Annons
Annons

Basisk föda och örter för njurar och urinblåsa

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 april, 2015
Färska lingon i en djup skål

Förra veckan bloggade jag om rödbetor och dess bra egenskaper bland annat är rödbetor leverrenande.
Minst lika viktigt som att rena levern är det att upprätthålla en god hälsa i våra njurar och urinblåsa. Urinblåsa och njurar utgör en del av det lymfatiska systemet som tillsammans med levern eliminerar gifter i kroppen och slaggprodukter i våra celler.
Därför vill jag påpeka att det ALLTID är bra för hälsan att ALLTID äta grönsaker och frukt varje dag! Och helst ekologiska som är fria från bekämpningsmedel och gifter.

Inte bara gifter i maten som ifrån exempelvis bekämpningsmedel eller miljögifter kan invadera våra celler och blodomlopp!
Även stress och ångest höjer nivån av skadliga ämnen som kortisol i kroppen. Kortisol är nyttigt vid akut stress men livsfarligt på lång sikt och kan orsaka att immunsystemet blir sämre och sjukdomsrisken ökar.

Annons

Man ska alltid försöka skydda både kroppen och urinblåsan mot infektioner och se till att ha en bra PH-balans.
Vanliga problem med urinblåsan är infektioner, inkontinens, det vill säga att urinblåsan läcker-man kissar på sig och svårigheter att tömma urinblåsan helt eller har en överaktiv blåsa. Det är därför viktigt att kontakta läkare vid indikationer på urinvägsinfektion.

Här kommer mitt favoritämne, kosten in för det kan faktiskt bero på en dålig kost om man har besvär med urinblåsa och njurar.
Socker, koffein, salt och högt proteinintag och fel fett samt alkohol påverkar negativt eftersom att njurarna måste arbeta dubbelt så hårt med dessa ämnen. Dessutom är dessa ämnen försurande för kroppen.

Istället ska du äta grönsaker som är bra för syra/basbalansen i kroppen.
Helst ska de vara råa då tillagade grönsaker tappar sina enzymer som faktiskt är livsviktiga för reningsprocessen i kroppen. Probiotikabakterier verkar också bra för att upprätthålla en bra balans i urinvägar och blåsa.
Nässlor, maskros och persilja renar och eliminerar urinsyran.

Min väninna lärde mig ett bra gammalt knep som hon fått av sin mormor, när jag för några år sedan drabbats av återkommande urinvägsinfektioner. Jag lovar att det hjälper.

Avkok på persilja
2 liter vatten
1 kruka persilja
koka i ca 10 minuter. Låt persiljevattnet svalna och sila av. Förvara i kylskåp. Drick av vattnet i minst fem dagar.

Sparris är vätskedrivande, stimulerande och eliminerar gifter.
Spenat och selleri är faktiskt också avgiftande och rengör våra njurar.
Rödbetor har fantastisk lever- och njurrenande egenskaper liksom vita bönor. Morötter-morotsjuice underlättar njurarnas funktion och är blodrenande.
Druvor eliminerar urinsyran och främjar hjärtat samt är en källa till bra mineraler.

Antioxidanterna i blåbärsjuice förebygger infektioner och skyddar urinvägarna från bakterier att få fäste i slemhinnorna.

Tranbärsjuice är superbra mot urinvägsinfektioner då den innehåller en hög halt av tanniner som hindrar bakterier att få fäste på slemhinnan.

Färska lingon i en djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Lingondricka, helst Biotta verkar ännu bättre än tranbär.
Biottas lingondricka har en mycket hög koncentration av lingon.
Lingon har en mycket högre halt av tanniner-garvämnen än vad det närbesläktade tranbären har. Tanniner förlamar helt enkelt bakteriernas tentaklar och hindrar dem att få fäste i slemhinnornma. Lingon har även en inflammationshämmande. effekt på urinvägarnas slemhinnor. Vid akuta besvär dricker man tre deciliter lingondricka/dag och för att förebygga urinvägsinfektion dricker man 1 deciliter innan sänggående varje kväll. Lingon stärker även urinblåsans väggar och förebygger inkontinens.

// Mia

 

Annons
Annons