Riktig mat & hälsa

Basisk eller försurad föda? Så funkar det!

tidning med bild och text

Foto: Mia Hagenmalm

För några månader sedan blev jag intervjuad i tidningen Expressens bilaga “Allt om LCHF” i en debatt om syra bas-balansen, och hur man ska äta för att ha ett bra PH i blodet-kroppen samt vilka sjukdomar en försurad kropp kan bli belastad av. Jag är ju Ja-sägare till att man behöver äta en basisk föda, medan tillfrågade i samma debatt; Nutritionisten Eva Warensjö, Lemming som jobbar på Livsmedelsverket inte alls tror på den teorin. Dels för att som hon sa, eskimåer inte är sjuka trots att deras kost består mestadels av kött vilket är försurnande för kroppen och dels eftersom att den inte är vetenskapligt bevisad. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt trodde inte heller att kosten varken gör till eller från för kroppens PH-värde, men att maten som rekommenderas för att balansera PH-balansen, vanligtvis är rätt bra mat.

(Läs om syra/bas-balansen här bas-och-syrabildande-foda/)

Okej! Jag tänker inte jag vika mig i mina argument. Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt för oss att äta en basisk kost för att hålla oss friska. I Tyskland har man till och med sjukhus där cancerpatienter får lära sig att äta basisk kost för att svälta cancercellerna.

Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorier. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.

Man utsöndrar vanligtvis syraöverskottet (Koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Calcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera PH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur himla viktigt syre är för kroppens absiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö. Läs vad fria radikaler  är här:/
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremonekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa  processer.  En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt PH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.
Genom inandning, genom huden och av det vi äter får vi i oss gifter. Och nu mer än aldrig förr.  Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller istället lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.

Det är  jätteviktigt att man äter en näringsrik föda och vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation då ett syrefattigt blod försämrar denna process.

I tarmen behöver också PH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir er långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt  för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en  kropp som har en bra PH-balans även har en bättre  syreupptagningsförmåga.

Mia


2 comments on “Basisk eller försurad föda? Så funkar det!

  1. Åsa Jakobsson on

    Bra skrivet!
    Det stora problemet är att “motståndarna” fastnar på just begreppet “basiskt” och ibland också på “blodets pH”.

    Blodets pH ändras ju i princip inte alls (även små avvikelser från ca 7,4 leder till döden). Och anledningen till att kroppen lyckas hålla blodets pH konstant är att den plockar (basiska) mineraler från sina buffertar, tex skelettet, musklerna och inifrån cellerna.

    Om man istället för “basisk” mat pratar om mat som är rik på fibrer och näring (mineraler, vitaminer, antioxidanter) men fattig på energi, då håller alla med om att det är viktigt och vettigt.

    Jag har pratat om basisk och ren mat sedan 2011, men numera fokuserar jag på näringsrik mat istället – lättare att få folk att fatta! 🙂

    Varma hälsningar
    Åsa

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Åsa!
      Tack så mycket!
      Jag skrattar lite, för det var just det här med PH i saliv och urin som de menade inte var tillförlitligt, utan man måste mäta PH i blodet! Och eftersom att blodet alltid håller samma PH, annars är man döende eller svårt sjuk, sågade de syra/bas-balansen vid fotknölarna. 🙂
      Jag börjar själv bli trött på att förklara och ändå inte bli trodd! Tack för tips! 🙂
      Med Vänlig Hälsning / Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]