Riktig mat & hälsa
Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar

Rawfoodrecept från ny bok: Green Sweet & Treats

Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar

Foto: Mia Hagenmalm

När jag första gången såg boken Green Sweet&Treats tänkte jag Wow! Vilken underbar bok! Jag blev helt salig!
Den är genomgående vacker, vackra naturbilder och vackra bilder på rawfood. Amazing!

Erika Billysdotter som har skrivit boken, kom i kontakt med rawfood redan 2004 då hon bodde i San Francisco. Hon är rawfoodkock och har lagat mat på Sveriges första renodlade rawfoodrestaurang i Malmö. Nu för tiden lagar hon mat på yogaretreats och gör cartering till företag och privatpersoner.

Eftersom att det är helg fick jag äntligen tid över att prova ett av recepten i boken. En helt underbar halloncheescake! Nu hade jag inte svarta sesamfrön hemma så jag körde med ljusa.

Ha en fin helg! // Mia

 

Halloncheesecake
16 portionsbitar
3 dl svarta sesamfrön
20 st medjooldadlar
1 1/2 msk kokosolja

Fyllning
7 1/2 dl caschewnötter
5 dl mandelmjölk
3 msk pressad citronsaft
1 1/4 dl kakaosmör
1 tsk bourbonvanilj
2 nypor salt
3 dl hallon, färska eller frysta

Garnering
Fikon, eller något annat  gott! Jag  tog jordgubbar.

Gör så här:
Mixa sesamfröna i en mioxer. De ska slås sönder.Tillsätt dadlar och kokosolja. Det ska bli en massa som håller ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen.

Fyllning:
Gör fyllningen genom att mixa cashewnötter, mandlemjölk, citronsaft, vanilj och salt till en slät massa. Mixa ner kakaosmöret.

Ta bort 5 dl av fyllningen åt sidan och häll resterande fyllning över botten. Mixa de 5 deciliter av fyllningen med hallon till en jämn smet.

För att skapa ett virvelmönster, klicka ut hallonsmeten över kakan och dra sedan ut smeten med en kniv så att den blandar sig med den vita cachewgrädden. Ställ in i kylen eller frysen tills kakan har stelnat.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]