Riktig mat & hälsa
Fisksoppa toppade med räkor i en vit djup tallrik på en svart handuk

Fisksoppa med saffran, lax, torsk och räkor och aioli

Vädret välkomnade sepetember månad med ösregn och stormbyar här i Nynäshamn. Det var riktigt ruggigt och man blev verkligen påmind om att hösten är i antågan. Lite snopet tycker jag som ännu går och väntar på den där riktiga sommaren. Min hjärna vill inte riktigt fatta . Eller som man säger: Nu är hösten här och vi som ingen sommar haft! Nu väntar det där eviga mörkret som infinner sig i oktober och november. Usch säger jag!

Det har redan blivit mörkt på kvällarna.
Igår vid kvällspromenaden var det lite kallt med bara en kofta på, men jag försökte ändå att låtsas att det var en sommarkväll i juli när jag gick på strandpromenaden längst havet.

När det blir så där ruggigt som häromdagen tycker jag att det är så gott med varm, matig soppa.
Jag blev så sugen på räkor och fisk för någon vecka sedan och min tanke var att gå ner till vårt rökeri i hamnen och äta, men istället köpte jag hem fisken och räkorna och gjorde en supergod fisksoppa. Eftersom att jag vill göra allt från grunden så gjorde jag först en fond på räkskalen.

Fisksoppa 4 portioner
250 g räkor med skal
1 vitlöksklyfta, eko
1/2 gul lök
1 påse saffran
2 dl torrt vitt vin, eko
5 dl vatten
200 g potatis, eko
1 liten fänkål, eko
1/2 chilifrukt, eko
200 g laxfile utan skinn och ben
150 g torskfile, KRAV
1 dl havregrädde
2-3 msk tomatpure, eko
1 tsk paprikakrydda, eko
1 buljongtärning, eko
1 msk olivolja ,eko

Aioli
2 tsk citron, pressad-eko
2 äggulor
1 dl rapsolja, eko
1 dl olivolja, eko
2 vitlöksklyftor, eko
örtsalt

 

Gör så här:
Gör först aiolin. Vispa ihop äggulor med citronsaft. Tillsätt sedan oljorna försiktigt, droppvist under kraftig vispning. Pressa ner vitlök, rör om och smaka av med salt.
TIPS: Om aiolin av någon anledning inte tjocknar eller skär sig, har jag ett superbra tips: Ta en skål, gärna i rostfritt stål och värm den i hett vatten. Torka av den och ta en tesked dijonsenap och en tesked av aiolin och vispa kraftigt ihop några sekunder. Tillsätt sedan mer aioli teskedsvis,vispa så att du ser att det går ihop och tjocknar innan du tillsätter nästa tesked. Thada! Nu har du en god majonäs till din soppa. Ställ kallt till servering. 

Soppan:
Börja med att skala räkorna och spara skalet. Sätt in de färdigskalade räkorna i kylen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med saffran och räkskalen i olivolja. Häll på vinet och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt vatten och buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Sila av buljongen .
Skala och ansa fänkålen och skär i grova bitar. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär fisken i 2×2 cm kuber. Koka upp buljongen igen och tillsätt potatis och tomatpure. Låt koka ca 8 minuter. Tillsätt fänkål och fisken, tomatpure och havregrädde och koka ytterligare i 3-4 minuter. smaka av med örtsalt och lägg ner räkorna. De får inte koka med för då blir de sega.

Servera soppan med aioli och eventuellt ett bröd.


2 comments on “Fisksoppa med saffran, lax, torsk och räkor och aioli

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]

Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Rawfood kanelbullar

Blogginlägg

Igår var jag på genrep för bästa Rönninge Show Chorus som i dagarna åker till Las Vegas och lämnar över guldmedaljen till den kör som tar hem världsmästerskapen i årets tävlingar i helgen. Ni som läser min blogg vet att min kör Rönninge Show Chorus vann VM i Las Vegas 2016. Åh! Vilket framträdande de […]

Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Därför skiter jag i rosa oktober

Blogginlägg

Så är vi inne i oktober igen. Denna månad då alla butiker lyser upprosa kampanjen med söta sockerbullar från Bonjour, rosa godis i form av bilar från Fazer, cancerogena hudvårdsprodukter och  icke ekologiska livsmedelsprodukter som giftiga vindruvor och ägg från burhöns med rosa band, påsar och kartonger. Bröstcancerfondens rosa kampanj har blivit marknadsförarnas stora, våta […]

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Övrigt

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  […]

Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]