Riktig mat & hälsa

Livsmedelsverket försvarar gifterna i maten och skyller ohälsa på saltet!

Vissa saker gör mig så förbannad!

Efter att ha läst att  Livsmedelsverket kritiserar Coops reklamfilm om deras testfamilj som blev av med kemikalier i kroppen när de endast åt ekologisk odlad mat (läs ,här:/) och kallade den vilseledande. Hur menar de? Hur kan  fakta bli  vilseledande?
Toxikolog och riksvärderare Anneli Widenfalk säger till tidningen ETC att det inte finns belägg för att ekologiska livsmedel är bättre för hälsan än konventionell= besprutad mat.
Men snälla människa! Hur kan man bara uttala sig så, och av vilken anledning? Snacka om vilseledande! Hon kan väl inte på allvar mena att vi mår bra av alla gifter i maten?

Men Anneli Widenfalk menar att det problematiska med kampanjer som ekoeffekten är att det gör folk rädda för fel saker istället för att rikta fokus mot farorna av exempelvis ett för högt saltintag. Läs här:Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet/

-Man kan köpa ekologisk mat av andra skäl, men vi tycker att det blir fel fokus att uppmana till det av hälsoskäl. De stora hälsoeffekterna i det här sammanhanget handlar om hur mycket frukt och grönt man äter totalt sett, oavsett hur det odlas.

Hon poängterar också att man ser tydliga samband mellan att äta mycket frukt och grönt och minskad risk för sjukdomar, trots att man får i sig störst mängd bekämpningsmedelsrester från just frukt och grönt som oftast äts råa och besprutas mycket.

Däremot finns det ingen forskning som visar på några större hälsoeffekter av att äta ekologisk mat jämfört med konventionell mat, menar Anneli Widenfalk!????
Där borde hon nog ta reda på fakta innan hon uttalar sig tycker jag! Det finns forskning på vilka negativa effekter bekämpningsmedel har på oss och i synnerhet på barnen!  Läs som ett exempel mer här:Barn ska ha ekologisk odlad mat/

Det jag undrar är: Vad har hänt med vanligt sunt bondförnuft ? För inte sjutton är det bra att äta besprutad mat även om Livsmedelsverket säger att de uppmätta halterna ligger långt under de satta gränsvärderna.
Där vill jag hänvisa till coctaileffekten !!!
Varför tar man inte upp den i detta sammanhang? Många bäckar små blir snart till en stor å! Det borde även Livsmedelsverket veta! Och det finns många studier och forskningar som visar att bekämpningsmedel ger ohälsa.
Hur-påverkar hormonstörande ämnen barnen/

Ja! Vi borde vara vaksamma för vad kemikalier i maten orsakar för sjukdomar för oss människor! Sluta hyckla Livsmedelsverket!

Fakta: Anton Borgström- ETC

 


One comment on “Livsmedelsverket försvarar gifterna i maten och skyller ohälsa på saltet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]