Riktig mat & hälsa
Zucchinigratäng med mozarella i en form

Ugnsbakad zucchinikaka med mozzarella & kyckling

Har ni tänk på vad skönt det är med rutiner?
Man mår faktiskt bra av det. Om rutinerna är bra vill säga.
Barn framförallt behöver rutiner och samma är det med min vovve. Även om vi skulle råka sova över hennes promenad kl halv sju på morgonen och går ut vid åtta istället, vill hon gå en vända innan jag går till jobbet också. Hon är som en klocka och börjar bli orolig och visa att hon vill ut runt kvart över nio. När vi kommer in går hon direkt till skåpet där hennes hundgodis finns, för hon vet att jag alltid ger henne en bit innan jag går till jobbet.

Jag möter alltid en äldre man på våra rutinpromenader. Han går alltid”vår” runda fast åt motsatt håll. Jag promenerar med hunden och han promenerar för att kedjeröka. Kan tänka mig att han inte får röka inne av sin hyresvärd.
När jag sen åker till jobbet passerar jag alltid farbrorn med det stora skägget och ryggsäcken som går i sakta mak till systemet som öppnar klockan tio för att köpa sitt dagliga behov av alkohol. Och när jag passerar ett fik efter att ha parkerat bilen,  sitter alltid samma gäng tjejer och tar en fika och pratar vid borden innan dagens aktiviteter. Det spelar ingen roll om det regnar, är snö eller fint väder. De sitter eller står där och pratar. Mysigt!

När jag var yngre hade jag mycket rutiner när det gällde maträtter i veckan. Fisk på tisdag, pannkaka och soppa på torsdag och en stek på söndag. Varje vecka, år ut och år in. 🙂
Lite av den rutinen kan jag ha i mig idag också. Jag kör alltid vegetariskt på måndag, men har bytt ut tisdagens fisk, eftersom att skolorna ofta har det till lunch,  mot något pastaliknande. Ofta använder jag då zucchini. Igår när jag kom hem hade jag zucchini som snart passerat bäst före datum, så jag fixade till en zucchinikaka med mozarella och kyckling.

Idén  till maten fick jag efter ett recept från Paolo Roberto men har modifierat receptet och bytt ut fyllningen av skinka mot kyckling och använt min dotter Jessicas goda tomatsås. Den här kakan kommer jag att göra fler gånger och kanske vegetarisk och fylla den med mozzarella, paprika och tomater. Gott! 🙂

Zucchinikaka med mozzarella och kyckling
2 st stora zucchini
250 g mozzarella
200 g kyckling i bitar ( du kan även använda skinka)
olivolja

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Zucchinigratäng med mozarella på en bädd av tomatsås

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär zucchini på längden med en osthyvel så du får långa bitar. Salta dem lätt och låt dem ”vattna” av sig en stund på hushållspapper. Olja in en form med olivolja och täck formens botten och 2 cm av kanten med zucchiniskivorna. Ringla över olivolja och krydda med herbamare örtkrydda och vitpeppar. Tärna mozzarellan och skär kycklingen i bitar och fördela i formen över zucchinin. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Tomatsås
Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

Häll tomatsåsen på en tallrik och lägg en bit av zuccinikakan ovanpå. Servera den som den är eller med råris eller bröd till.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]

Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Rawfood kanelbullar

Blogginlägg

Igår var jag på genrep för bästa Rönninge Show Chorus som i dagarna åker till Las Vegas och lämnar över guldmedaljen till den kör som tar hem världsmästerskapen i årets tävlingar i helgen. Ni som läser min blogg vet att min kör Rönninge Show Chorus vann VM i Las Vegas 2016. Åh! Vilket framträdande de […]

Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Därför skiter jag i rosa oktober

Blogginlägg

Så är vi inne i oktober igen. Denna månad då alla butiker lyser upprosa kampanjen med söta sockerbullar från Bonjour, rosa godis i form av bilar från Fazer, cancerogena hudvårdsprodukter och  icke ekologiska livsmedelsprodukter som giftiga vindruvor och ägg från burhöns med rosa band, påsar och kartonger. Bröstcancerfondens rosa kampanj har blivit marknadsförarnas stora, våta […]

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Övrigt

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  […]

Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]