Riktig mat & hälsa
Vegetarisk hamburgare på ett grått fat

Vegetariska burgare med ugnspicklad rödlök och glutenfritt hembakat hamburgerbröd

Vilket härligt väder vi har! Äntligen är det riktigt varmt och riktig sommar efter denna regniga, kalla period av svensk sommar!
Jag passade ändå på att trots det fina vädret, baka på förmiddagen igår, för jag ville ha glutenfritt bröd till mina vegetariska hamburgare som jag lagade till middag. Jag tycker att köpt glutenfritt inte smakar mig och jag vill dessutom undvika tillsatser.

Detta recept på hamburgerbröd kommer från boken "Nytt Bröd" av Jessica Frej och Maria Blohm och är väldigt enkla att baka. Det man ska tänka på när man bakar glutenfritt är att en deg som är glutenfri inte beter sig som en deg med gluten. Den blir ganska "kladdig" och lös, men det ska den vara. Det ordnar till sig sen när det är färdiggräddat. Sen är det viktigt att man väger ingredienserna.

Glutenfria hamburgerbröd på en bakplåt

Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfritt hamburgerbröd
6 stycken
500 g vatten
12 g jäst
70 g majsmjöl. eko
130g rismjöl, eko
150 g bovetemjöl, eko
1 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och låt degen vila övertäckt med plast i cirka 1 1/2 timme.
Forma degen till 6 stycken runda bröd. Olja gärna in händerna för en enklare hantering av degen. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till bröden något och spraya dem med vatten och strö över sesamfrön. Låt jäsa på plåten ytterligare en timme. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Vegetariska hamburgare med ugnspicklad rödlök
1 tetra svarta bönor-230 g ekologiska
150 g fryst majs, eko
2 msk kokosolja utan smak
1 stor morot, eko
1 gul lök, eko
1 tsk chipotlepasta
1/2 dl haluomi, riven
2 hela röda lökar, eko
1 dl vinäger

Gör så här:
Häll av lagen av bönorna och skölj dem väl. Rosta majsen lätt i kokosolja i en stekapanna. Riv moroten och hacka löken fint.

Blanda ihop allting utom haluomi och ta hälften av röran och mixa. Blanda med den omixade röran och nu även haluomin. forma dem till hambutgare och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda hamburgarna ca 30- 40 minuter. Om ni ska grilla, släng på de färdiga burgarna på grillen en stund.

En röd lök liknar en lotusblomma

Foto: Mia Hagenmalm

Nu till den röda löken! Detta är riktigt gott och ett kul sätt att servera "picklad" lök på! 🙂
Skala rödlöken och skär av toppen och en bit under så att den kan stå.
Skär tre snitt i löken utan att skära enda ner till botten. Ställ löken i en smord form och häll över hälften av vinägern.  

Två röda lökar i en rund form.

Foto: Mia Hagenmalm

Ställ in i ugnen och baka i ca 30 minuter. (Du kan gärna baka löken samtidigt som hamburgarna). Ta ut efter halva tiden och häll över resten av vinägern. Löken ska vara mjuk ända in. Ta ut och låt svalna lite. Sära på lökbladen försiktigt så får du en vacker lotusblomma! 🙂
Servera hamburgaren med sallad bbq-sås och lökblomman.


2 comments on “Vegetariska burgare med ugnspicklad rödlök och glutenfritt hembakat hamburgerbröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]