Riktig mat & hälsa
Vegetariska biffar gjorda av sötpotatis och kikärtor i ett salladsblad toppad med avocado och mangosalsa

Sötpotatis- och Kikärtsbiffar i wraps med het mangosalsa

Så kom då äntligen strålande sol! Riktigt härligt väder idag. Solen lyser från klarblå himmel och det är riktigt skönt .
Nu har jag en vecka kvar till semestern och förhoppningsvis åker jag som vanligt till Gotland en sväng. Gotland är mitt paradis på jorden och slår faktiskt Hawaii även om jag älskar den ön också.
Har också för avsikt att  även åka till Sundsvall där bästa väninnan bor och hälsa på. Det var länge sedan vi sågs men vi pratar ofta i telefon.

Jag vaknade otroligt tidigt av mig själv här om morgonen.
Min hund orkade bara titta upp med ena ögat när jag gick upp och gjorde ett glas citronvatten och läste tidningen på mobilen. Efter att ha tagit en riktigt skön långpromenad längst vattnet och ätit frukost, förberedde jag vegetariska wraps som var tänkt till middag. Men jag blev så vansinnigt sugen så de fick bli min lunch på en klippa vid havet i strålande sol istället. Jag måste bara säga att dessa vegetariska biffar med söt potatis och kikärter är otroligt goda som de är, men med denna mango och avocadosalsa....

Mango och avocadosalsa i en vit skål på ett brunt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Mmmm! Fantastiskt vilken smakupplevelse. Mums! 🙂

Sötpotatis-och kikärtsbiffar
8 -10 st
1 stor sötpotatis, eko
4 dl kikärtor, eko
1/2 gul lök, eko
1 tsk rökt paprikapulver, eko
1 tsk koriander
1 grabbnäve persilja, eko
1 dl havremjöl, glutenfri-eko
örtsalt och peppar

Tips: Om du inte hittar havremjöl, mixa havregryn till mjöl.

Gör så här:
Skala, skiva potatisen och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla över lite rapsolja. Ugnsbaka sötpotatisen i mitten av ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut och låt kallna. Finhacka löken och bryn den lätt i exempelvis kokosolja. Häll ner kikärtorna i ett durkslag och skölj dem noga i kallt vatten. Mixa sedan kikärtor och sötpotatis till en smet. Lägg med övriga ingredienser och ixa så att allt blandar sig.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Smeten är riktigt kladdig, men det ska den vara. Blöt händerna i vatten så fastnar den inte när du formar den. Forma 8 jämnstora biffar med händerna och lägg på plåten. Ställ i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Avokado och mangosalsa
1 mango, eko
1 avocado, eko
1/2 röd lök, eko
1/2 röd chilipeppar, eko
1 tsk cilantro
juice från 2 ekologiska lime
himalayasalt

Gör så här:
Skala och skiva avokado och mango i mindre bitar. Finhacka lök och chilipeppar. Pressa saften ur limen och blanda saften med kryddan och slå det över salsan. Låt stå och dra en stund.

Lägg två biffar i ett stort salladsblad och lägg över salsan. Vik ihop och mumsa i dig 🙂

 

Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]