Annons
Annons

Supernyttig jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
8 juli, 2015
En jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast i en burk med lock och sugrör brevid en vacker gotlandssten

Regnet bara öser ner i Nynäshamn idag. Lite mysigt är det ändå kan jag tycka!
När solen sken som bäst och det var varmt i helgen läskade jag mig med en supergod och nyttig jordgubbssmoothie efter jobbet. Jag hade även färska rödbetor hemma, och jag tar gärna reda på blasten också, då den är väldigt nyttig.

Rödbetsblast kan man faktiskt äta. Både blast och blad går ner i min smoothie. Blasten innehåller faktiskt massor av kalcium och magnesium och nitrat. Observera att barn under 1 år är känsliga för höga nitrathalter då de saknar ett enzym och har svårt att bryta ner nitratet.

Jordgubbar innehåller järn och kalium, samt mycket av vitaminerna B och C. Den är även anticancerogen då den är rik på ellagsyra vilket skyddar din hud mot solens UV-strålning.
Ellagsyra som är en kraftig antioxidant och finns i röda bär och nötter kan få odlade celler från den svårbotade barncancersjukdomen neuroblastom att sluta dela sig och självdö enligt en avhandling som gjorts av forskare på Karlstads universitet. Dock återstår flera års forskning innan man vet om ellagynsyra kan komma till klinisk användning. Mycket av ellagsyra hittar man i hallon, jordgubbar, granatäpple och valnötter.

Annons

Match- te är en mycket hälsosam dryck som används i de japanska zen-buddistiska teceremonierna.
Matcha – te är ett grönt te där man använder hela bladet vilket ger en högre antioxidanteffekt än sedvanliga gröna teer. Endast en liten tesked av det pulveriserade gröna bladen anses vara en riktig hälsokur. 1/4 tesked ger en ORAC- enhet på hela 1400. Jämför det med exempelvis gojibär som har ett ORAC-värde på 253.
Matcha innehåller även mycket av anominosyran L-theanin som endast finns i te. L-theanin är rogivande och lugnande. Jag brukar använda Theanin i tablettform, (Cool Down) när jag ska prestera något, exempelvis uppträda. Det lugnar men ger även fokus och skärpa till skillnad mot exempelvis lugnande medel.

Jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast
1glas
2 rödbetsblast, grovhackade
1 dl jordgubbar
0.5 banan
1, 5 dl kallt matcha te
2 isbitar
2-3 myntablad

Mixa alla ingredienser och häll upp i glas

Annons
Annons