Riktig mat & hälsa

Vegetarisk Quinoasallad med chilidressing

Quinoasallad med chilidressing och rödlökssallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Denna vecka tänkte jag göra ett inlägg med middagsförslag dag för dag!
Jag börjar med en vegetarisk måndag, quinoasallad med sötpotatis och chilidressing. Quinoan ger dig den protein du behöver, men salladen går naturligtvis att servera med exempelvis stekt kyckling eller något annat gott!
Rödlökssalladen smakar underbart gott och skulle med fördel kunna serveras med en bit grillat kött! .-)

Quinoasallad med chilidressing
2 dl röd quinoa, eko
1 sötpotatis, eko
1-2 msk olivolja, eko
1/2 gurka, eko
6 skogschaminjoner, eko
1/2 dl pumpakärnor, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
Svartpeppar och örtsalt

Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 tsk sambal oelek
1/2 citron, eko + skal
2 krm flingsalt
Några droppar vinäger
1 msk honung

Rödlökssallad
1/2 röd lök, eko
1/2 dl vatten
1 msk vinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Koka quinoan enlig anvisning på paketet i buljong. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Ringla olivolja över och se till att potatisen blir väl inoljad. Strö på örtsalt och svartpeppar. Sätt in i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna tills de fått färg. Blanda alla ingredienser till chilidressingen.
Skär rödlök i skivor. Blanda ihop vinäger med vatten och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.
När quinoan är klar, ta av från värmen och häll bort eventuell vätska. Sklal och skär gurkan i bitar. Skiva chamoinjoneran och fräs lätt i smör eller kokosolja. Blanda samman alla ingredienser till salladen och slå över dressingen. Blanda om och låt stå och dra en stund så att smakerna framkommer ordentligt. Servera med rödlöksallad.

Ha en bra dag// Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]