Riktig mat & hälsa

EU:s smocka mot den ekologiska maten!

 Jag vet inte egentligen vad EU håller på med! Men ingenting förvånar mig faktiskt! Det är så mycket runt omkring både kosttillskott, vaccinationer och ekologiskt just nu!
Men! Ska myndigheter få bestämma vad jag vill äta nu också? Det blir så himla dubbelt och skevt när man får handla exempelvis tobak i vilken affär som helst, vilket bevisligen skapar sjukdomar som cancer och annat, men nu ska det alltså bli svårare att få tag på ekologisk odlad mat! Ska man straffas för att man vill leva sunt?

Läste just i Aftonbladet att EU-kommissionen anser att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling och vill därför införa tydligare krav på producenter och affärer som säljer ekologiska varor.
Vill man ha ekologiska varor i sin butik måste man ha ett särskilt certifikat.

Detta har fått organisationer som Naturskyddsföreningen och KRAV (och mig med) att se rött, då det kommer att försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket.

-Risken är att det bara är de stora livsmedelkedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer att kunna sälja ekologiska produkter, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller- och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker säger Emelie Hansson. Troligen kommer många att tycka att det inte är värt att erbjuda sina klunder ekologiska produkter, säger hon.

Eu-kravet väntas även att slå hårt mot producenter då den som odlar ekologisk mat inte längre får odla något som är oekologiskt.

-Du får inte ens odla konventionellt för hobbybruk, inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård säger EU-parlamentariken Christoffer Fjellner, (M) som kommer att göra allt för att stoppa förslaget.
-Det första ändringsförslaget jag har lagt i det här ärendet i miljöutskottet är att kasta hela förslaget i papperskorgen säger han.

Han menar att det blir svårare att få tag på ekologiska produkter
när det bara är specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även att leda till dyrare produkter för konsumenterna.

Förslaget ska inom kort tas upp i miljöutskottet och därefter i Europaparlamentet. Om det går igenom kommer detta att få konsekvensen att ekologisk mat blir lyxprodukter enligt Christoffer Fjellner.

Källa: Aftonbladet


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]