Riktig mat & hälsa

Därför ska du äta tillskott av vitaminer och mineraler

Att Livsmedelsverkets förbud mot vissa vitaminer och mineraler äventyrar människors hälsa är ju helt solklart.
Och varför i hela fridens dagar ska man in och peta i bra vitamintillskott när man får sälja föda med glutamat, E-ämnen, tillsatser och olika kemikalier, eller tobak samt hudvård som är fullsmockade med parabener, mineraloljor och plastpartiklar som skadar miljön och oss själva? Ett otroligt dumt och snedvridet tänk! 
Tänk om! Tänk Rätt Livsmedelsverket!

Livsmedelsverket går också ut med nya kostråd om att äta mer grönt för hälsan och miljön. Det är ju bra!
Men hur står det till med näringsinnehåller i nutida råvaror? Ja jag äter mycket grönt, men ändå har jag titt som tätt näringsbrist om jag INTE äter tillskott! Vad beror det på?

Enligt flera studier som visar att det är stora minskningar av näringsämnen i maten till följd av att konventionellt industrijordbruk varit alltför ensidigt inriktad och kortsiktig maxemering av skördar och odlingsjordar utarmas allmer. För bara några år sedan varnade forskare vid lantbruksuniversitetet om halterna av bland annat järn, kalcium, magnesium och koppar i svenskt vete från konventionella konstgödslade åkerjordar är alltför låga för att vara tillräckligt för djurfoder.

I specialicerade konventionella spannmålsjordbruk UTAN djurhållning, vilket dominerar idag, för man kontinerligt bort stora mängder näringsämnen från markerna.

Jämfört med konventionell odling har man på odlingsförsök i Skånevisat på 15 och 50 procent högre halter av viktiga mineralämnen i brödsäd från kretsloppbaserad naturligt gödslad odling. Samtidigt var skadliga tungmetaller lägre. Dessutom ger det ekologiska kretsloppodlingarna högre halter av essentionella aminosyror och därmed mer högvärdigt protein. Andra studier har också visat att ekologisk odling gett betydligt mycket mer antioxidanter.

Så därför behöver du äta tillskott av vitaminer!
Du har väl sett loggan överst på kureras förstasida?

Skriv på protestlistan om du vill behålla våra vitaminer och mineraler som de är.www.vitaminupproret.se/

Källa: Dagens samhälle debatt
Artur Granstedt, docent i växtnäringslära
Johan Ununger, fil dr och VD för Saltå Kvarn


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]