Annons
Annons

Ugnsbakad zucchinikaka med mozzarella & kyckling

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
24 juni, 2015
Zucchinigratäng med mozarella i en form

Har ni tänk på vad skönt det är med rutiner?
Man mår faktiskt bra av det. Om rutinerna är bra vill säga.
Barn framförallt behöver rutiner och samma är det med min vovve. Även om vi skulle råka sova över hennes promenad kl halv sju på morgonen och går ut vid åtta istället, vill hon gå en vända innan jag går till jobbet också. Hon är som en klocka och börjar bli orolig och visa att hon vill ut runt kvart över nio. När vi kommer in går hon direkt till skåpet där hennes hundgodis finns, för hon vet att jag alltid ger henne en bit innan jag går till jobbet.

Jag möter alltid en äldre man på våra rutinpromenader. Han går alltid”vår” runda fast åt motsatt håll. Jag promenerar med hunden och han promenerar för att kedjeröka. Kan tänka mig att han inte får röka inne av sin hyresvärd.
När jag sen åker till jobbet passerar jag alltid farbrorn med det stora skägget och ryggsäcken som går i sakta mak till systemet som öppnar klockan tio för att köpa sitt dagliga behov av alkohol. Och när jag passerar ett fik efter att ha parkerat bilen, sitter alltid samma gäng tjejer och tar en fika och pratar vid borden innan dagens aktiviteter. Det spelar ingen roll om det regnar, är snö eller fint väder. De sitter eller står där och pratar. Mysigt!

Annons

När jag var yngre hade jag mycket rutiner när det gällde maträtter i veckan. Fisk på tisdag, pannkaka och soppa på torsdag och en stek på söndag. Varje vecka, år ut och år in. 🙂
Lite av den rutinen kan jag ha i mig idag också. Jag kör alltid vegetariskt på måndag, men har bytt ut tisdagens fisk, eftersom att skolorna ofta har det till lunch, mot något pastaliknande. Ofta använder jag då zucchini. Igår när jag kom hem hade jag zucchini som snart passerat bäst före datum, så jag fixade till en zucchinikaka med mozarella och kyckling.

Idén till maten fick jag efter ett recept från Paolo Roberto men har modifierat receptet och bytt ut fyllningen av skinka mot kyckling och använt min dotter Jessicas goda tomatsås. Den här kakan kommer jag att göra fler gånger och kanske vegetarisk och fylla den med mozzarella, paprika och tomater. Gott! 🙂

Zucchinikaka med mozzarella och kyckling
2 st stora zucchini
250 g mozzarella
200 g kyckling i bitar ( du kan även använda skinka)
olivolja

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Zucchinigratäng med mozarella på en bädd av tomatsås
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär zucchini på längden med en osthyvel så du får långa bitar. Salta dem lätt och låt dem ”vattna” av sig en stund på hushållspapper. Olja in en form med olivolja och täck formens botten och 2 cm av kanten med zucchiniskivorna. Ringla över olivolja och krydda med herbamare örtkrydda och vitpeppar. Tärna mozzarellan och skär kycklingen i bitar och fördela i formen över zucchinin. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Tomatsås
Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

Häll tomatsåsen på en tallrik och lägg en bit av zuccinikakan ovanpå. Servera den som den är eller med råris eller bröd till.

Annons
Annons