Riktig mat & hälsa

Raw Lingontårta till Mors Dag

Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det Mors Dag!
Jag har gjort en Raw Lingontårta efter recept ur boken Green Sweets & Treats av Erika  Billysdotter. En riktigt vacker tårta och underbart god.

Syrener i en rosa kanna

Foto: Mia Hagenmalm

Från början hade jag faktiskt tänkt att byta ut lingonen mot jordgubbar, men hittade inga färska ekologiska. Så då gjorde jag med lingon, och det är jag glad för nu när jag smakat denna fantastiska tårta. Så god! Syrlig och söt på samma gång. En smakupplevelse! 🙂

Lingontårta
ca 10 portionsbitar
1 1/2 dl  pekannötter
17 medjooldadlar, urkärnade
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
2 nypor salt

Kräm
3 dl cashewnötter,  blötlagda 2  timmar och sköljda
2 dl vatten
Rivet skal  av 1 ekologisk citron
1/2 dl honung
3 msk psylliumfröskal
1 nypa salt

Choklad
1 dl smält kakaosmör
1/2 smält kokosolja
1 dl kakaopulver
2 msk honung
1 tsk  bourbonvanilj
1 nypa salt

Till montering
1 1/2 dl  kokos chips
2 dl lingon, färska eller frysta

Gör så här
Tårtbotten
1. Kör pekannötterna till mindre bitar  i en matberedare med
s- blad.

2. Blanda ner apelsinskal och salt.  Mixa.  Tillsätt dadlar en i taget när matberedaren är igång.

3, Pressa ut massan i en springform (18-20 cm i diameter )   klädd med plastfilm eller bakplåtspapper.

Kräm
Mixa samman alla ingredienser till krämen.

Choklad
Rör samman alla ingredienser till chokladen för hand.  Smaka av.  Vill du göra den sötare tillsätt mer honung.

Montering av kakan.
Bred ut en tredjedel av cashewkrämen över tårtbotten.
Sprinkla ett lager med kokoschips över krämen.
Sprinkla ett lager lingon över kokoschipsen .

Häll  chokladen över lingonen.  Ställ tårtan kallt i 10 minuter. Chokladen ska stelna.

Ta fram  tårtan ur kylen och ta bort kanten från  formen och  klä  hela tårtan med resten av cashewkrämen med en slev eller slickepott.

Lägg en hög av lingon i mitten på tårtan.
Klä sedan kanterna på tårtan med kokoschips.

Lingontårta dekorerda med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin mors dag och helg! Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]