Annons
Annons

Azofärg och andra farliga ämnen i slush och godis

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
23 juni, 2015

Just nu florerar ett inlägg om azofärgämnen på facebook och här på kurera.se har man även intervjuat personen som har lagt upp inlägget.

Det är ju helt otroligt att sådana farliga ämnen får förekomma i våra livsmedel som faktiskt kan ha negativ effekt på barns och naturligtvis vuxnas beteende och koncentration. Vilka skador gör de inte då?

Innan 1999 var azofärgämnen faktiskt förbjudna i Sverige, men när vi gick med i Eu blev de tillåtna. Dock används inte azofärgämnen i så stor utsträckning i Sverige och förekommer mest i importerade varor.

2010 fick dock äntligen livsmedel med azofärgämnen en varningtext: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Annons

Jag har tidigare skrivit om dessa ämnen och fler mindre bra E-ämnen, som kan förekomma i läsk och godis.

Här kan du läsa vad jag skrev om azofärgämnen för 2 år sedan:

Jag vill belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel, följt efter E-ämne:
KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna. *para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.

En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem.
Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.

// Mia

 

 

Annons
Annons