Riktig mat & hälsa
Pulled jackfruit på en bädd av coleslaw toppad med rödlökssallad och rostad majs

Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

2013 var det trendigt  att laga pulled pork, pulled chicken och så vidare.
Pulled betyder draget. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel. Jag har aldrig gjort rätten själv, men däremot ätit pulled pork då min svärson Johan gjorde det förra sommaren på Gotland. Supergott!

Jag blev nyfiken att göra ett vegetariskt pulled pork och hittade recept på nätet där man tillagat denna rätt på jackfruit.

Jag har influerats av recept på Pulled Jackfruit från Pia Hall i tidningen Hälsa och bloggen "Jävligt Gott"!
Jackfruit visade sig ganska svår att få tag på.
I Nynäshamn finns det inte, jag har kollat! Så jag åkte iväg  hemifrån och jag besökte sex stycken olika köpcentrum med olika affärer innan jag äntligen kunde bege mig hem med dyrgripen. Ja burken kostade inte mer än tjugofem kronor, men fasiken så svår att få tag på! Jag hittade den tillslut i en livsmedelsbutik med asiatiska matvaror.

Men att jag hade svårt att hitta denna jackfruit behöver inte betyda att du ska ha det!
Såg på nätet när jag kollade att de har jackfruit på City Gross. Och jag letade i helt fel butiker, tills jag gick in i en asiatisk butik. Det gäller att veta var man ska leta.

Jackfruit är en frukt som härstammar från  Indiens regnskogar och är en av världens största trädburna frukter som kan väga upp till 40kg och vara 90 cm lång och tillhör mullbärssläktet. Jackfruit innehåller rikligt med Vitamin B5, C och magnesium.
I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake.
Egentligen gillar jag inte att köpa mat på konserv, men denna gång valde jag att blunda för mina principer. Blev glad när dessa frukter låg i glasburk iallafall.jackfruit-homestay

Nu blev det ju så spännande att laga denna rätt av frukten som jag verkligen lagt ner möda och besvär för att hitta. Och det VAR verkligen värt besväret. Jag lovar! Helt galet gott!

Jag börjar med recept på chipotlepasta och chilisås. Jag älskar att göra allt själv men naturligtvis kan man köpa  färdig chipotlepasta och chilisås om man inte har lust eller tid.

Jag använder så mycket ekologiska varor som det bara går.

Chipoltlepasta
1 paket chili chipotle
2 msk kokosolja utan smak
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
vatten
1 krm himalaysalt

Gör så här:
Förväll chilifrukterna i vatten enligt förpackningen. Den ska bli mjuk.Värm upp oljan och lägg ner vitlöksklyftan och rosta försiktigt så att den blir brun. Akta så att den inte blir bränd, för då blir den besk. Finhacka löken och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig och mjuk. Häll ner vinäger, lök, salt chipotle och tomatpurè i en mixer och mixa till en slät purè. Späd med vatten om den blir för tjock. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Chilisås
6 färska chilifrukter
1 morot
1 salladslök
2 vitlöksklyfta
1 tetra passerade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk olivolja
1/2 msk kokossocker
1 tsk salt

Gör så här:
Skär upp chilin, kärna ur och skär i bitar. Skala och finhacka vitlök,  lök och morot. Koka ihop i ca 20-30 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.

Vegetarisk pulled jackfruit
2 portioner
1 burk jackfruit (480g)
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda, eko
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2 msk chipotlepasta
kokosolja utan smak
herbamare örtsalt

3 dl majskorn, eko

Gör så här:
Häll av saltlaken från jackfruiten. Skölj ordentligt i kallt vatten. Dra isär frukten  så att den trådar sig och krama ur den från vätska. Fräs frukten tillsammans med lök och vitlök. Strö över paprikapulver och grillkrydda samt örtsalt. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll på vatten och lägg ner buljong. Låt koka under lock ca 30 minuter. kolla så att det inte kokar torrt. Häll i så fall på mer vatten. Slå av eventuell buljong. Blanda chilisås med chipotlepastan och rör om väl. Blanda chipotlesåsen väl med jackfruitröran. Sätt ugnen på 200 grader på grill. Lägg jackfruit i en smord ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla så att det inte blir bränt. Däremot ska den bli lite knaprig. Smält kokosolja i en stekpanna. Lägg ner majskornen och rosta dem så att de får färg.

Lägg coleslaw på en tallrik. Lägg pulled jackfruit ovanpå. Servera med majs och rödlöksalladen.

Recept på rödlökssallad och coleslaw nedan.

Rödlökssallad
1/2 röd lök
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Skär löken i skivor. Blanda samman vatten, vinäger och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.

Coleslaw
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1 dl creme fraich, Jag använde havrebaserad
1 tsk dijonsenap
ev 3 msk majonäs, kan uteslutas
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Blanda creme fraiche med majonär, dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes. Blanda ner grönsakerna. Ställ kallt och låt stå minst en halv timme innan servering.


3 comments on “Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]