Riktig mat & hälsa
Rawfood jordgubbstårta

Rawfood jordgubbstårta

Så kan jag äntligen lägga upp denna underbart goda rawfood jordgubbstårta.
Egentligen hade jag tänkt lägga upp på bloggen i morse innan jobbet. Men tyvärr hann jag inte med det. Man blir lite less när ingredienserna inte räcker och man snavar på målsnöret precis innan man fått den färdig. Gah! Så himla snopet! Trodde att jag hade cashewnötter hemma, men se det hade jag tydligen inte. Och tårtan blev större än jag tänkt, så det blev att dubbla alla ingredienser för att fylla ut formen! Attans! (Jag ska investera i en lite mindre form).

Den här tårtan är ljuvlig, så testa! Jag lovar att du blir helt salig! Den är galet god!
Alla ingredienser är ekologiska, även jordgubbarna.

Jag önskar jag alla mina läsare en skön, trevlig och glad (solig)  midsommar! 🙂

Mia

Botten:
5 dl mandelmjöl
20 st dadlar
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning:
3 st bananer, mosade
1/2 liter jordgubbar, skivade
2 kiwi, skivade

Topping:
6 dl cashewnötter, blötlagda 3 timmar
1 dl kokosolja
1 päron
1/2 dl jordgubbar

Gör så här:
Mixa dadlar tillsammans med mandelmjöl, salt och vaniljpulver tills du har en formbar deg som du kan trycka ut i en form. Använd gärna en springform med löstagbar kant.
Är degen för torr, ha i mer dadlar eller lite kokosolja. Är den för blöt, ha i mer mjöl. Ställ kallt.
Fyllning: Mosa bananerna och skiva jordgubbar och kiwi. Lägg på först mosad banan, sen skivade jordgubbar och kiwi så det täcker hela botten. Ställ kallt

Topping:
Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl i nytt vatten. Låt rinna av. Lägg i en mixer tillsammans med päron och kokosolja som du först smält över ett vattenbad. Mixa tills du har en len gräddig massa. Blir smeten för tjock, späd med vatten. Häll grädden över formen och bred ut den med en sked eller kniv. Ställ i frysen eller kyl en stund tills kakan stelnat, ca 1 timme. Ta ut och dekorera med jordgubbar och eventuellt citronmeliss.

 


4 comments on “Rawfood jordgubbstårta

  1. Ulrika on

    Hejdu, det här receptet ser jättegott ut men hur lyckas jag få toppingen av cashewnötter helt slät? Varje gång jag gjort liknande recept blir det grynigt. Har en jättebra stark mixer och kör länge men jag kanske inte kör det tillräckligt ändå? Har du något tips?
    Tack för en inspirerande blogg!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Tack! ?
      Det enda tips jag kan ge är att blötlägga nötterna minst i 3 timmar och sedan mixa ganska länge för att få en krämig grädde.Lite grynigt kan den ändå bli,det är svårt att få riktigt slät som exempelvis vanlig mejeri grädde. Det blir helt okej när det stelnat tycker jag.
      Mvh Mia

      Svara
      • Ulrika on

        Tack för svaret! Brukar blötlägg över natten men jag får testa mixa ännu längre. Eller så är inte min mixer så bra som jag trodde helt enkelt. Jag själv bryr mig inte om det är lite grynigt, det är mer om man ska bjuda en skeptiker 🙂

        Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]