Riktig mat & hälsa
Pulled jackfruit på en bädd av coleslaw toppad med rödlökssallad och rostad majs

Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

2013 var det trendigt  att laga pulled pork, pulled chicken och så vidare.
Pulled betyder draget. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel. Jag har aldrig gjort rätten själv, men däremot ätit pulled pork då min svärson Johan gjorde det förra sommaren på Gotland. Supergott!

Jag blev nyfiken att göra ett vegetariskt pulled pork och hittade recept på nätet där man tillagat denna rätt på jackfruit.

Jag har influerats av recept på Pulled Jackfruit från Pia Hall i tidningen Hälsa och bloggen "Jävligt Gott"!
Jackfruit visade sig ganska svår att få tag på.
I Nynäshamn finns det inte, jag har kollat! Så jag åkte iväg  hemifrån och jag besökte sex stycken olika köpcentrum med olika affärer innan jag äntligen kunde bege mig hem med dyrgripen. Ja burken kostade inte mer än tjugofem kronor, men fasiken så svår att få tag på! Jag hittade den tillslut i en livsmedelsbutik med asiatiska matvaror.

Men att jag hade svårt att hitta denna jackfruit behöver inte betyda att du ska ha det!
Såg på nätet när jag kollade att de har jackfruit på City Gross. Och jag letade i helt fel butiker, tills jag gick in i en asiatisk butik. Det gäller att veta var man ska leta.

Jackfruit är en frukt som härstammar från  Indiens regnskogar och är en av världens största trädburna frukter som kan väga upp till 40kg och vara 90 cm lång och tillhör mullbärssläktet. Jackfruit innehåller rikligt med Vitamin B5, C och magnesium.
I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake.
Egentligen gillar jag inte att köpa mat på konserv, men denna gång valde jag att blunda för mina principer. Blev glad när dessa frukter låg i glasburk iallafall.jackfruit-homestay

Nu blev det ju så spännande att laga denna rätt av frukten som jag verkligen lagt ner möda och besvär för att hitta. Och det VAR verkligen värt besväret. Jag lovar! Helt galet gott!

Jag börjar med recept på chipotlepasta och chilisås. Jag älskar att göra allt själv men naturligtvis kan man köpa  färdig chipotlepasta och chilisås om man inte har lust eller tid.

Jag använder så mycket ekologiska varor som det bara går.

Chipoltlepasta
1 paket chili chipotle
2 msk kokosolja utan smak
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
vatten
1 krm himalaysalt

Gör så här:
Förväll chilifrukterna i vatten enligt förpackningen. Den ska bli mjuk.Värm upp oljan och lägg ner vitlöksklyftan och rosta försiktigt så att den blir brun. Akta så att den inte blir bränd, för då blir den besk. Finhacka löken och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig och mjuk. Häll ner vinäger, lök, salt chipotle och tomatpurè i en mixer och mixa till en slät purè. Späd med vatten om den blir för tjock. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Chilisås
6 färska chilifrukter
1 morot
1 salladslök
2 vitlöksklyfta
1 tetra passerade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk olivolja
1/2 msk kokossocker
1 tsk salt

Gör så här:
Skär upp chilin, kärna ur och skär i bitar. Skala och finhacka vitlök,  lök och morot. Koka ihop i ca 20-30 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.

Vegetarisk pulled jackfruit
2 portioner
1 burk jackfruit (480g)
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda, eko
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2 msk chipotlepasta
kokosolja utan smak
herbamare örtsalt

3 dl majskorn, eko

Gör så här:
Häll av saltlaken från jackfruiten. Skölj ordentligt i kallt vatten. Dra isär frukten  så att den trådar sig och krama ur den från vätska. Fräs frukten tillsammans med lök och vitlök. Strö över paprikapulver och grillkrydda samt örtsalt. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll på vatten och lägg ner buljong. Låt koka under lock ca 30 minuter. kolla så att det inte kokar torrt. Häll i så fall på mer vatten. Slå av eventuell buljong. Blanda chilisås med chipotlepastan och rör om väl. Blanda chipotlesåsen väl med jackfruitröran. Sätt ugnen på 200 grader på grill. Lägg jackfruit i en smord ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla så att det inte blir bränt. Däremot ska den bli lite knaprig. Smält kokosolja i en stekpanna. Lägg ner majskornen och rosta dem så att de får färg.

Lägg coleslaw på en tallrik. Lägg pulled jackfruit ovanpå. Servera med majs och rödlöksalladen.

Recept på rödlökssallad och coleslaw nedan.

Rödlökssallad
1/2 röd lök
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Skär löken i skivor. Blanda samman vatten, vinäger och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.

Coleslaw
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1 dl creme fraich, Jag använde havrebaserad
1 tsk dijonsenap
ev 3 msk majonäs, kan uteslutas
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Blanda creme fraiche med majonär, dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes. Blanda ner grönsakerna. Ställ kallt och låt stå minst en halv timme innan servering.


3 comments on “Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]