Riktig mat & hälsa
Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar

Rawfoodrecept från ny bok: Green Sweet & Treats

Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar

Foto: Mia Hagenmalm

När jag första gången såg boken Green Sweet&Treats tänkte jag Wow! Vilken underbar bok! Jag blev helt salig!
Den är genomgående vacker, vackra naturbilder och vackra bilder på rawfood. Amazing!

Erika Billysdotter som har skrivit boken, kom i kontakt med rawfood redan 2004 då hon bodde i San Francisco. Hon är rawfoodkock och har lagat mat på Sveriges första renodlade rawfoodrestaurang i Malmö. Nu för tiden lagar hon mat på yogaretreats och gör cartering till företag och privatpersoner.

Eftersom att det är helg fick jag äntligen tid över att prova ett av recepten i boken. En helt underbar halloncheescake! Nu hade jag inte svarta sesamfrön hemma så jag körde med ljusa.

Ha en fin helg! // Mia

 

Halloncheesecake
16 portionsbitar
3 dl svarta sesamfrön
20 st medjooldadlar
1 1/2 msk kokosolja

Fyllning
7 1/2 dl caschewnötter
5 dl mandelmjölk
3 msk pressad citronsaft
1 1/4 dl kakaosmör
1 tsk bourbonvanilj
2 nypor salt
3 dl hallon, färska eller frysta

Garnering
Fikon, eller något annat  gott! Jag  tog jordgubbar.

Gör så här:
Mixa sesamfröna i en mioxer. De ska slås sönder.Tillsätt dadlar och kokosolja. Det ska bli en massa som håller ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen.

Fyllning:
Gör fyllningen genom att mixa cashewnötter, mandlemjölk, citronsaft, vanilj och salt till en slät massa. Mixa ner kakaosmöret.

Ta bort 5 dl av fyllningen åt sidan och häll resterande fyllning över botten. Mixa de 5 deciliter av fyllningen med hallon till en jämn smet.

För att skapa ett virvelmönster, klicka ut hallonsmeten över kakan och dra sedan ut smeten med en kniv så att den blandar sig med den vita cachewgrädden. Ställ in i kylen eller frysen tills kakan har stelnat.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]