Annons
Annons

Livsmedelsverket försvarar gifterna i maten och skyller ohälsa på saltet!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
25 maj, 2015

Vissa saker gör mig så förbannad!

Efter att ha läst att Livsmedelsverket kritiserar Coops reklamfilm om deras testfamilj som blev av med kemikalier i kroppen när de endast åt ekologisk odlad mat (läs ,här:/) och kallade den vilseledande. Hur menar de? Hur kan fakta bli vilseledande?
Toxikolog och riksvärderare Anneli Widenfalk säger till tidningen ETC att det inte finns belägg för att ekologiska livsmedel är bättre för hälsan än konventionell= besprutad mat.
Men snälla människa! Hur kan man bara uttala sig så, och av vilken anledning? Snacka om vilseledande! Hon kan väl inte på allvar mena att vi mår bra av alla gifter i maten?

Men Anneli Widenfalk menar att det problematiska med kampanjer som ekoeffekten är att det gör folk rädda för fel saker istället för att rikta fokus mot farorna av exempelvis ett för högt saltintag. Läs här:Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet/

Annons

-Man kan köpa ekologisk mat av andra skäl, men vi tycker att det blir fel fokus att uppmana till det av hälsoskäl. De stora hälsoeffekterna i det här sammanhanget handlar om hur mycket frukt och grönt man äter totalt sett, oavsett hur det odlas.

Hon poängterar också att man ser tydliga samband mellan att äta mycket frukt och grönt och minskad risk för sjukdomar, trots att man får i sig störst mängd bekämpningsmedelsrester från just frukt och grönt som oftast äts råa och besprutas mycket.

Däremot finns det ingen forskning som visar på några större hälsoeffekter av att äta ekologisk mat jämfört med konventionell mat, menar Anneli Widenfalk!????
Där borde hon nog ta reda på fakta innan hon uttalar sig tycker jag! Det finns forskning på vilka negativa effekter bekämpningsmedel har på oss och i synnerhet på barnen! Läs som ett exempel mer här:Barn ska ha ekologisk odlad mat/

Det jag undrar är: Vad har hänt med vanligt sunt bondförnuft ? För inte sjutton är det bra att äta besprutad mat även om Livsmedelsverket säger att de uppmätta halterna ligger långt under de satta gränsvärderna.
Där vill jag hänvisa till coctaileffekten !!!
Varför tar man inte upp den i detta sammanhang? Många bäckar små blir snart till en stor å! Det borde även Livsmedelsverket veta! Och det finns många studier och forskningar som visar att bekämpningsmedel ger ohälsa.
Hur-påverkar hormonstörande ämnen barnen/

Ja! Vi borde vara vaksamma för vad kemikalier i maten orsakar för sjukdomar för oss människor! Sluta hyckla Livsmedelsverket!

Fakta: Anton Borgström- ETC

 

Annons
Annons