Riktig mat & hälsa

Därför ska du äta tillskott av vitaminer och mineraler

Att Livsmedelsverkets förbud mot vissa vitaminer och mineraler äventyrar människors hälsa är ju helt solklart.
Och varför i hela fridens dagar ska man in och peta i bra vitamintillskott när man får sälja föda med glutamat, E-ämnen, tillsatser och olika kemikalier, eller tobak samt hudvård som är fullsmockade med parabener, mineraloljor och plastpartiklar som skadar miljön och oss själva? Ett otroligt dumt och snedvridet tänk! 
Tänk om! Tänk Rätt Livsmedelsverket!

Livsmedelsverket går också ut med nya kostråd om att äta mer grönt för hälsan och miljön. Det är ju bra!
Men hur står det till med näringsinnehåller i nutida råvaror? Ja jag äter mycket grönt, men ändå har jag titt som tätt näringsbrist om jag INTE äter tillskott! Vad beror det på?

Enligt flera studier som visar att det är stora minskningar av näringsämnen i maten till följd av att konventionellt industrijordbruk varit alltför ensidigt inriktad och kortsiktig maxemering av skördar och odlingsjordar utarmas allmer. För bara några år sedan varnade forskare vid lantbruksuniversitetet om halterna av bland annat järn, kalcium, magnesium och koppar i svenskt vete från konventionella konstgödslade åkerjordar är alltför låga för att vara tillräckligt för djurfoder.

I specialicerade konventionella spannmålsjordbruk UTAN djurhållning, vilket dominerar idag, för man kontinerligt bort stora mängder näringsämnen från markerna.

Jämfört med konventionell odling har man på odlingsförsök i Skånevisat på 15 och 50 procent högre halter av viktiga mineralämnen i brödsäd från kretsloppbaserad naturligt gödslad odling. Samtidigt var skadliga tungmetaller lägre. Dessutom ger det ekologiska kretsloppodlingarna högre halter av essentionella aminosyror och därmed mer högvärdigt protein. Andra studier har också visat att ekologisk odling gett betydligt mycket mer antioxidanter.

Så därför behöver du äta tillskott av vitaminer!
Du har väl sett loggan överst på kureras förstasida?

Skriv på protestlistan om du vill behålla våra vitaminer och mineraler som de är.www.vitaminupproret.se/

Källa: Dagens samhälle debatt
Artur Granstedt, docent i växtnäringslära
Johan Ununger, fil dr och VD för Saltå Kvarn


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]