Riktig mat & hälsa
Fisksoppa toppade med räkor i en vit djup tallrik på en svart handuk

Fisksoppa med saffran, lax, torsk och räkor och aioli

Vädret välkomnade sepetember månad med ösregn och stormbyar här i Nynäshamn. Det var riktigt ruggigt och man blev verkligen påmind om att hösten är i antågan. Lite snopet tycker jag som ännu går och väntar på den där riktiga sommaren. Min hjärna vill inte riktigt fatta . Eller som man säger: Nu är hösten här och vi som ingen sommar haft! Nu väntar det där eviga mörkret som infinner sig i oktober och november. Usch säger jag!

Det har redan blivit mörkt på kvällarna.
Igår vid kvällspromenaden var det lite kallt med bara en kofta på, men jag försökte ändå att låtsas att det var en sommarkväll i juli när jag gick på strandpromenaden längst havet.

När det blir så där ruggigt som häromdagen tycker jag att det är så gott med varm, matig soppa.
Jag blev så sugen på räkor och fisk för någon vecka sedan och min tanke var att gå ner till vårt rökeri i hamnen och äta, men istället köpte jag hem fisken och räkorna och gjorde en supergod fisksoppa. Eftersom att jag vill göra allt från grunden så gjorde jag först en fond på räkskalen.

Fisksoppa 4 portioner
250 g räkor med skal
1 vitlöksklyfta, eko
1/2 gul lök
1 påse saffran
2 dl torrt vitt vin, eko
5 dl vatten
200 g potatis, eko
1 liten fänkål, eko
1/2 chilifrukt, eko
200 g laxfile utan skinn och ben
150 g torskfile, KRAV
1 dl havregrädde
2-3 msk tomatpure, eko
1 tsk paprikakrydda, eko
1 buljongtärning, eko
1 msk olivolja ,eko

Aioli
2 tsk citron, pressad-eko
2 äggulor
1 dl rapsolja, eko
1 dl olivolja, eko
2 vitlöksklyftor, eko
örtsalt

 

Gör så här:
Gör först aiolin. Vispa ihop äggulor med citronsaft. Tillsätt sedan oljorna försiktigt, droppvist under kraftig vispning. Pressa ner vitlök, rör om och smaka av med salt.
TIPS: Om aiolin av någon anledning inte tjocknar eller skär sig, har jag ett superbra tips: Ta en skål, gärna i rostfritt stål och värm den i hett vatten. Torka av den och ta en tesked dijonsenap och en tesked av aiolin och vispa kraftigt ihop några sekunder. Tillsätt sedan mer aioli teskedsvis,vispa så att du ser att det går ihop och tjocknar innan du tillsätter nästa tesked. Thada! Nu har du en god majonäs till din soppa. Ställ kallt till servering. 

Soppan:
Börja med att skala räkorna och spara skalet. Sätt in de färdigskalade räkorna i kylen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med saffran och räkskalen i olivolja. Häll på vinet och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt vatten och buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Sila av buljongen .
Skala och ansa fänkålen och skär i grova bitar. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär fisken i 2x2 cm kuber. Koka upp buljongen igen och tillsätt potatis och tomatpure. Låt koka ca 8 minuter. Tillsätt fänkål och fisken, tomatpure och havregrädde och koka ytterligare i 3-4 minuter. smaka av med örtsalt och lägg ner räkorna. De får inte koka med för då blir de sega.

Servera soppan med aioli och eventuellt ett bröd.


2 comments on “Fisksoppa med saffran, lax, torsk och räkor och aioli

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]