Annons
Annons

Vad innehåller glassen du köper?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
6 maj, 2015

Man kan ju tro att glassarna man köper i frysdisken ska innehålla grädde och äggula enligt traditionellt recept, men icke!
Glassarna är fulla av tillsatsämnen som skummjölk, glucossirap, mjölkfett, stabiliseringsmedel, emugleringsmedel, syntetiska aromämnen och en hel rad E-ämnen.
Det finns alltså inte ett spår av äkta vara i glassarna som istället är utbytta mot olika substitut.

”Äkta vara” har gjort en genomgång av GB:s sommarglassar och den visar att merparten innehåller mellan fem till nio tillsatser. Värstingglassarna på deras lista är ”Callipo Shots Lemon &Cola.

-Den innehöll massor av sötningsmedel och färgämnen, och i princip bara aromämnen, så onaturlig den kan bli, säger Ivar Nilsson på Äkta Vara.

Annons

Den enda glass i serien GB som är näst intill äkta är Marabous Schweiserpinne som har genomgående grädde. Även Ben & Jerrys Cinnamon Buns innehåller grädde och även äggula.

Så kan man verkligen kalla detta jox för glass undrar jag!?
Men enlig Livsmedelsverket finns det inga regler för vad glass ska innehålla för att få kallas glass, så egentligen är det fritt fram för GB att stoppa lite vad de vill i glassarna, säger Anna Wederholm, Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket. Men om en produkt avviker från den allmänna uppfattningen av vad som är glass eller inte blir det inte längre en korrekt beteckning säger hon vidare.

Vad gäller de aromämnen som används i glassarna säger Dominika Hagborg, marknadschef på GB Glace att hon inte vet exakt hur stor andel som är naturliga respektive syntetiska, men vi har naturliga aromer till största del.

Som ett exempel innehåller GB:s glass, Sanwich, sex stycken E-ämnen, skummjölk, vetemjöl, kokospalmolja, skummjölkspulver, glucossirap, emugleringsmedel, stabiliseringsmedel, fettreducerad kakaopulver och E-ämnen.

Att olika aromämnen, E-ämnen, emugleringsmedel och stabiliseringsmedel påverkar våra och framförallt barns hjärnor negativt och kan ge allergier,hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter kan du läsa i mitt tidigare inlägg om godis och E-ämnen här:/

// Mia

Källa: Metro

 

 

Annons
Annons