Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa
Ris, grönsaker och vegetariska sojabitar upplagda på ett grått fat, en blå skål med dressing och ett glas gurkvatten på en svartmelerad duk

Vegetarisk koreansk bibimbap

 Man ska ta vara på dessa sista sommardagar när man kan och det kunde jag igår. 🙂
Igår var det en sådan där dag jag kommer att minnas när hösten och mörkret är här, en sån där dag som blev en pärla, ett minne att trä upp på ett pärlband. Det var egentligen inte något särskilt som hände, det var känslan av välbefinnande, harmoni och lyckan över att hinna träffa alla mina barn och barnbarn på en och samma dag. Bara att få träffas och umgås med varandra och göra saker tillsammans med dem är lycka för mig! 🙂

Jag tycker att det är kul att skapa och smaka, för mig nya rätter och igår gjorde jag koreansk husmanskost, fast vegetarisk. Egentligen ska man ha fläskkött i den här rätten, men jag bytte ut det mot sojabitar och det funkar utmärkt. Jag lurade till och med min dotter som är så skeptisk till mina vegetariska maträtter att smaka. Och hon gillade det verkligen. Det gick hem! 🙂

Vegetarisk Bibimbap
2 portioner
100 g torkade sojabitar, eko
1 grönsaksbuljong, eko
5 dl vatten
Hoisinsås
1/2 dl tamari sojasås
2 msk tomatpure, eko
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk riven ingefära, eko
1 msk honung

rapsolja till stekning
Himalayasalt och svartpeppar

Inlagda grönsaker
3 dl råris, eko
1/2 gurka, eko
2 morötter, eko
3 msk vitvinsvinäger, eko
1 msk sukrin melis
1 krm himalayasalt

Sambaldressing:
1 msk 1 msk tomatpure
1 msk sambal oelek
1 msk honung

Till servering:
Isbergssallad och böngroddar

Gör så här:
*Sjud de torkade sojabitarna i grönsaksbuljongen i ca 3 minuter eller enligt anvisning på paketet. Ta upp och häll av eventuellet vatten och låt dem rinna av ordentligt.
*Koka råris enligt anvisning på paketet.
*Skär och skölj isbergssallad.
*Strimla gurka och morötter i smala bitar och lägg i en skål
 Rör ihop vinäger, sukrin melis och salt och häll över morot-och gurkstrimlorna

*Rör ihop Hoisinsåsen! Stek sojabitarna i rapsolja i omgångar i en het stekpanna några minuter så att de får färg. Salta och peppra. Häll hoisinsåsen över sojabitarna och låt bli varmt. Ta upp och lägg på ett fat.

Lägg upp det kokta riset på ett fat och toppa med sojabitar, de inlagda grönsakerna, isbergssallad och böngroddar. Servera med den heta sambaldressing! 🙂


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)