Annons
Annons

Vad fanns egentligen i Coopfamiljens kroppar?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
7 maj, 2015

Coop Sverige AB har ju gjort en mindre undersökning huruvida en övergång från konventionella till ekologiska livsmedelkunde ge en mätbar effekt av halten växtskyddsmedel i kroppen. Läs mer om det här:coops film/

Jag har tagit del av IVL Svenska Miljöinstitutets rapport som fick uppdraget att göra denna undersökning säger att resultaten från undersökningen visar tydligt att vissa bekämpningsmedel tas upp i kroppen genom föda. Genom att välja ekologiskt kan man till stor del undvika att få i sig dessa kemikalier. Jämfört med när familjen åt konventionell odlad mat så sjönk koncentrationen av bekämpningsmedelsrester med i genomsnitt med en faktor 6-7 under perioden då familjen åt ekologiskt.

I ett prov från det yngsta barnet i familjen påträffades ämnet klormekvatklorid (CCC) vilket är ett tillväxthämmande ämne som används som stråförkortningsmedel i odling av spannmål i högst halt. Det yngsta barnet hade ätit mer spannmålsprodukter så som gröt, bröd och pasta, än den övriga familjen.

Det uppmätta halterna i urinet visade att bekämpningsmedel fanns i kroppen men att halterna var låga som vid omräkningar hamnade under acceptabelt dagligt intag- ADI vilket är det den största mängd en människa kan få i sig under hela sin livstid utan hälsorisk!???

Annons

Dock är det system som idag används för riskbedömning av kemikalier anpassad för ett ämne i taget. Alltså finns det ingen godkänd bedömning av att göra en samlad bedömning av effekten av så kallad coctaileffekten, det vill säga den samlade effekten av flera olika kemikalier i kroppen.

Samtliga urinprover hos familjen analyserades med avseende på förekomst av 12 olika bekämpningsmedel.

TCP vilket är en nedbrytningsprodukt till klorpyrifos, en insektsincid som används inom frukt och grönsaksodling fanns i samtliga 20 prover. På den svenska marknaden finns inget växtbekämpningsmedel som innehåller klorpyrifos, men väl inom EU.
Kloropyrifos är giftig vid förtäring och mycket giftig för vattenlevande organismer med långtidseffekt som följd.

Mepikvat som är ett tillväxthämmande medel och används inom spannmåls och kaffeodlingar fanns i samtliga 20 prover och i högst halt hos det yngsta barnet.
Mepikvat är skadligt vid förtäring och ger skador med långtidseffekt på vattenlevande organismer.

(CCC) Klormekvatklorid vilket är ett tillväxthämmande medel fanns i 18 av de analysernde proverna. CCC är skadlig vid förtäring och vid hudkontakt.

3-PBA fanns i 19 av 20 analyserande provtagningar.
3-PBA som är ett nedbrytningsprodukt till flera pyretorider som används mot insekter inom jordbruket och hemmabruk. Det finns misstankar om att ett högt intag av pyretorider kan ha en hormonstörande effekt

3,5-DKA hittades över deklarationsgränsen i 15 av de 20 analyserande proverna. 3,5-DKA är en metabolit från flera olika fungicider, vilka är förbjudna i Sverige men användsinom vissa EU-länder. 3,5-DKA används i odling av grönsaker så som tomater, sallad och vindruvor. 3,5-DKA misstänks kunna orsaka cancer och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

2,4-D hittades över deklarationsgränsen i 13 av de analyserande proverna. 2,4-D är ett ogräsbekämpningsmedel som inte är godkänt i Sverige, men däremot i flera EU-länder.
2,4-D är skadlig vid förtäring och kan orsaka allergiska hudreaktioner, orsaka allvarliga ögonskador, irritation i luftvägarna och har skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.

Propamorkab som används vid grönsaksodlingar där två godkända produkter är godkända i Sverige, hittades i sju av de analyserande proverna. Är skadlig vid förtäring.

 

Man fann Etylenbisditorkarbamater (ETU) som är ett bekämpningsmedel som finns i exempelvis vindruvor, vin och russin, vilket är en nedbrytningsprodukt och används mot bladmögel, endast hos de vuxna.
ETU Misstänks kunna skada det ofödda fostret, kan orsaka allergiska hudreaktioner och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

Källa: SLU,

Annons
Annons