt klyfta apelsinen. Skär rödbetan i mindre bitar! Mixa! Häll upp i glas och njut!

// Mia

Annons
Annons