Riktig mat & hälsa
Vegetariska biffar gjorda av sötpotatis och kikärtor i ett salladsblad toppad med avocado och mangosalsa

Sötpotatis- och Kikärtsbiffar i wraps med het mangosalsa

Så kom då äntligen strålande sol! Riktigt härligt väder idag. Solen lyser från klarblå himmel och det är riktigt skönt .
Nu har jag en vecka kvar till semestern och förhoppningsvis åker jag som vanligt till Gotland en sväng. Gotland är mitt paradis på jorden och slår faktiskt Hawaii även om jag älskar den ön också.
Har också för avsikt att  även åka till Sundsvall där bästa väninnan bor och hälsa på. Det var länge sedan vi sågs men vi pratar ofta i telefon.

Jag vaknade otroligt tidigt av mig själv här om morgonen.
Min hund orkade bara titta upp med ena ögat när jag gick upp och gjorde ett glas citronvatten och läste tidningen på mobilen. Efter att ha tagit en riktigt skön långpromenad längst vattnet och ätit frukost, förberedde jag vegetariska wraps som var tänkt till middag. Men jag blev så vansinnigt sugen så de fick bli min lunch på en klippa vid havet i strålande sol istället. Jag måste bara säga att dessa vegetariska biffar med söt potatis och kikärter är otroligt goda som de är, men med denna mango och avocadosalsa….

Mango och avocadosalsa i en vit skål på ett brunt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Mmmm! Fantastiskt vilken smakupplevelse. Mums! 🙂

Sötpotatis-och kikärtsbiffar
8 -10 st
1 stor sötpotatis, eko
4 dl kikärtor, eko
1/2 gul lök, eko
1 tsk rökt paprikapulver, eko
1 tsk koriander
1 grabbnäve persilja, eko
1 dl havremjöl, glutenfri-eko
örtsalt och peppar

Tips: Om du inte hittar havremjöl, mixa havregryn till mjöl.

Gör så här:
Skala, skiva potatisen och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla över lite rapsolja. Ugnsbaka sötpotatisen i mitten av ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut och låt kallna. Finhacka löken och bryn den lätt i exempelvis kokosolja. Häll ner kikärtorna i ett durkslag och skölj dem noga i kallt vatten. Mixa sedan kikärtor och sötpotatis till en smet. Lägg med övriga ingredienser och ixa så att allt blandar sig.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Smeten är riktigt kladdig, men det ska den vara. Blöt händerna i vatten så fastnar den inte när du formar den. Forma 8 jämnstora biffar med händerna och lägg på plåten. Ställ i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Avokado och mangosalsa
1 mango, eko
1 avocado, eko
1/2 röd lök, eko
1/2 röd chilipeppar, eko
1 tsk cilantro
juice från 2 ekologiska lime
himalayasalt

Gör så här:
Skala och skiva avokado och mango i mindre bitar. Finhacka lök och chilipeppar. Pressa saften ur limen och blanda saften med kryddan och slå det över salsan. Låt stå och dra en stund.

Lägg två biffar i ett stort salladsblad och lägg över salsan. Vik ihop och mumsa i dig 🙂

 

Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]