Riktig mat & hälsa
Fröknäckebröd i en vit skål med svarta ränder

Supergott fröbröd och aromsmör till kräftorna

Jag har varit  tyst här på min blogg några veckor. Dels har jag haft semester och dels har min dator kraschat- igen och det är nästan tekniskt omöjligt att blogga genom mobilen.

Snart är det ju kräftpremiär men jag har redan tjuvstartat, så under veckan kommer jag att lägga upp lite goda tillbehör till kräftskivan.

Jag börjar med ett supergott fröbröd och ett aromsmör som passar finfint till just kräftor. Mums!

Ha det bäst!// Mia

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
sätt ugnen på 150 grader
Blanda allla ingredienser urom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt  sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö på smeten och gärna lite flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Aromsmör i en vit bytta

Foto: Mia Hagenmalm

Detta recept på aromsmör hittade jag i tidningen Allt Om Mat. Jag bytte dock ut vinäger mot citronsaft.

Aromsmör med tomat och fänkål
1 tsk fänkålsfrön, eko
1 msk tomatpure, eko 
2 tsk citronsaft, eko
1 krm salt
75 g rumsvarmt smör, eko

Gör så här:
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. De får inte brännas. Mortla sedan fröna till ett fint pulver. Rosta snabbt tomatpuren i stekpannan och tillsätt citronsaften och låt sjuda lite. Blanda ner alla ingredienser i smöret och mixa eller vispa det fluffigt. Servera till fröknäcke eller använd som aromsmör till maten.


3 comments on “Supergott fröbröd och aromsmör till kräftorna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]