Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa
Vegetariska biffar gjorda av sötpotatis och kikärtor i ett salladsblad toppad med avocado och mangosalsa

Sötpotatis- och Kikärtsbiffar i wraps med het mangosalsa

Så kom då äntligen strålande sol! Riktigt härligt väder idag. Solen lyser från klarblå himmel och det är riktigt skönt .
Nu har jag en vecka kvar till semestern och förhoppningsvis åker jag som vanligt till Gotland en sväng. Gotland är mitt paradis på jorden och slår faktiskt Hawaii även om jag älskar den ön också.
Har också för avsikt att  även åka till Sundsvall där bästa väninnan bor och hälsa på. Det var länge sedan vi sågs men vi pratar ofta i telefon.

Jag vaknade otroligt tidigt av mig själv här om morgonen.
Min hund orkade bara titta upp med ena ögat när jag gick upp och gjorde ett glas citronvatten och läste tidningen på mobilen. Efter att ha tagit en riktigt skön långpromenad längst vattnet och ätit frukost, förberedde jag vegetariska wraps som var tänkt till middag. Men jag blev så vansinnigt sugen så de fick bli min lunch på en klippa vid havet i strålande sol istället. Jag måste bara säga att dessa vegetariska biffar med söt potatis och kikärter är otroligt goda som de är, men med denna mango och avocadosalsa....

Mango och avocadosalsa i en vit skål på ett brunt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Mmmm! Fantastiskt vilken smakupplevelse. Mums! 🙂

Sötpotatis-och kikärtsbiffar
8 -10 st
1 stor sötpotatis, eko
4 dl kikärtor, eko
1/2 gul lök, eko
1 tsk rökt paprikapulver, eko
1 tsk koriander
1 grabbnäve persilja, eko
1 dl havremjöl, glutenfri-eko
örtsalt och peppar

Tips: Om du inte hittar havremjöl, mixa havregryn till mjöl.

Gör så här:
Skala, skiva potatisen och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla över lite rapsolja. Ugnsbaka sötpotatisen i mitten av ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut och låt kallna. Finhacka löken och bryn den lätt i exempelvis kokosolja. Häll ner kikärtorna i ett durkslag och skölj dem noga i kallt vatten. Mixa sedan kikärtor och sötpotatis till en smet. Lägg med övriga ingredienser och ixa så att allt blandar sig.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Smeten är riktigt kladdig, men det ska den vara. Blöt händerna i vatten så fastnar den inte när du formar den. Forma 8 jämnstora biffar med händerna och lägg på plåten. Ställ i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Avokado och mangosalsa
1 mango, eko
1 avocado, eko
1/2 röd lök, eko
1/2 röd chilipeppar, eko
1 tsk cilantro
juice från 2 ekologiska lime
himalayasalt

Gör så här:
Skala och skiva avokado och mango i mindre bitar. Finhacka lök och chilipeppar. Pressa saften ur limen och blanda saften med kryddan och slå det över salsan. Låt stå och dra en stund.

Lägg två biffar i ett stort salladsblad och lägg över salsan. Vik ihop och mumsa i dig 🙂

 

Mia


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)