Riktig mat & hälsa

Rawfood glass av björk- och myntablad

Åh vad jag älskar tiden just nu,  när trädens blad just slår ut!
Jag tycker att det är som vackrast från nu, fram till midsommar med alla blommor och denna skira grönska. Det är helt underbart!

Och visst är det underbart att man kan bara gå ut i naturen och plocka in växter och äta? Som nässlor till exempel! Så himla nyttigt. Man får passa på att njta av naturens nyttiga skafferi.

Härom kvällen när jag kom hem från jobbet tog jag en promenad för att plocka björkblad. Jag brukar gå ut varje vår och plocka för att torka och ha till te. Bäst är att plocka när bladen precis slått ut, då de är så där ljusgröna- musöron, för då är de som sötast och inte så "hårda" som de blir senare.
Läs mer här om den nyttiga björken.björkblad/ och
björksav för bra hälsa/
Både björkens sav och blad är otroligt nyttigt. För att inte tala om sprängsticka eller Chaga som den också kallas. Chaga är en parasit/svamp som växer på björkens stam och har en svart skrovlig yta, men inuti är den gulaktig eller orange. Man maler ner sprängsticka till ett pulver/korn som man kan använda i te. Jag brukar ha chagate som en bas i smoothie, för jag tycker inte riktigt om smaken. Sprängsticka innehåller höga halter av antioxidanter, naturliga vitaminer och spårämnen och sägs vara bra för diabetiker och har effekt på psoriasis. Den sägs också ha en bra effekt på tumörer, samt är antiinflammatorisk, förbättrar immunförsvaret och är starkt adaptogenisk. Så björken har faktiskt många bra egenskaper.

Jag var sugen på glass igårkväll och tänkte först göra en raw på banan och blåbär, men tänkte att jag kanske kunde ha i lite björkblad också.
När jag googlade hittade jag ett härligt recept på youtube: Mindfully Raw av Tanja, en sprudlande underbart glad tjej som visade hur hon gjorde glass av banan, björk och mynta. Det bara måste jag ju testa. Jag modifierade lite efter min egen smak.
Hade så gärna vela länka till youtubeklippet, men idag vet jag inte var jag hittade det. 🙁 Men googla gärna om du vill.

Raw björk och myntaglass
1 portion
1 stor banan, eko
4 dl björkblad
1 dl mynta, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko
1 msk lime, eko
3 msk kokosfett, smält
1-2 droppar eterisk pepparmyntaolja

(Eventuellt Blompollen som strössel! 🙂 )

Gör så här:
Kör bananen i en mixer, ganska länge. Blanda ner bladen av mynta och björkblad, smält kokosolja, limesaft och vaniljpulver och mixa tills bladen blandat sig ordentligt. Smaka på smeten och avgör om du vill ha i pepparmynta. Ställ i frysen  och frys ca 2 timmar.

 


3 comments on “Rawfood glass av björk- och myntablad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]