Riktig mat & hälsa
Rawfood jordgubbstårta

Rawfood jordgubbstårta

Så kan jag äntligen lägga upp denna underbart goda rawfood jordgubbstårta.
Egentligen hade jag tänkt lägga upp på bloggen i morse innan jobbet. Men tyvärr hann jag inte med det. Man blir lite less när ingredienserna inte räcker och man snavar på målsnöret precis innan man fått den färdig. Gah! Så himla snopet! Trodde att jag hade cashewnötter hemma, men se det hade jag tydligen inte. Och tårtan blev större än jag tänkt, så det blev att dubbla alla ingredienser för att fylla ut formen! Attans! (Jag ska investera i en lite mindre form).

Den här tårtan är ljuvlig, så testa! Jag lovar att du blir helt salig! Den är galet god!
Alla ingredienser är ekologiska, även jordgubbarna.

 

Jag önskar jag alla mina läsare en skön, trevlig och glad (solig)  midsommar! 🙂

Mia

Botten:
5 dl mandelmjöl
20 st dadlar
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning:
3 st bananer, mosade
1/2 liter jordgubbar, skivade
2 kiwi, skivade

Topping:
6 dl cashewnötter, blötlagda 3 timmar
1 dl kokosolja
1 päron
1/2 dl jordgubbar

Gör så här:
Mixa dadlar tillsammans med mandelmjöl, salt och vaniljpulver tills du har en formbar deg som du kan trycka ut i en form. Använd gärna en springform med löstagbar kant.
Är degen för torr, ha i mer dadlar eller lite kokosolja. Är den för blöt, ha i mer mjöl. Ställ kallt.
Fyllning: Mosa bananerna och skiva jordgubbar och kiwi. Lägg på först mosad banan, sen skivade jordgubbar och kiwi så det täcker hela botten. Ställ kallt

Topping:
Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl i nytt vatten. Låt rinna av. Lägg i en mixer tillsammans med päron och kokosolja som du först smält över ett vattenbad. Mixa tills du har en len gräddig massa. Blir smeten för tjock, späd med vatten. Häll grädden över formen och bred ut den med en sked eller kniv. Ställ i frysen eller kyl en stund tills kakan stelnat, ca 1 timme. Ta ut och dekorera med jordgubbar och eventuellt citronmeliss.

 


4 comments on “Rawfood jordgubbstårta

  1. Ulrika on

    Hejdu, det här receptet ser jättegott ut men hur lyckas jag få toppingen av cashewnötter helt slät? Varje gång jag gjort liknande recept blir det grynigt. Har en jättebra stark mixer och kör länge men jag kanske inte kör det tillräckligt ändå? Har du något tips?
    Tack för en inspirerande blogg!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Tack! ?
      Det enda tips jag kan ge är att blötlägga nötterna minst i 3 timmar och sedan mixa ganska länge för att få en krämig grädde.Lite grynigt kan den ändå bli,det är svårt att få riktigt slät som exempelvis vanlig mejeri grädde. Det blir helt okej när det stelnat tycker jag.
      Mvh Mia

      Svara
      • Ulrika on

        Tack för svaret! Brukar blötlägg över natten men jag får testa mixa ännu längre. Eller så är inte min mixer så bra som jag trodde helt enkelt. Jag själv bryr mig inte om det är lite grynigt, det är mer om man ska bjuda en skeptiker 🙂

        Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]