Annons
Annons

Sötpotatis- och Kikärtsbiffar i wraps med het mangosalsa

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
29 juni, 2015
Vegetariska biffar gjorda av sötpotatis och kikärtor i ett salladsblad toppad med avocado och mangosalsa

Så kom då äntligen strålande sol! Riktigt härligt väder idag. Solen lyser från klarblå himmel och det är riktigt skönt .
Nu har jag en vecka kvar till semestern och förhoppningsvis åker jag som vanligt till Gotland en sväng. Gotland är mitt paradis på jorden och slår faktiskt Hawaii även om jag älskar den ön också.
Har också för avsikt att även åka till Sundsvall där bästa väninnan bor och hälsa på. Det var länge sedan vi sågs men vi pratar ofta i telefon.

Jag vaknade otroligt tidigt av mig själv här om morgonen.
Min hund orkade bara titta upp med ena ögat när jag gick upp och gjorde ett glas citronvatten och läste tidningen på mobilen. Efter att ha tagit en riktigt skön långpromenad längst vattnet och ätit frukost, förberedde jag vegetariska wraps som var tänkt till middag. Men jag blev så vansinnigt sugen så de fick bli min lunch på en klippa vid havet i strålande sol istället. Jag måste bara säga att dessa vegetariska biffar med söt potatis och kikärter är otroligt goda som de är, men med denna mango och avocadosalsa….

Annons
Mango och avocadosalsa i en vit skål på ett brunt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Mmmm! Fantastiskt vilken smakupplevelse. Mums! 🙂

Sötpotatis-och kikärtsbiffar
8 -10 st
1 stor sötpotatis, eko
4 dl kikärtor, eko
1/2 gul lök, eko
1 tsk rökt paprikapulver, eko
1 tsk koriander
1 grabbnäve persilja, eko
1 dl havremjöl, glutenfri-eko
örtsalt och peppar

Tips: Om du inte hittar havremjöl, mixa havregryn till mjöl.

Gör så här:
Skala, skiva potatisen och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla över lite rapsolja. Ugnsbaka sötpotatisen i mitten av ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut och låt kallna. Finhacka löken och bryn den lätt i exempelvis kokosolja. Häll ner kikärtorna i ett durkslag och skölj dem noga i kallt vatten. Mixa sedan kikärtor och sötpotatis till en smet. Lägg med övriga ingredienser och ixa så att allt blandar sig.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Smeten är riktigt kladdig, men det ska den vara. Blöt händerna i vatten så fastnar den inte när du formar den. Forma 8 jämnstora biffar med händerna och lägg på plåten. Ställ i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Avokado och mangosalsa
1 mango, eko
1 avocado, eko
1/2 röd lök, eko
1/2 röd chilipeppar, eko
1 tsk cilantro
juice från 2 ekologiska lime
himalayasalt

Gör så här:
Skala och skiva avokado och mango i mindre bitar. Finhacka lök och chilipeppar. Pressa saften ur limen och blanda saften med kryddan och slå det över salsan. Låt stå och dra en stund.

Lägg två biffar i ett stort salladsblad och lägg över salsan. Vik ihop och mumsa i dig 🙂

 

Mia

Annons
Annons