Riktig mat & hälsa
Pulled jackfruit på en bädd av coleslaw toppad med rödlökssallad och rostad majs

Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

2013 var det trendigt  att laga pulled pork, pulled chicken och så vidare.
Pulled betyder draget. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel. Jag har aldrig gjort rätten själv, men däremot ätit pulled pork då min svärson Johan gjorde det förra sommaren på Gotland. Supergott!

Jag blev nyfiken att göra ett vegetariskt pulled pork och hittade recept på nätet där man tillagat denna rätt på jackfruit.

Jag har influerats av recept på Pulled Jackfruit från Pia Hall i tidningen Hälsa och bloggen ”Jävligt Gott”!
Jackfruit visade sig ganska svår att få tag på.
I Nynäshamn finns det inte, jag har kollat! Så jag åkte iväg  hemifrån och jag besökte sex stycken olika köpcentrum med olika affärer innan jag äntligen kunde bege mig hem med dyrgripen. Ja burken kostade inte mer än tjugofem kronor, men fasiken så svår att få tag på! Jag hittade den tillslut i en livsmedelsbutik med asiatiska matvaror.

Men att jag hade svårt att hitta denna jackfruit behöver inte betyda att du ska ha det!
Såg på nätet när jag kollade att de har jackfruit på City Gross. Och jag letade i helt fel butiker, tills jag gick in i en asiatisk butik. Det gäller att veta var man ska leta.

Jackfruit är en frukt som härstammar från  Indiens regnskogar och är en av världens största trädburna frukter som kan väga upp till 40kg och vara 90 cm lång och tillhör mullbärssläktet. Jackfruit innehåller rikligt med Vitamin B5, C och magnesium.
I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake.
Egentligen gillar jag inte att köpa mat på konserv, men denna gång valde jag att blunda för mina principer. Blev glad när dessa frukter låg i glasburk iallafall.jackfruit-homestay

Nu blev det ju så spännande att laga denna rätt av frukten som jag verkligen lagt ner möda och besvär för att hitta. Och det VAR verkligen värt besväret. Jag lovar! Helt galet gott!

Jag börjar med recept på chipotlepasta och chilisås. Jag älskar att göra allt själv men naturligtvis kan man köpa  färdig chipotlepasta och chilisås om man inte har lust eller tid.

Jag använder så mycket ekologiska varor som det bara går.

Chipoltlepasta
1 paket chili chipotle
2 msk kokosolja utan smak
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
vatten
1 krm himalaysalt

Gör så här:
Förväll chilifrukterna i vatten enligt förpackningen. Den ska bli mjuk.Värm upp oljan och lägg ner vitlöksklyftan och rosta försiktigt så att den blir brun. Akta så att den inte blir bränd, för då blir den besk. Finhacka löken och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig och mjuk. Häll ner vinäger, lök, salt chipotle och tomatpurè i en mixer och mixa till en slät purè. Späd med vatten om den blir för tjock. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Chilisås
6 färska chilifrukter
1 morot
1 salladslök
2 vitlöksklyfta
1 tetra passerade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk olivolja
1/2 msk kokossocker
1 tsk salt

Gör så här:
Skär upp chilin, kärna ur och skär i bitar. Skala och finhacka vitlök,  lök och morot. Koka ihop i ca 20-30 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.

Vegetarisk pulled jackfruit
2 portioner
1 burk jackfruit (480g)
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda, eko
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2 msk chipotlepasta
kokosolja utan smak
herbamare örtsalt

3 dl majskorn, eko

Gör så här:
Häll av saltlaken från jackfruiten. Skölj ordentligt i kallt vatten. Dra isär frukten  så att den trådar sig och krama ur den från vätska. Fräs frukten tillsammans med lök och vitlök. Strö över paprikapulver och grillkrydda samt örtsalt. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll på vatten och lägg ner buljong. Låt koka under lock ca 30 minuter. kolla så att det inte kokar torrt. Häll i så fall på mer vatten. Slå av eventuell buljong. Blanda chilisås med chipotlepastan och rör om väl. Blanda chipotlesåsen väl med jackfruitröran. Sätt ugnen på 200 grader på grill. Lägg jackfruit i en smord ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla så att det inte blir bränt. Däremot ska den bli lite knaprig. Smält kokosolja i en stekpanna. Lägg ner majskornen och rosta dem så att de får färg.

Lägg coleslaw på en tallrik. Lägg pulled jackfruit ovanpå. Servera med majs och rödlöksalladen.

Recept på rödlökssallad och coleslaw nedan.

Rödlökssallad
1/2 röd lök
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Skär löken i skivor. Blanda samman vatten, vinäger och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.

Coleslaw
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1 dl creme fraich, Jag använde havrebaserad
1 tsk dijonsenap
ev 3 msk majonäs, kan uteslutas
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Blanda creme fraiche med majonär, dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes. Blanda ner grönsakerna. Ställ kallt och låt stå minst en halv timme innan servering.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]