Riktig mat & hälsa
Rotfruktsoppa i en blå skål toppad med pumpafrö

Rotfruktsoppa med päron och varm sallad

Skördetid! Nu fylls butikerna på med härliga rotfrukter och svensk frukt som plommon, äpple och päron.

Man behöver ju inte alltid göra bakverk eller sylt av frukten tänker jag. Här har jag faktiskt skurit ner päron lite otippat i en soppa gjord på morötter, sötpotatis och palsternacka. För att bryta av den lite söta soppan gjorde jag en god persiljeröra som topping.  Jag serverade den med en varm sallad. Lägg till edamemamebönor för proteinets skull. Otroligt gott.

Edamamebönan är en baljväxt liksom jordnötter, bönor, ärtor och linser!
Baljväxter innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.
 
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI för hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av fibrer och proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.

Edamamebönor i en skål toppat med flingsalt

Foto: Mia Hagenmalm

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

 

Rotfruksoppa med päron
4 portioner
250 g Palsternacka, eko
2 små morötter, eko
200 g sötpotatis, eko
1 päron, eko
1 gul lök, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning, eko
2 dl havregrädde
1 msk pressad citron, eko
1 msk rivet skal av citron, eko
svartpeppar
örtsalt

Persiljeröra
2 msk persilja, eko
3 msk olivolja, eko
1 msk parmesan, eko
1 ksm salt
Frön

Varm sallad:
200 g broccoli, eko
1 gul lök, eko
100 g isberssallad
tamari sojasås
rapsolja
citronsaft, eko

150 g edamamebönor

Gör så här:
Skala rotfrukterna, sötpotatis, lök och päron. Skär i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud sedan på svag värme tills rotfrukterna är mjuka ca 20-25 minuter. Ta av från spisen och mixa soppan slät med stavmixer. Häll på havregrädde och gör ett snabbt uppkok. Tillsätt citronsaft och rivet skal och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Persiljeröra:
Mixa persiljan med olivolja och parmesanost.

Varm sallad:
Värm rapsolja i en stekpanna och lägg ner broccoli. Stek på medelhög värme tills de mjuknat något. Häll över några droppar tamari sojasås. Skala under tiden lök och klyv den i fyra-sex bitar. Skär isbergssallad i strimlor och skölj noga. Tillsätt  i stekpannan med broccoli. Stek sakta tills isbergsalladen sjunker ihop och blir varm. Droppa över citronsaft. Smaka av med örtsalt om det behövs.
Ångkoka edamamebönorna. Tillsätt flingsalt.
Toppa soppan med persiljeröran och frön. Servera med varm sallad och de goda ångkokta edamamebönorna.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]