Riktig mat & hälsa
Rotfruktsoppa i en blå skål toppad med pumpafrö

Rotfruktsoppa med päron och varm sallad

Skördetid! Nu fylls butikerna på med härliga rotfrukter och svensk frukt som plommon, äpple och päron.

Man behöver ju inte alltid göra bakverk eller sylt av frukten tänker jag. Här har jag faktiskt skurit ner päron lite otippat i en soppa gjord på morötter, sötpotatis och palsternacka. För att bryta av den lite söta soppan gjorde jag en god persiljeröra som topping.  Jag serverade den med en varm sallad. Lägg till edamemamebönor för proteinets skull. Otroligt gott.

Edamamebönan är en baljväxt liksom jordnötter, bönor, ärtor och linser!
Baljväxter innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.
 
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI för hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av fibrer och proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.

Edamamebönor i en skål toppat med flingsalt

Foto: Mia Hagenmalm

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

 

Rotfruksoppa med päron
4 portioner
250 g Palsternacka, eko
2 små morötter, eko
200 g sötpotatis, eko
1 päron, eko
1 gul lök, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning, eko
2 dl havregrädde
1 msk pressad citron, eko
1 msk rivet skal av citron, eko
svartpeppar
örtsalt

Persiljeröra
2 msk persilja, eko
3 msk olivolja, eko
1 msk parmesan, eko
1 ksm salt
Frön

Varm sallad:
200 g broccoli, eko
1 gul lök, eko
100 g isberssallad
tamari sojasås
rapsolja
citronsaft, eko

150 g edamamebönor

Gör så här:
Skala rotfrukterna, sötpotatis, lök och päron. Skär i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud sedan på svag värme tills rotfrukterna är mjuka ca 20-25 minuter. Ta av från spisen och mixa soppan slät med stavmixer. Häll på havregrädde och gör ett snabbt uppkok. Tillsätt citronsaft och rivet skal och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Persiljeröra:
Mixa persiljan med olivolja och parmesanost.

Varm sallad:
Värm rapsolja i en stekpanna och lägg ner broccoli. Stek på medelhög värme tills de mjuknat något. Häll över några droppar tamari sojasås. Skala under tiden lök och klyv den i fyra-sex bitar. Skär isbergssallad i strimlor och skölj noga. Tillsätt  i stekpannan med broccoli. Stek sakta tills isbergsalladen sjunker ihop och blir varm. Droppa över citronsaft. Smaka av med örtsalt om det behövs.
Ångkoka edamamebönorna. Tillsätt flingsalt.
Toppa soppan med persiljeröran och frön. Servera med varm sallad och de goda ångkokta edamamebönorna.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]