Riktig mat & hälsa
Rawfood jordgubbstårta

Rawfood jordgubbstårta

Så kan jag äntligen lägga upp denna underbart goda rawfood jordgubbstårta.
Egentligen hade jag tänkt lägga upp på bloggen i morse innan jobbet. Men tyvärr hann jag inte med det. Man blir lite less när ingredienserna inte räcker och man snavar på målsnöret precis innan man fått den färdig. Gah! Så himla snopet! Trodde att jag hade cashewnötter hemma, men se det hade jag tydligen inte. Och tårtan blev större än jag tänkt, så det blev att dubbla alla ingredienser för att fylla ut formen! Attans! (Jag ska investera i en lite mindre form).

Den här tårtan är ljuvlig, så testa! Jag lovar att du blir helt salig! Den är galet god!
Alla ingredienser är ekologiska, även jordgubbarna.

Jag önskar jag alla mina läsare en skön, trevlig och glad (solig)  midsommar! 🙂

Mia

Botten:
5 dl mandelmjöl
20 st dadlar
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning:
3 st bananer, mosade
1/2 liter jordgubbar, skivade
2 kiwi, skivade

Topping:
6 dl cashewnötter, blötlagda 3 timmar
1 dl kokosolja
1 päron
1/2 dl jordgubbar

Gör så här:
Mixa dadlar tillsammans med mandelmjöl, salt och vaniljpulver tills du har en formbar deg som du kan trycka ut i en form. Använd gärna en springform med löstagbar kant.
Är degen för torr, ha i mer dadlar eller lite kokosolja. Är den för blöt, ha i mer mjöl. Ställ kallt.
Fyllning: Mosa bananerna och skiva jordgubbar och kiwi. Lägg på först mosad banan, sen skivade jordgubbar och kiwi så det täcker hela botten. Ställ kallt

Topping:
Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl i nytt vatten. Låt rinna av. Lägg i en mixer tillsammans med päron och kokosolja som du först smält över ett vattenbad. Mixa tills du har en len gräddig massa. Blir smeten för tjock, späd med vatten. Häll grädden över formen och bred ut den med en sked eller kniv. Ställ i frysen eller kyl en stund tills kakan stelnat, ca 1 timme. Ta ut och dekorera med jordgubbar och eventuellt citronmeliss.

 


4 comments on “Rawfood jordgubbstårta

  1. Ulrika on

    Hejdu, det här receptet ser jättegott ut men hur lyckas jag få toppingen av cashewnötter helt slät? Varje gång jag gjort liknande recept blir det grynigt. Har en jättebra stark mixer och kör länge men jag kanske inte kör det tillräckligt ändå? Har du något tips?
    Tack för en inspirerande blogg!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Tack! ?
      Det enda tips jag kan ge är att blötlägga nötterna minst i 3 timmar och sedan mixa ganska länge för att få en krämig grädde.Lite grynigt kan den ändå bli,det är svårt att få riktigt slät som exempelvis vanlig mejeri grädde. Det blir helt okej när det stelnat tycker jag.
      Mvh Mia

      Svara
      • Ulrika on

        Tack för svaret! Brukar blötlägg över natten men jag får testa mixa ännu längre. Eller så är inte min mixer så bra som jag trodde helt enkelt. Jag själv bryr mig inte om det är lite grynigt, det är mer om man ska bjuda en skeptiker 🙂

        Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]