Riktig mat & hälsa
Torsk på en bädd av rödbetor och spenat på en vit tallrik

Torsk på bädd av ugnsrostade rödbetor

Jag har haft en ledig helg och verkligen tur då den härliga underbara sommarvärmen gjorde en kort visit, men som fick ge vika för kalla vindar idag igen.
Jag har verkligen vilat i helgen, bara varit hemma och egentligen inte gjort så mycket.
Men det har varit en ytterst märklig helg som lämnat en känsla som jag inte kan sätta fingret på. Dels det fasansfulla mordet på flickan Lisa Holm, vilket berört mig ända in i själen!
Magnus Härenstams bortgång, den sista ur trion Magnus, Brasse och Eva från barndomens legendariska Fem myror! Det bästa barnprogrammet ever! Och mitt upp i alltihop Kungligt bröllop! En helg av både sorg och glädje!

Mitt middagstips kommer från min söndagsmiddag och består av stekt torsk på en bädd av ugnsrostade rödbetor. Till det babayspenat som jag värmde snabbt i stekpannan och ringlade över citronsaft. Så himla smarrigt!
En ganska enkel middag, men vansinnigt gott och med rena smaker.

               Alla ingredienser är ekologiska!!

Torsk på bädd av ugnsrostade grönsaker
2 portioner
400 g torsk
6 rödbetor, mellanstorlek
grovt himalayasalt
olivolja
2 grabbnävar babyspenat
1/2 citron, saft av
2 msk persilja eller dill
Herbamare örtkrydda och vitpeppar
rapsolja och smör till stekning

Dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger, eller saft av pressad citron
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk honung
herbamare örtsalt
ev. rosmarin

Gör så här:
Rödbetorna
Skölj rödbetorna och skala dem om du vill. Häll Himalayasaltet som en saltbädd i en ugnsfast form.

Ugnsrostade rödbetor på en bädd av salt

Foto: Mia Hagenmalm

Ställ rödbetorna på saltbädden och ringla över olivolja. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. När de är klara, ta ut och skala dem om du inte gjort det innan, och skär sedan de varma betorna i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda dressingen och slå över betorna. Låt ligga en stund och dra till sig av smakerna.

Fisken:
Krydda och stek fisken i smör och rapsolja på mellansvag värme tills torsken är genomstekt. Pudra över finklippt persilja eller dill. Mot slutet, lägg ner babyspenaten i stekpannan. Pressa över citronsaft på spenaten.

Lägg upp rödbetorna på en tallrik. Lägg  spenat ovanpå och sen torsken överst. Servera med ett glas citron- eller gurkvatten.

// Mia

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]